Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė įvardijo būdus, padedančius vaikams nugalėti baimes ir išmokti bendrauti

Retai kada susimąstome, kokią reikšmę mūsų gyvenime turi žaidimai, kuriuos žaidėme vaikystėje. Kodėl net ir suaugę su malonumu prisimename, kaip kapstėmės smėlio dėžėje, nepaleisdami žaislų iš rankų, ir kodėl gaudynės ar slėpynės vis dar asocijuojasi su vaikyste?
Vaikai žaidžia
Vaikai žaidžia / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Vaikai Žaislai

Psichologė Viktorija Grigorjeva sako, kad būtent tai buvo geriausias būdas atsikratyti baimių, išmokti bendrauti, bendradarbiauti ir palaikyti psichinę pusiausvyrą: žaislai ir užsiėmimai su jais koreguoja nuslopintas negatyvias vaikų emocijas, baimes, nepasitikėjimą savimi.

Per žaidimą formuojasi vaiko elgesys, socialinio elgesio taisyklės. Tai palengvina orientaciją gyvenime ir leidžia suvokti savo vaidmenį jame.

„Žaisdami vaikai atsiriboja nuo realių situacijų, taip pat per žaidimą parodo, kokioje gyvenimo sferoje patiria sunkumų. Jiems žaislai pakeičia realius daiktus iš gyvenimo (pvz., tikra mašina – žaislinė mašinėlė arba kokia nors nuspalvinta degtukų dėžutė ir pan.), išmoko juos surasti, suformuoti teisingus problemų sprendimo būdus.“

Asmeninio archyvo nuotr./Pasak psichologės V.Grijorjevos, žaisdami vaikai atsikrato baimių, išmoksta bendrauti ir bendradarbiauti
Asmeninio archyvo nuotr./Pasak psichologės V.Grijorjevos, žaisdami vaikai atsikrato baimių, išmoksta bendrauti ir bendradarbiauti

Žaidimų terapeutai seniai žino, jog pasitelkus žaidimus galima išmokyti vaiką kurti dialogą, sumažinti jo hiperaktyvumą ir agresiją. Taip pat jie pasakys, kad vaikai save geriausiai išreiškia spontaniškuose žaidimuose, kuriuos patys ir inicijuoja. Taip tarsi nepastebimai įvyksta skirtingos jų patirties formavimas.

Ką gali tinkamų žaislų parinkimas?

Psichologės V.Grigorjevos teigimu, žmogaus prigimtyje užkoduotas poreikis surasti jį dominančią sritį ir joje įsitvirtinti. O polinkis į tam tikrą veiklą išryškėja dar vaikystėje, tad jį arba galime skatinti lavinamaisiais žaislais „atrakindami“ vaiko talentus, arba, priešingai, nedėmesingumu jį užslopinti.

Žaisdami vaikai mokosi, ugdo įvairias charakterio savybes, lavina motoriką ir loginį mąstymą.

„Iš savo, kaip penkių vaikų mamos, pozicijos galiu patikinti, kad per žaidimą vaikai mokosi, ugdo įvairias charakterio savybes, lavina motoriką, loginį mąstymą. Taigi žaislas gali tapti vaiko draugu ir palydovu, su kuriuo mažylis jausis saugus“, – teigia „XS Žaislai“ parduotuvių tinklo atstovė.

Pašnekovės teigimu, vyresniems vaikams žaislai padeda įsijausti į vaidmenį, jie gali būti kuo panorėję: gydytojai, policininkai, kepėjai ir t.t.

Vienas svarbiausių momentų renkantis žaislus, anot jos, turėtų būti jų kokybė. Ne tik dėl vaiko saugumo, bet ir dėl žaislo tvarumo. Nekokybiški žaislai greičiau lūžta, nėra perdirbami. Taip pat labai svarbu, kad žaislas atitiktų žaidėjo poreikius, būtų parinktas pagal vaiko amžių.

Skatina daugiau judėti ir būti gryname ore

Šiuo metu tėvai atžaloms labiausiai ieško žaidimų lauko pramogoms. Gamintojas „Little Tikes“ pavasariui ir vasarai siūlo smėlio dėžes, namukus, čiuožyklas, karstynes, sūpynes ir pan.

Ryškūs, gražaus dizaino ir saugūs žaislai, skatinantys vaikus pajudėti ir praleisti daugiau laiko gryname ore, kaip tik keliasi į lauko žaidimų aikšteles.

„XS Žaislai“ nuotr./„XS Žaislai“ atstovai nuolat stebi besikeičiančią žaislų rinką ir yra atviri šio segmento naujovėms
„XS Žaislai“ nuotr./„XS Žaislai“ atstovai nuolat stebi besikeičiančią žaislų rinką ir yra atviri šio segmento naujovėms

Naujiena, kurią jau spėjo pamėgti mažieji, – į šokių sūkurį kviečiančios „L.O.L. Dance“ lėlės. Kiekviena jų yra įkvėpta šokio, pasižyminti savitu stiliumi ir magiškomis staigmenomis.

Su „L.O.L Dance“ galima ruošti šokio choreografijas ir įsimenančius pasirodymus, kurie privers pajudėti kiekvieną!

Ūgtelėjusiems šėliotojams žaidimams lauke itin patiks populiarieji NERF šautuvai. Šoktelėjus termometro stulpeliui itin perkami vandens šautuvai.

Tiek kolektyviniams, tiek ir individualiems žaidimams tinkantys žaislai atitrauks vaikus nuo telefonų ekranų, leis pasimėgauti vasaros šiluma, vandeniu ir garantuos vaikų judesį lauke.

Vyresniems vaikams (nuo septynerių metų) ir jų laiko praleidimui su šeima itin tiks stalo žaidimai, lavinantys loginį mąstymą, dėmesio koncentraciją. Šie žaidimai gali pasitarnauti ir kaip pramoga draugų vakarėliui.

Klasikinis, vienas populiariausių stalo žaidimų, „Monopoly“, jau turi naująją legendinio žaidimo versiją – „Monopoly Bid“, – paprašyta išskirti žaislus pagal skirtingas amžiaus grupes detalizuoja „XS Žaislai“ parduotuvės atstovė.

Šiuolaikinių vaikų poreikiai keičiasi, jie nori daugiau interaktyvių, išmaniųjų žaislų.

Vyresnių berniukų tarpe itin populiarios įvairios herojų figūrėlės. Tarp jų ir gerai iš gerai žinomų kompiuterinių žaidimų, tokių, kaip pvz.: Roblox.

Jos padeda atitraukti vaikus nuo išmaniųjų ekranų. Vaiko motoriką lavina ir „Goo Jit Zu“ herojai – tai pačios minkščiausios, labiausiai išsitempiančios ir nuotaikingiausios figūrėlės!

Kiekvienas herojus pasižymi išskirtinės tekstūros užpildu, tad juos liesti ir su jais žaisti išties linksma.

„XS Žaislai“ nuotr./Vandens šautuvas
„XS Žaislai“ nuotr./Vandens šautuvas

Apie kintančias žaislų madas

„Visas žaislų ir žaidimų naujienas gauname vieni pirmųjų Lietuvoje. Pokyčius pastebime, kone kasmet kinta žaislų tendencijos.

Didžiąja dalimi jas nulemia tobulėjančios išmaniosios technologijos. Bet neabejoju, kad ir ateities vaikai norės pūsti muilo burbulus, sūpuoti lėlytes, konstruoti ar kapstytis smėlio dėžėje.

Taigi, tikėtina, jog dalis žaislų išliks klasikiniai: vaikai žaidė, žaidžia ir žais jais ateityje, pavyzdžiui, lėlės, konstruktoriai, mašinėlės.

Tačiau šiuolaikinių vaikų poreikiai palengva keičiasi, jie nori daugiau interaktyvių, išmaniųjų žaislų. Todėl ir žaislų gamintojai reaguoja į naujus filmukus/filmus bei jų herojus, taip stengdamiesi atspindėti besikeičiančius mažųjų poreikius.“

„Retai kada susimąstome, kokią reikšmę mūsų gyvenime turi žaidimai, kuriuos žaidėme vaikystėje“, – dėmesį atkreipia darželio „Mažųjų valdos“ psichologė Viktorija Grigorjeva.

Itin paklausūs sezoniniai lauko žaislai, tarp kurių galima paminėti paspirtukus ar „Little Tikes“ kolekcijos žaislus: „Ypatingą dėmesį skiriame populiariausioms licencijoms, televizijoje ir internete sutinkamiems personažams ir išskirtinėms „XS Žaislai“ produktų serijoms, orientuotoms į vaikų lavinimą, ugdymą, asmenybės formavimą.

Tėvai ar seneliai, skyrę šiek tiek laiko lavinančio ir vaiko gabumus išlaisvinančio žaislo paieškai, neabejojame, „atrakins“ vaiko asmenybę.

Tinkamai parinkti žaislai užtikrins ir fizinio judesio naudą bei atitrauks mažuosius nuo telefonų ekranų, taip dovanodami jiems galimybę į tikrą, o ne virtualią, vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas