Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 12

Klauskite teisininko: ar gali atsitiktinis asmuo panaikinti testamentą ir pretenduoti į mano turtą?

Palikimo tema – aktuali ir labai jautri kiekvienam žmogui. Pastaruoju metu redakcija gauna nemažai tokio pobūdžio klausimų su prašymais padėti išsiaiškinti teisinius dalykus. Šiandien skaitytojas teiraujasi, ar gali atsitiktinai įrašytas pašalinis asmuo į jo asmeninę kortelę grafoje „Vaikai“ panaikinti testamentą ir pretenduoti į mano turtą ar jo dalį po jo mirties? Į gautą skaitytojo užklausą atsako AVOCAD jaunesnysis teisininkas Rokas Puodžiūnas.
Rokas Puodžiūnas ir asociatyvi nuotr.
Rokas Puodžiūnas ir asociatyvi nuotr. / Asmeninio arch. ir Shutterstock nuotr.

Skaitytojas klausia:

Praeitą savaitę 15min.lt radau straipsnį apie galimą notarizuoto testamento panaikinimą.

Man kyla klausimas, ar gali atsitiktinai įrašytas pašalinis asmuo į mano asmeninę kortelę grafoje „Vaikai“ panaikinti testamentą ir pretenduoti į mano turtą ar jo dalį po mano mirties?

Mano situacija tokia: pasibaigus paso galiojimo laikui, keičiau pasą į naują. Ant migracinės tarnybos darbuotojos stalo, išduodančios naujus pasus, buvo mano asmens kortelė, atsitiktinai pamačiau, kad grafoje „Vaikai“ be mano sūnaus Antano (vardas pakeistas) buvo įrašytas man nežinomas asmuo Saulius (vardas pakeistas). Paprašiau darbuotojos paaiškinti, kodėl pašalinis asmuo įrašytas į mano asmens kortelę. Darbuotoja atsakė, kad tokią informaciją gavusi iš Civilinės metrikacijos skyriaus.

Nuvykau į Civilinės metrikacijos skyrių, kurios darbuotoja įrodinėjo, kad viskas yra tvarkoje, ir tik po ilgo įrodinėjimo pripažino, kad tai, galbūt, įvyko klaida.

Grįžęs atgal į migracinę tarnybą išgirdau, kad pašalinis asmuo Saulius bus išbrauktas iš mano asmens kortelės, kai tik Civilinės metrikacijos skyrius patvirtins klaidą raštu.

Kadangi abi aukščiau minėtos institucijos nenoromis pripažino klaidą, o patikrinti, ar klaida ištaisyta, aš neturiu galimybės, todėl praėjus keleriems metams parašiau notarizuotą testamentą, kuriuo palikau visą savo turtą ½ dalimis žmonai ir savo sūnui Antanui.

Tačiau po straipsnio apie galimą notarizuoto testamento panaikinimą išlieka klausimas, ar gali atsitiktinai įrašytas pašalinis asmuo į mano asmeninę kortelę grafoje „Vaikai“ panaikinti testamentą ir pretenduoti į mano turtą ar jo dalį po mano mirties?

Ką daryti, jei panašių klaidų yra daugiau, apie kurias aš galbūt nežinau? Apie aukščiau minėtą klaidą aš taip pat sužinojau atsitiktinai.

15min skaitytojas

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys teisininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas