Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mindaugas Vidugiris: „Bendravimas su vaikais turėtų būti natūrali kasdienybės dalis“

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ kuria tinklalaidę „Vyrai neKalba“, kurioje vedantysis Evaldas Venskutonis kalbina tėčius, patyrusius skaudžius gyvenimo iššūkius arba turinčius reikšmingos patirties, derinant tėvystę ir asmeninius poreikius. Pirmasis pašnekovas – Darius Čepulis, B2B akademijos vadovas, dziudo imtynių propaguotojas ir vienerių metų dvynių bei kovoje su onkologine liga pralaimėjusio Augusto tėtis.

„Augustas gimė sveikas vaikas. Vieną dieną visiškai netikėtai gydytojai jam nustatė onkologinę ligą. Po kraujo tyrimų rezultatų, net nebūnant mediku, pats galėjau suprasti, kokia prasta situacija ir kokia skaudi diagnozė. Po dvejų metų kovos, su pakilimais ir nuosmukiais, išgirdome – sūnui jau niekuo nebegalima padėti“, – jautrias akimirkas ir skaudžius gyvenimo iššūkius prisimena Darius.

Tinklalaidėje buvo diskutuota apie vyriškumo vaidmenį šeimoje, kai namuose yra stipri ir valdinga moteris. Dariaus teigimu, šeimoje svarbus balansas ir nėra būtina, kad vyras dominuotų.

„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ filmavimas
„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ filmavimas

„Mes šeimoje pasiskirstome atsakomybėmis ir tai veikia puikiai. Svarbu nebandyti pakeisti vienas kito, nes konfliktai garantuoti. Man visiškai nesvarbu, kokia spalva dažyti sieną, o žmona tegul palieka man automobilio pasirinkimo klausimą“, – sako vyras.

Antrasis tinklalaidės pašnekovas – Vyrų akademijos įkūrėjas ir asmeninio tobulėjimo ekspertas Mindaugas Vidugiris. Jis yra keturių vaikų tėvas, aktyviai dalyvaujantis įvairiose iniciatyvose, tokiose kaip „Masters of Calm“ ir „Whatansu“.

Mindaugas pasidalino savo patirtimi apie tėvystę ir bendravimą su vaikais. Jis pabrėžė, kad svarbu kalbėtis su vaikais nuo pat mažens: „Bendravimas turėtų būti natūrali kasdienybės dalis. Jei reikia specialiai susėsti ir kalbėtis, tai reiškia, kad nepažįsti savo vaiko ir nežinai, kokiomis temomis jis gyvena“.

„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ svečiai - Mindaugas Vidugiris ir Darius Čepulis
„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ svečiai - Mindaugas Vidugiris ir Darius Čepulis

Diskutuojant apie vyriškumo ugdymą, Mindaugas pabrėžė, kad svarbu pasidalinti atsakomybėmis šeimoje. „Jei žmona imasi daugiau atsakomybės, vyrui duoda daugiau erdvės kitur. Svarbu suprasti vienas kitą ir nekelti priekaištų“, – sako jis.

Mindaugas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad daugelis vyrų jaučiasi nepakankamai vertinami šeimoje, kai jų pastangos kritikuojamos: „Tėvai turėtų bendradarbiauti ir palaikyti vienas kitą, kad išvengtų nereikalingų konfliktų ir užtikrintų sveiką šeimos aplinką. Šeimoje labai trūksta dialogų“.

Kalbant apie ryšio su vaikais kūrimą, Mindaugas teigia, kad svarbu kiekvieną dieną skirti vaikams nepertraukiamo dėmesio. „Dešimt minučių per dieną kiekvienam vaikui gali atrodyti paprasta, bet tai yra vienas sudėtingiausių uždavinių tėvams. Šis laikas leidžia geriau pažinti vaiką ir suprasti jo poreikius. Kadangi vaikai absoliučiai skirtingi, turi su kiekvienu ryšį „gaudyti“ atskirai“, – sako jis.

Įdomus faktas, kuriuo pasidalino Mindaugas – didžioji dauguma vyrų savižudybių ir nusikaltimų atkeliauja iš šeimų, kuriose nebuvo tėčių, todėl vyrams būtina burtis į klubus, ieškoti problemų sprendimų, išsikalbėti, turėti atramą.

„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ svečiai - Mindaugas Vidugiris ir Darius Čepulis
„Mamų unijos“ nuotr./Tinklalaidės „Vyrai neKalba“ svečiai - Mindaugas Vidugiris ir Darius Čepulis

Tinklalaidėje „Vyrai neKalba“ nagrinėjamos aktualios tėvystės ir vyriškumo temos, siekiant skatinti atvirą ir nuoširdų dialogą tarp tėvų ir vaikų bei stiprinti šeimos ryšius. Fondas „Mamų unija“ kuria tinklalaidę su tikslu kuo daugiau tėčių įtraukti į aktyvų šeimos gyvenimą. Kai suserga vaikas, kartu „suserga“ ir visa šeima. Kviečiame prisidėti prie paramos emocinei tėvų sveikatai gerinti:

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“

A.S. LT77 7300 0101 4079 5625

SWIFT kodas: HABALT22 Swedbank

Paskirtis: Tėvų psichologinei pagalbai

Paypal sistema: egle@mamuunija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius