Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė artimasis: ką daryti, nuo ko pradėti?

Atrodo, ta diena niekada neateis. Mums taip neatsitiks. Deja, ji ateina dažniausiai pačiu nepalankiausiu metu. Miršta artimas žmogus. Ar žinome, kokios mūsų teisės ir pareigos, ką turime daryti, nuo ko pradėti?
Laidojimo paslaugų centras
Laidojimo paslaugų centras / Vyginto Skaraičio nuor.

Į rūpimus klausimus atsako UAB „Laidojimo paslaugų centras“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Guja.

Pirmas žingsnis

Jeigu tai atsitiko ligoninėje ar slaugos namuose – Jums bus pranešta ir mirusiojo kūnu bus pasirūpinta (tik būtina žinoti tam tikrus niuansus, kuriuos aptarsime šiame straipsnyje). Jeigu artimas žmogus miršta namuose (ar randame mirusį namuose ar viešoje vietoje), pirmiausia, turite apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Atvyks policija ir medikai, kurie turi konstatuoti mirties faktą. Jeigu žmogus sirgo ir buvo aiški diagnozė, kuri lėmė mirtį, tai mirusiojo kūną iš karto galima vežti į šaldymo patalpą. Jeigu mirties priežastis nėra aiški, tada policija priima nutarimą, kad reikia ekspertų išvados mirties priežasčiai nustatyti. Bet ir šiuo atveju velionio kūnas dėl ekspertų užimtumo gali būti ne iš karto vežamas ekspertams, o vežamas į šaldymo patalpą, iš kurios vėliau bus saugiai nuvežtas ekspertizei atlikti.

„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras
„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras

Antras žingsnis

Po medikų ir policijos vizito arba šiems atvykus, patariame iš karto skambinti telefonu Laidojimo paslaugų centrui +370 600 65555 (dirbame visą parą).

Laidojimo paslaugų centro darbuotojai profesionaliai ir pagarbiai paims mirusiojo kūną ir transportuos į šaldymo patalpą. Šaldymo patalpoje kūnas gali būti saugiai laikomas tiek, kiek reikia laiko Jums, per tą laiką Jūs galite nuspręsti, kur ir kaip šarvosite, kada vyks atsisveikinimas, kur laidosite. Savo praktikoje esame turėję atvejį, kai artimieji buvo išvykę labai toli ir užtruko, kol nusipirko bilietus, atskrido, organizavo kitus dalykus – artimojo kūnas tuo tarpu saugiai gulėjo ilgą laiką. Šaldymo patalpos šiais laikais yra labai kokybiškos ir modernios, nereikia bijoti dėl kūno irimo.

Taigi, kai kūnas jau saugiai transportuotas į šaldymo patalpą, pradedama galvoti apie tai, kur bus šarvojama, kada, kaip. Nuo ko pradėti?

Trečias žingsnis

Pasirūpinti dokumentu, liudijančiu mirties faktą. Jį išduoda sveikatos įstaigos (ligoninė, poliklinika, slaugos namai ir kt.).

Mirties fakto Civilinės metrikacijos skyriuose (kaip anksčiau) nebereikia registruoti. Žmogaus mirties faktas bus įregistruotas registruose automatiškai. Taigi, sprendžiant administracinius klausimus, popierinių kopijų pateikti nebereikės, kadangi visa reikalinga informacija bus matoma registruose. Tačiau dažnu atveju taip greit elektroniniuose dokumentuose mirties fakto dar nesimato, todėl reikalingas medikų išduotas popierinis dokumentas, patvirtinantis mirties faktą. Jo prireiks formuojant užsakymą dėl šarvojimo, laidotuvių, jo gali paprašyti kunigas, kapinių administracija ir kt. O vėliau, tvarkant paveldėjimo ar kitus klausimus, šio popierinio dokumento jau gali ir neprireikti.

Ketvirtas žingsnis

Ramiai pagalvoti, pasistengti prisiminti, kaip ir kur Jūsų artimasis norėjo būti palaidotas bei susisiekti su laidojimo paslaugas teikiančia įmone dėl šarvojimo ir laidojimo.

Tai galima padaryti fiziškai atvykus į mūsų padalinius, kuriuose bus suformuotas užsakymas, arba dar paprasčiau ir net neišeinant iš namų, internetu, adresu www.laidojimocentras.lt. Laidojimo paslaugų centras, atsižvelgdamas į Jūsų galimybes, gali pasirūpinti viskuo, ko reikia orioms, gražioms, jaukioms ir pagarbioms laidotuvėms suorganizuoti.

Daug dalykų galima aptarti telefonu, atvykus arba interneto pagalba. Suteikiame visokeriopą pagalbą, gelbstime tvarkant įvairius dokumentus, pasirūpiname gėlėmis, patariame dėl giesmininkų, muzikinio fono, gedulingų pietų, taip pat galime pasirūpinti kapavietės sutvarkymu ir kitais Jums svarbiais dalykais.

Labai rekomenduojame mūsų įmonę. Dėl daugelio priežasčių. Apie mūsų nuoširdų darbą, atjautą, patarimus, sklandžius organizacinius laidojimo darbus, kokybiškas paslaugas Jūs galite paskaityti viešoje erdvėje, išgirsti iš tų, kuriems jau teko pasinaudoti mūsų paslaugomis.

Laidojimo paslaugų centras yra viena didžiausių, ekonomiškai stabiliausių laidojimo paslaugas teikiančių įmonių Lietuvoje, turinti daugiau kaip 20 metų patirties, daugelį metų iš eilės skelbiama kaip viena patikimiausių ir stipriausių Lietuvos TOP įmonių,

Visi mūsų 9 padaliniai yra įsikūrę prie bažnyčių – Jeruzalėje, Antakalnyje, Pilaitėje, Viršuliškėse, Naujojoje Vilnioje, Grigiškėse, taip pat Ignalinoje ir Pabradėje.

Jūsų ir atvyksiančių svečių patogumui – erdvios mašinų stovėjimo aikštelės, puikus susisiekimas viešuoju transportu.

Mūsų padaliniuose šarvojimo salės yra šviesios, šiuolaikiškos, modernios. Jas galite pasirinkti tiek arčiau gyvenamosios vietos, tiek ir kur patogiau atvykti svečiams, arčiau kapinių arba vietų, kurias mėgo velionis (Antakalnio padalinio sales labai pamėgę meno, kultūros žmonės: rašytojai, dailininkai, aktoriai, režisieriai ir kt.) Turime ir įvairių dydžių salių. Būna, kad šarvojimas vyksta net keliose salėse: vienoje – palaikai, o kitoje – nuotraukos, nuveiktų darbų ekspozicija, apdovanojimai, rodomi filmai, bendraujama su atvykusiais atsisveikinti, dalijamasi prisiminimais. Kiekvienos šarvonės ir laidotuvės turi savo scenarijų.

Vadovaujamės tik aukščiausiais standartais ir kuriame kitokią laidojimo paslaugų sferos kultūrą. Organizuojame VIP ir valstybines laidotuves, taip pat ir tas, kuriose nori dalyvauti tik patys artimiausieji. Mūsų personalas ypač paslaugus, solidžiai ir tvarkingai atrodantis, mandagus, atjautus, visada šalia.

Kokybiškas, kompleksiškas ir individualias paslaugas teikiame VISĄ PARĄ. Esame socialiai atsakinga įmonė.

Penktas žingsnis

Reikia susitarti su kapinių, kuriose bus laidojamas Jūsų artimasis, administracija dėl laidojimo vietos. Gauti leidimui laidoti konkrečiose kapinėse prireiks minėtos medikų pažymos, kurioje konstatuotas velionio mirties faktas.

Šeštas žingsnis

Jeigu norima žmogų palaidoti pagal krikščioniškas tradicijas, reikia kreiptis į kunigą ir susitarti dėl aukojamų Šv. Mišių už velionio sielą, taip pat, kad kunigas atvyktų palydėti, palaidoti. Kadangi visi mūsų padaliniai yra šalia bažnyčių, kasdien tenka bendrauti su parapijų klebonais ir kunigais, galime pasidalinti kontaktais ar padėti susitarti.

„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras
„Laidojimo paslaugų centras“ nuotr. /Laidojimo paslaugų centras

Septintas žingsnis

Kaip tik leidžia Jūsų psichologinė būsena, šioje skaudžiausioje gyvenime situacijoje pasistenkite nusiraminti. Prisiminkite šviesiausias patirtas akimirkas, dėkokite likimui už duotą neįkainojamą dovaną ir patyrimą nueiti gyvenimo atkarpą kartu. Susikoncentruokite į atsisveikinimo momentą, patikėkite savo rūpesčius profesionalams, kasdien organizuojantiems palydėtuves į dangiškąjį gyvenimą. Jeigu norisi – pabūkite kartu su artimaisiais, draugais, pabendraukite. O jeigu norisi privatumo, vienumos ir ramybės – bus suteikta ir tokia galimybė.

Ką dar svarbu žinoti?

Parama mirties atveju

Mirus Jūsų artimajam, Jūs galite pretenduoti į įvairias išmokas. Vienkartinė finansinė parama skiriama faktiškai mirusįjį palaidojusiam asmeniui arba įmonei, o „Sodros“ išmokos, kurios nebuvo išmokėtos mirusiajam, išmokamos paveldėtojams.

Norint gauti vienkartinę laidojimo pašalpą, laidojantis asmuo turėtų kreiptis į savivaldybės administraciją pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba ten, kur savo gyvenamąją vietą buvo deklaravęs mirusysis asmuo. Jeigu mirusiojo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota – pagal paskutinę buvusią jo gyvenamąją vietą.

Dėl šios vienkartinės pašalpos faktiškai mirusįjį palaidojęs asmuo – tiek fizinis, tiek juridinis, kuris organizuoja laidotuves – turi kreiptis per 12 mėnesių nuo teisės į laidojimo pašalpą atsiradimo dienos.

Svarbu žinoti, kad Laidojimo paslaugų centras gali sutvarkyti ir šiuos dokumentus. Šią valstybės pašalpą galima įskaičiuoti į laidojimo paslaugas ir Jums pigiau kainuos laidotuvės.

„Laidojimo paslaugų centro“ nuotr./Mirė artimasis: ką daryti, nuo ko pradėti?
„Laidojimo paslaugų centro“ nuotr./Mirė artimasis: ką daryti, nuo ko pradėti?

Jeigu artimasis mirė ar žuvo užsienyje

Laidojimo paslaugų centras turi platų partnerių ir paslaugų tinklą ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tai suteikia mums absoliutų pranašumą užtikrinant operatyvią ir profesionalią pagalbą visais laidotuvių organizavimo klausimais. Turime solidžios patirties pervežant Lietuvoje mirusių asmenų kūnus į užsienį ir pargabename svetur mirusius lietuvius. Tvarkome visus dokumentus.

Esame VIENINTELĖ Lietuvoje tarptautinės, vienijančios patikimas, su laidojimo paslaugomis susijusias įmones įvairiose šalyse, organizacijos FIAT IFTA pripažinta narė. Mumis pasitiki pasaulinė laidojimo paslaugų rinka.

Bendradarbiaujame su ambasadomis ir užsienio partneriais, o jie, matydami mūsų galimybes, solidžią patirtį, pajėgumus, stabilumą, kokybišką, operatyvų, kompleksišką darbą, dalyvavimą tarptautinėse parodose ir dalijimąsi patirtimi, noriai ir efektyviai su mumis bendradarbiauja.

Atsiminkite mus, jeigu atostogų metu ar gyvenant užsienyje Jūsų šeimą, artimuosius ar draugus ištiktų nelaimė arba jeigu Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai susidurtų su netektimi. Atsiremkite. Esame vieninteliai, galintys Jums padėti, pasitelkiant solidžius užsienio partnerius įvairiose pasaulio šalyse.

„Laidojimo paslaugų centro“ nuotr./FIAT IFTA sertifikatas
„Laidojimo paslaugų centro“ nuotr./FIAT IFTA sertifikatas

Jeigu artimasis mirė ligoninėje ar slaugos ligoninėje

Kaip jau minėjome, velionio kūnu bus pasirūpinta. Jums beliks nuvykti paimti pažymą, konstatuojančią mirtį.

Norime tik informuoti, kad kiekviena ligoninė yra sudariusi sutartis su laidojimo paslaugas teikiančiomis skirtingomis įmonėmis dėl kūno paėmimo iš ligoninės. Jums svarbu žinoti, kad šarvoti ir laidoti savo artimąjį galite ten, kur JŪS norite, o ne ten, kur Jums bus siūloma. Taigi, kūną galima saugiai ir pagarbiai pervežti į tą įmonę, kuri rūpinsis laidotuvėmis.

Skambinkite mums visą parą +370 600 65555 ir mes padėsime.

Daugiau informacijos galite rasti www.laidojimocentras.lt

Mūsų socialiniai tinklai:

Facebook https://www.facebook.com/LaidojimoPaslauguCentras

Linkedin https://www.linkedin.com/company/laidojimo-paslaugu-centras/mycompany/?viewAsMember=true

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas