Mamos teigia, kad jų vaikams su negalia neleista šokinėti ant batuto: savininkė sako, jog įvyko nesusipratimas

Barbora Suisse, „Draugiški autizmui“ įkūrėja, savo feisbuko profilyje pasidalijo įrašu, kuriame aprašė itin nemalonią situaciją, pasak jos, nutikusią Druskininkuose. Moteris teigia, kad vaikams, turintiems negalią, buvo neleista šokinėti ant batuto, esančio viešoje miesto erdvėje, o mamoms atsakyta, kad „tokių vaikų čia neįleidžia“. Batuto savininkė Justina Mazaliauskienė tvirtina, kad įvyko nesusipratimas ir vaikai buvo neįleisti ne dėl negalios, o dėl to, kad iš pradžių buvo per didelis užimtumas, o vėliau baigėsi darbo laikas.
Vaikai šokinėja ant batuto
Vaikai šokinėja ant batuto / 123RF.com nuotr.

Mamos ir taip gyvena įsibaiminusios

Kaip savo įraše teigia B.Suisse, negalią turintiems vaikams nebuvo leista naudotis batutu, o mamoms pasakyta „nesusireikšminti“.

„2022 metai. Druskininkai. Šalia Narcizų pievos savaitgaliais veikia batutas. Susimoki 5 Eur ir 20 min. gali vaikas straksėti. Netoliese Druskininkų sanatorija „Saulutė“, kurioje ištisus metus lankosi mamos su autistiškais ir ne tik vaikais ištyrimui, diagnozei ar reabilitacijai. Gi mamoms patogu – šešias minutes pasivaikščiodamas ateini ir vaikas ant batuto gali pašokinėti...

Atėjo trys mamos su 5–6 metų vaikučiais – vienas su Dauno sindromu, vienas su fizine negalia (netrukdančia šokinėti) ir autistiškas vaikas.

Šių vaikų į batutą tiesiog neįleido. NEĮLEIDO. Vaikai nusiminę verkė, mamos prašė, bet neįleido.

Vaikai nusiminę verkė, mamos prašė, bet neįleido.

Mama Ineta, pabandžiusi kalbinti atėjusią spėjamai savininkę, gavo pasiūlymą „nesusireikšminti“.

Kitą dieną neįleido kitų mamų iš sanatorijos...

Šlykštu. To nebegali vykti Lietuvoje. Visi vaikai turi galėti šokinėti ant batutų, jeigu nori. VISI. Susireikšminsim iki Mėnulio ir atgal, bet to nebebus“, – rašė moteris.

15min pakalbinta B.Suisse sakė, kad toks elgesys ne tik nepateisinamas, bet ir dar labiau išskiria negalią turinčius vaikus ir juos auginančias mamas.

„Supratau, kad negalią turinčių vaikučių neįleido ne pirmą kartą. Aš klausiau mamų, kokiu pagrindu nebuvo leista pasinaudoti batutais, tačiau joms nebuvo atsakyta. Juk tai, kad vaikas turi negalią, nereiškia, kad jis yra agresyvus ar kad negali naudotis batutais. Aš nematau jokių argumentų, kurie galėtų pateisinti šitą situaciją.

Dariau autistiškų mamų apklausą dėl priežasčių, kodėl nesilanko muziejuose, koncertuose, renginiuose. Vienas iš pagrindinių atsakymų buvo: „Bijau, kad mano vaikas ne taip pasielgs.“ Ką tai reiškia? Baimė dėl aplinkinių reakcijos. Jau ir taip mamos gyvena įsibaiminusios, vos ne prašydamos leisti būti visuomenėje, o čia dar išlenda tokios situacijos, kai negalią turintys vaikai atstumiami“, – kalbėjo B.Suisse.

Įvykio liudininkė: „Pasakė, kad tokių vaikų neįleidžia“

Apie Barboros aprašomą situaciją sutiko pasikalbėti įvykio liudininkė Justina ir įraše minima autizmo spektro sutrikimą turinčio berniuko mama Ineta.

Justina, įvykio liudininkė, pasakojo, kad autistiško vaikučio mama po to, kai vaikui buvo atsakyta, jog negali naudotis batutu, jį turėjo labai ilgai raminti.

„Galima sakyti, kad pusiau sudalyvavau šioje situacijoje. Mama, kurios vaikutis norėjo šokinėti ant batuto, pirmiausia pusvalandį atstovėjo eilėje, kad išsigrynintų pinigų, o jai grįžus batutų darbuotojai pasakė: „Ne, tokių vaikų mes neįleidžiame.“ Įsivaizduokite, kaip turėjo pasijausti vaikas? Kaip paaiškinti, kodėl jam negalima šokinėti ant batuto, o kitiems vaikams galima?

Kaip paaiškinti, kodėl jam negalima šokinėti ant batuto, o kitiems vaikams galima?

Mama pusvalandį turėjo raminti verkiantį vaiką. Aš neištvėriau ir nuėjusi pasakiau, kad pasikabintų kokią lentutę, jog autistiški vaikai negali eiti ant batuto. Tada pasitenkinančiu balsu darbuotoja man rėžė, kad nesusireikšminčiau. Žinau, kad kitą dieną vaikai taip pat nebuvo įleisti. Juk nesimato, kad autistiški vaikai yra kitokie, tad iš ko darbuotojai nusprendė, kad vaikas negali naudotis batutu? Šita situacija yra visiškai nesuvokiama“, – kalbėjo Justina.

Ineta, vaikučio, kuriam nebuvo leista naudotis batutu, mama, teigė, kad tądien, balandžio 30-ąją, prie batuto dirbo trys moterys.

„Kadangi mus atsisakė įleisti pašokinėti ant batuto, po to, kai pavyko nuraminti vaikutį po pykčio priepuolio, bandžiau sakyti darbuotojoms, kad užsikabintų ženklus, jog nepriima kitokių vaikų, buvo atrėžta, kad nėra ko susireikšminti. Aš, kaip mama, supratau, kad neįleido dėl baimės, kad vaikutis gali ką nors užgauti, nors niekas nieko tiesiai šviesiai nepasakė.

Kaip aš pasakysiu neįgaliam vaikučiui, kodėl jo neįleido? Bandymas paguosti ir nuraminti neveikia, nes vaikas nesupranta. Esame ne kartą naudojęsi kitais batutais kituose miestuose ir niekada nekilo problemų. Aš esu pripratusi prie visko, bet skaudžiausia dėl vaikučio. Tokia situacija neturėtų būti toleruojama“, – sakė Ineta.

123RF.com nuotr./Vaikas ant batuto
123RF.com nuotr./Vaikas ant batuto

Teigia neįleidę dėl per didelio užimtumo

Prie narcizų pievos Druskininkuose batutą turinti Justina Mazaliauskienė žino apie susiklosčiusią situaciją balandžio pabaigoje – nors pačiame įvykyje ji nedalyvavo, vėliau, prieš pasibaigiant batuto darbo laikui (dirba iki 20 val.), ji susidūrė su mamomis, kurios, pasak J.Mazaliauskienės, išreiškė nepasitenkinimą dėl nepriimtų vaikų.

„Greičiausiai buvo nesusipratimas – jos turbūt nesuprato. Galbūt nesukontaktavo su darbuotoja. Tikrai negali būti, kad vaikai buvo neįleidžiami šokinėti ant batuto dėl to, jog yra neįgalūs, – tikina J.Mazaliauskienė. – Iš pradžių ant batuto buvo per daug vaikų, todėl darbuotoja pasakė, kad reikia palaukti. Paskui, kai atėjome padėti užsidaryti, mamos pradėjo šūkalioti, kaip neleidžiame neįgaliems vaikams šokinėti, kodėl nepriimame.

Tada paaiškinau, kad negali taip būti, nes visus priimame, visi vaikai yra lygūs. Tiesiog susiklostė tokia situacija, kad tuo metu buvo per daug vaikų, o paskui batutas užsidarė. Ne specialiai taip atsitiko.“

Darbuotoją, su kuria sukonfliktavo mamos, samdanti Justina teigia ja pasitikinti ir sako, kad ši dirbo ir praėjusią vasarą – tuomet jokių nesusipratimų nekilo.

„Kalbėjome su darbuotojais, klausiau, kur problema, kodėl taip yra, nes pati nemačiau. Darbuotoja sakė, kad nėra taip, jog nepriimame neįgalių vaikų. Juk čia Druskininkai, yra „Saulutės“ sanatorija, kur vaikai atvažiuoja gydytis, ateina pramogauti. Ne pirmą kartą darbuotojai mato neįgalius vaikus“, – sako J.Mazaliauskienė.

Ne pirmą kartą darbuotojai mato neįgalius vaikus.

Nors prie batuto buvusios mamos teigia girdėjusios frazę, kad „tokių vaikų neįleidžiame“, Justina kategoriškai tai neigia ir svarsto, jog galbūt mamos taip nori pritraukti dėmesio.

„Negali taip būti. Tuo metu pati nebuvau, o vėliau, kai buvau, tikrai nesakė taip – jūs nejuokaukite, – teigia J.Mazaliauskienė. – Pati bandžiau aiškinti mamoms, bet jos nesileido į kalbas, labai įsižeidė, kaip taip galima, bandė įrodinėti.

Čia išpūstas burbulas. Dviprasmiai dalykai – pilnai suprantu, kad mamos bando už savo vaikus stovėti, nes pati esu mama. Darbuotojai arba paslaugų tiekėjai lygiai taip pat atlieka savo pareigas. Tikrai garantuoju, kad nebuvo prarastas žmogiškumas. Mums irgi nemalonu, kai yra tokie atgarsiai.“

Susiklosčiusią situaciją vertina kaip nekultūringą

Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis apie situaciją negirdėjo, tačiau išgirdęs pasakojimą, iš karto pasakė, kad diskriminacijos būti neturėtų.

„Kvailai, – paklaustas, kaip vertina šį atvejį, atsakė R.Palionis. – Tuo labiau, kai pas mus šiai dienai vyksta konferencija negalios tematika. Manyčiau, šiandien tai jau yra praeiti etapai – čia turbūt kažkoks nesusipratimas. Labai blogas tonas, labai nekultūringa.“

Centro direktorius sutinka, kad ši situacija Druskininkus nušviečia neigiamomis spalvomis ir sudaro nekokį įvaizdį.

„Druskininkai šimtmečius yra svetingas miestas. Pažiūrėkite, yra „Saulutės“ sanatorija. Pavyzdžiui, pats turizmo centras vaikiukus su negalia traukinuku vežioja. Tai lyg šaukštas deguto kurortui. Galbūt tarp žmonių įvyko koks konfliktas“, – svarsto R.Palionis.

Tai lyg šaukštas deguto kurortui.

Direktorius pabrėžia, kad miestas yra draugiškas visiems, turintiems negalią, jame dirba aukščiausio lygio gydytojai, o ir sanatorijos tradicijos siekia kelias dešimtis metų.

„Iš savo pusės galiu pasakyti tik emocingai – čia kažkas labai nekultūringo. Toks tonas, pasakyti, kad nustebo pamatę vaikiukus su negalia... Sanatorijoje dirba su sunkiomis ligomis, mieste matome vaikus neįgaliųjų vežimėliuose... Čia grynai personos ir jų problema. Labai graudu. Kaip sakoma, kažkoks briedas. Labai apgailestauju, kad taip įvyko“, – sako R.Palionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas