Sportas gyvai

Mados dizaineris G.Paulauskas apie tėvystę ir kūrybą: kokias kolekcijas įkvėpė sūnus ir kokiais rūbais rengia vaikus

„Vaikai kūrybai nemaišo. Jeigu tu atrandi, kas tau yra malonu, smagu, tu ir kuri“, - įsitikinęs dviejų vaikų tėtis, mados dizaineris Giedrius Paulauskas.

Laidos „Dar geresnis tėtis“ papasakojo apie asmeninius pokyčius, kurie įvyksta menininkui, susilaukus vaikų. Kalbinamas laidos vedėjo Justo Rožėno, pašnekovas atviravo, kaip tėvystė paveikė jo kūrybą ir požiūrį į madą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Paulauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Paulauskas

Iš gatvės mados – į istorinę vertę turinčią kūrybą

Iki vaikų gimimo mados dizainerio Giedriaus Paulausko gyvenimas buvo visiškai kitoks nei yra dabar – pilnas veiksmo, mados. „Su žmona buvome visiškai atsidavę kūrybai, madai, stiliui. Labai mėgome gatvės madą, norėjome ją parodyti Vilniuje. Buvo tikrai smagu, nes mada – toks dalykas – ir mylimas, ir nekenčiamas. Ji – kaip linksmieji kalneliai: pakyli ir nusileidi. Tai tų kalnelių pas mus tikrai buvo“, – prisiminė laidos svečias.

Šiuo metu Giedrius su žmona, taip pat mados kūrėja, augina 11 ir 8 metų vaikus. Kaip jų atsiradimas paveikė jo kūrybą ir asmeninį gyvenimą, kuris menininkų šeimoje gana dažnai labai tampriai susijęs su profesiniu gyvenimu.

„Jeigu nori matyti, kaip vaikai auga, turi būti ir skirti tam laiko. Natūralu, kad atsiradus vaikams, mados mūsų gyvenime palaipsniui buvo vis mažiau, o vaikų daugiau. Požiūris į madą taip pat stipriai keitėsi nuo tada, kai gimė Bernardas – vyresnysis sūnus. Paskutinę kolekciją pristatėme 2011 m., tuomet padarėme metų pertrauką, o 2013 m. pradėjome galvoti, ką galėtume nuveikti madoje. Pasakysiu paprasčiau – galvojome, kaip įeiti į lietuviškos mados istoriją“, – apie dar prieš tampam tėvu kilusius klausimus pasakojo mados dizaineris.

Jam buvo aišku viena – reikia sukurti tokį produktą, kuris neskatintų vartotojiškumo. Taip gimė „miesto kario ekipuotė“ – aprangos kapsulė, į kurią įeina 5 juodos spalvos daiktai: džinsai, marškinėliai trumpomis rankovėmis, marškinėliai ilgomis rankovėmis ir džemperis.

„Tai tikrai įkvėpė vaikų gimimas, nes, tapus tėvais, nebeliko laiko stovėti prie veidrodžio ir žiūrėti, kokie marškiniai tinka, kokį čia švarką priderinti. Mūsų sukurta „ekipuotė“ yra uniforma, ant kurios tu gali dėlioti akcentus. Be to, tuos rūbus tu gali iš naujo perdažyti juodai ir toliau dėvėti“, – kalbėjo Giedrius.

Tėvystė įkvėpė dar vieną kūrybinį projektą – partizanų aprangos rekonstrukcinę kolekciją.

„2014 m. Bernardas ūgtelėjo, o aš pradėjau domėtis pokario Lietuvos partizanų apranga. Susipažinau, kas išlikę muziejuose, archyvuose... Tai irgi buvo svarbu ta prasme, ką aš paliksiu kaip kūrėjas visuomenei. Tai – tarsi mano paminklas partizanams, ryšininkams, to laikmečio žmonėms. Tarp jų – ir mano seneliui“, – apie norą po savęs palikti išskirtinį pėdsaką lietuviškoje madoje pasakojo laidos svečias.

Kalbėdamas apie savo rutiną, Giedrius neslėpė, jog vaikų atsiradimas išmokė dėlioti prioritetus ir davė supratimą: „Visko neapžiosi, bet kiek tu nori, tiek ir pasidarai. Tikrai nereikia persitempti, mes visi suprantame, kad gyvename vieną kartą. Nereikia perdegti. Kūryba yra tikrai gręžiantis dalykas, bet nereikia savęs išgręžti“, – savo nuomonę išsakė laidos svečias.

Kaip mados dizaineriai rengia savo vaikus?

Laidos vedėjo Justo Rožėno paklaustas apie vaikų aprangą, mados dizaineris nusijuokia. „Stengiamės formuoti stilių, nes jo suvokimas yra arba išugdomas, arba tu jį gauni, t.y. kaip Dievo dovaną. Negražaus daikto tu neimi, pirkdamas pagalvoji, kas gražu, kas tiks. Mūsų vaikai tai žino. Mažesni galbūt labiau išreikšdavo savo nuomonę apie rūbus, dabar mažiau. Pasitaiko, kad vaikai „įkrenta“ vienus drabužius ir tik juos nori dėvėti. Kai atsiranda naujas dalykas, jiems sunku įprasti. Tėvai turi ugdyti, kad pasikeitimas – normalus dalykas. Mums įprasta antrų rankų parduotuvės, dėvėti ne naujus drabužius. Dukrai lieka ir brolio išaugti rūbai. „Sumontuojame“ derinius. Labai gerai tai daryti su vaikais“, – savo požiūrį į vaikų aprangą išsakė Giedrius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Paulauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Paulauskas

Ar vaikai turi stiliaus jausmą? Kaip mados kūrėjų šeimoje augantys vaikai atranda savo „vaizdą“? „Aš manau, kad tikrai taip – vaikai gali turėti puikų stiliaus jausmą. Mūsų sūnui 11, dukrai – 8 metai. Matau, kad jie rengiasi per daug negalvodami. Aišku, gal čia ir mūsų, tėvų, įtaka (šypteli – 15min past.). Bernardas ypač mėgsta vintažinius dalykus. Pvz., prie „Compensos“ savaitgaliais vyksta sendaikčių turgelis. Neseniai ten radau lininę Lietuvoje pagamintą kepuraitę, kuri buvo kakavos spalvos, o užrašas „Lietuva“ išsiuvinėtas „šaltibarščių“ spalva. Idealus derinys. Atnešęs Bernardui pasiūliau ir gavau pritarimą. Žinoma, ne visada iš karto sutinka, kartais būna sunku priprasti prie mūsų pasiūlytų derinių. Bet pasišneki ir galiausiai sutariam“, – pasakojo dviejų vaikų tėtis ir mados dizaineris.

Kaip pareigas ir atsakomybes šeimoje ir buityje dalinasi su žmona, kokius santykius su vaikais mato ateityje – apie tai ir dar daugiau Giedrius diskutavo laidoje „Dar geresnis tėtis“. Kviečiame žiūrėti jos įrašą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius