Renata Ničajienė.
Pašnekovė prisipažįsta, kad šiandien neįsivaizduoja savęs plušančios virtuvėje be vaikų, skubančių į pagalbą ir turinčių begalę naujų idėjų. Todėl ilgai negalvojusi ji sutiko prisijungti ir prie socialinio prekybos tinklo „Rimi“ projekto „Šeimos pietūs“, skirto paskatinti šeimas daugiau laiko praleisti kartu gaminant maistą.
Pasak pašnekovės, tai ne tik smagus užsiėmimas visai šeimai, savarankiškumo pamokos, bet ir būdas paskatinti vaikus valgyti įvairesnį ir sveikesnį maistą.
Jai antrina ir kita projekto partnerė, vaikų psichoterapeutė Goda Bačienė, sakydama, kad virtuvė gali virsti tikra gyvenimo laboratorija, kupina veiksmo, emocijų ir bręstančiam žmogui svarbių patirčių.
Šįkart pašnekovės dalijasi patarimais, kaip sudominti maisto gaminimu įvairaus amžiaus vaikus.
Gyvenimo laboratorija virtuvėje
Anot vaikų psichoterapeutės G. Bačienės, virtuvė yra ta vieta, kurioje vaikui galima perduoti labai daug žinių. Juk maisto gaminimas apima pačius įvairiausius mokslus – nuo biologijos, fizikos ir chemijos iki istorijos, kultūros, ekonomikos.
Goda Bačienė.
„Gamindami maistą mes skaitome, perkame, planuojame, matuojame, daliname, maišome, kepame, puošiame, uodžiame, ragaujame. Tokiu būdu kartu leidžiant laiką atsiranda daugiau erdvės ir pasipasakojimui, svarbių temų aptarimui. Virtuvė – tai tikra gyvenimo laboratorija, kurioje patiriama daug veiksmo ir emocijų“, – sako G. Bačienė.
Taip pat skaitykite: Patarimai apkūnioms moterims: kaip atrodyti stilingai per karščius
Paklausta, kada vaikus jau galima kviesti gaminti kartu, specialistė siūlo tai padaryti iškart, kai tik jie pradeda domėtis šia veikla. Ir kam delsti? Juk jau vienerių metų vaikai gali paspausti mygtuką ir ką nors įjungti, suberti produktus, uždengti ar atidengti indus, atidaryti spintelę.
„Mažiesiems pagalbininkams patikint tokius epizodinius darbelius pradedamas koncentruoti jų dėmesys, pastabumas, o vėliau jiems galima skirti ir sudėtingesnius užduotis virtuvėje: puošti, smulkinti, formuoti, dengti stalą“, – sako G. Bačienė.
Mažiausiems – nuo daržovių plovimo iki kokteilių plakimo
Paklausta, kokius darbus virtuvėje galima patikėti patiems mažiausiems, R. Ničajienė pasakoja, kad jau trimečių vaikų prašydavo nuplauti daržoves ir vaisius. Kad galėtų patogiai darbuotis, jie pasilypėdavo ant specialaus suoliuko ir lengvai pasiekdavo virtuvės kriauklę. Nors paskui visur telkšodavo balos, tačiau mažųjų džiaugsmui nebūdavo ribų.
„Vėliau, jau kiek paaugus, kai vaikai geba ilgiau išlaikyti dėmesį prie vieno darbo ir atlikti sudėtingesnes užduotis, jiems galima patikėti iššluostyti indus, suplėšyti salotų lapus salotoms, sulaužyti sausainius gaminamam „Tinginiui“, taip pat – paserviruoti stalą“, – pasakoja R. Ničajienė.
Ingredientai
Sausainiai:
540.00 g (2 pakeliai (360 g) šviesių, pvz. "Gaidelis" ir 1 pakelis (180 g) šokoladinių, pvz. "Selga")
Kaip gaminti
1. Sutrupinkite sausainius, supjaustykite marmeladą. Ištirpinkite sviestą. Palaukite, kol atvės.
2. Sumaišykite sausainius su marmeladu, cukrumi, kakava, tirpintu sviestu ir grietine.
3. Apvalų indą išklokite maistine plėvele, supilkite sausainių mišinį ir palaikykite per naktį.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Ingredientai
Kava:
2.00 valg. š. (tirpios)
Kaip gaminti
- Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
- Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
- Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
- Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
- Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti
Pasak jos, didžiausiu atradimu mažiausiems gali tapti kokteilinė. Kai vaikai suprato, pasakoja Renata, kaip greitai ir lengvai patys gali susiplakti savo mėgstamus kokteilius su įvairiais vaisiais, uogomis, sultimis, pienu, jogurtu, jie nepaleido jos iš rankų. Tokiu būdu galėjo pasireikšti ir jų fantazija.
Vyresniems – sudėtingesni darbai
R. Ničajienė pasakoja, kad vyresniems vaikams, pavyzdžiui, pradinukams, jau galima patikėti ir daržovių skustuku nuvalyti morkas ar bulves.
Pašnekovės teigimu, patys mažiausieji dažniausiai labai mėgsta valgyti blynus, todėl jie tikrai apsidžiaugs, gavę užduotį užmaišyti blynų tešlą. Be to, ir pačių užmaišyti blynai bus skanesni.
Taip pat skaitykite: 15 faktų apie greitąjį maistą. Ar vis dar troštate to, ką matote paveikslėlyje?
Vaikams labai patinka sausainiai. Jiems smagu juos ne tik valgyti, bet ir kočioti tešlą, spausti formeles. Prieš kiekvienas Kalėdas Renatos šeima tradiciškai kepa įvairiausių formų imbierinius meduolius.
Ingredientai
Medus:
3.00 valg. š. (natūralaus)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - kvapniųjų)
Kaip gaminti
- Sviestą, pieną, medų ir cukrų dėkite į puodą ir viską ištirpinkite, kai viskas ištirpsta sudėkite prieskonius, kartais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
- Miltus persijokite su kepimo milteliais ir į juos supylus truputį atvėsintą sirupą gerai išmaišykite ir suminkykite.
- Visą tešlą sulipinkite į vieną gumulą ir bent valandai dėkite į šaldytuvą. Padalinus tešlą į kelias dalis kočiokite kuo plonesnius blynus ir sausainių formelėmis spauskite norimus sausainius, plačiu peiliu arba mentele atsargiai perkelkite ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi, kepkite apie 12-15 min 180 laipsnių orkaitėje.
- Gaminame glajų: Kiaušinį gerai nuplaukite su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo.
- Baltymą lengvai suplakite išspauskite citrinos sulčių ir po truputi plakant palaipsniui dėkite miltelinį cukrų, kol glajus bus reikiamo tirštumo.
- Dėkite į nedidelį maišelį prakirpkite jo kampuką, dekoruokite iškepussiius ir atvesusius sausainius, skanaus!
Receptą atsiuntė Rasa B.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite kiaušinius, po truputį berkite miltus ir minkykite. Gautą tešlą 1 val. palaikykite šaldytuve.
2. Sausainius formuokite sukdama mėsmalę. Tuomet sudėkite juos į skardą ir kepkite, kol pageltonuos.
Receptą atsiuntė Aleksandra Vasiljeva
Suskleisti
„Aš paruošiu tešlą, o dukra spaudžia formelėmis sausainius bei dekoruoja juos saldžiu glajumi ir pabarstais. Jų kepimas mūsų namuose tikra šventė. Prasidėjus Adventui dukra nuolat klausinėja, kada kepsime kalėdinius sausainius“, – šypsosi pašnekovė.
Paaugliams gaminimas turi teikti malonumą
Vieningai sutinkama, kad maisto gaminimas yra svarbus įgūdis, ruošiantis savarankiškam gyvenimui atskirai nuo šeimos. Todėl paauglius, kurie nerodo susidomėjimo maistu, verta paskatinti įpareigojimais kartą per savaitę paruošti kokį patiekalą.
„Jiems gali būti patikėta pareiga ir padėti virtuvėje jaunesniems broliams ar seserims. Tačiau darbą virtuvėje svarbu suorganizuoti taip, kad gaminimas teiktų malonumą, dėkingumą, skatintų jų smalsumą ir dalinimąsi žiniomis“, – sako G. Bačienė.
Beje, R. Ničajienė pastebi, kad vaikams labiausiai patinka gaminti tą maistą, kurį jie mėgsta patys. Itin picą mėgstantis jos paauglys sūnus ją išsikepa savarankiškai, kaip ir meksikietiškas kesadilijas ar makaronų patiekalus.
Ingredientai
Druska:
2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Karštai rūkyta šoninė: (įdarui) 100.00 g
Faršas:
300.00 g (300 - 400 jautienos)
Sūris:
100.00 g (tarkuoto fermentinio - įdarui)
Picos prieskoniai: (įdarui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Mieles sutrupinkite į šiltą vandenį, įberkite cukraus, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų (10–15 minučių).
2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus, supilkite aliejų, pasūdykite ir gerai išminkykite. Miltų berkite tiek, kad būtų lengva minkyti. Tešlą uždenkite ir leiskite 20–30 minučių pakilti. Faršą apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais, druska.
3.Tešą iškočiokite, išpjaukite norimo dydžio nedideles picas ar kelias dideles ir įtieskite į aliejumi išteptą kepimo skardą.
4. Tešlą aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite picų prieskoniais, puse fermentinio sūrio. Sudėkite faršą, plonai pjaustytą svogūną, mocarelą, plonai pjaustytą šoninę, pomidorų griežinėlius ir apibarstykite likusiu fermentiniu sūriu.
5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių, kol gražiai parus.
|
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Suskleisti
Ingredientai
Tortilija:
6.00 vnt. (vidutinio dydžio, kukurūzų miltų)
Sūris:
170.00 g (tarkuotas fermentinis)
Svogūnai:
2.00 vnt. (ir 1 raudonajai salsai)
Sultys:
60.00 ml (1/8 puodelio laimo sulčių - vištienos marinatui ir 2 valg. š. raudonajai salsai)
Medus:
15.00 g (vištienos marinatui)
Česnakai:
5.00 skiltelės (2 sutrintos skiltelės - vištienos marinatui ir 3 raudonajai salsai)
Džovinta raudonoji paprika: (vištienos marinatui) 1.00 arbat. š.
Pomidorai:
6.00 vnt. (dideli raudoni pomidorai - raudonajai salsai)
Pipirai:
2.00 vnt. (2-3 čili pipirai - raudonajai salsai)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį - raudonajai salsai)
Kaip gaminti
VIŠTIENOS PARUOŠIMAS
Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojos padažą, laimo sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Išmaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu. Uždenkite dubenį su vištiena maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kol mėsa išsimarinuos.
RAUDONOSIOS SALSOS (SALSA ROJA) PARUOŠIMAS
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Čili pipirus perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių. Svogūną perpjaukite į keturias dalis.
3. Pomidorus, čili pipirus, svogūną, ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.
4. Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspasuskite laimo sultis ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles. Atvėsinkite.
QUESADILLAS PARUOŠIMAS
1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol vištiena gražiai apskrus. Įmaišykite kapotas petražoles.
2. Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių. Perlenkite tortiliją per pusę.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražiai auksinės spalvos. Taip pat paruoškite ir iškepkite likusias quesadillas.
Patiekite šiltas su raudonąja salsa. Skanaus!
Tekstas Astos Černės
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: meksikietiškas užkandis „quesadillas“ (Meksika)
Suskleisti
„Šiuo amžiaus tarpsniu svarbu „neatmušti“ paaugliams noro gaminti ir leisti kuo daugiau laiko praleisti virtuvėje, nors po jų darbų virtuvė gali atrodyti „kaip po karo“, – priduria pašnekovė.
Taip pat skaitykite: Imbiero galia: padeda lieknėti ir stiprina sveikatą