„Straipsnių, laidų apie sveiką mitybą vis daugiau, tačiau – gaila – problemų, susijusių su antsvoriu bei nutukimu, nemažėja. Daugėja tiek nutukusių žmonių, tiek sergančiųjų antrojo tipo cukriniu diabetu. Tomis ligomis, kuriomis anksčiau sirgdavo tik suaugusieji, šiandien neretai serga vaikai. Atsiranda vaikų, kuriems dar tik šešeri, tačiau sveria lyg būtų šešiolikos“, – apgailestavo visuomenės sveikatos specialistė Rūta Symenaitė.
Mityba vaikystėje formuoja įpročius
Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro darbuotojos, kalbėti vaikams apie sveiką mitybą reikia, tačiau dar labiau juos paveikia ne kalbos, o tinkamas tėvų pavyzdys.
Tyrimai rodo, jog mūsų sveikatą aplinka veikia 20 proc., genetika – 20, medicina – 10, susiformavęs gyvenimo būdas – 50 proc.
Anot R.Symenaitės, taip kaip mes būsime įpratę maitintis vaikystėje – maitinsimės ir vėlesniame amžiuje.
Svarbiausi vaikų mitybos principai: įvairumas, subalansuotumas, reguliarumas ir saikingumas. „Vaiko mityba negali būti monotoniška, jam reikia gauti apie 50 įvairių rūšių maistinių medžiagų. Vaikas negali valgyti vieną vienintelę košę, reikia įvairovės“, – aiškino specialistė.
Svarbu maitintis reguliariai. Idealu – 5-6 kartai per dieną. Svarbu pusryčiai, pietūs ir vakarienė bei nepraleisti užkandžių. „Kartais sugadiname tobulą vaikų alkio-sotumo signalą įvairiais žaidimais: „Suvalgyk už mamytę, už tėtuką“. Taip vaikas skatinamas valgyti, kai nenori. Vaikai nebadauja specialiai, nesilaiko dietos. Jie valgo tiek, kiek reikia“, – aiškino R.Symenaitė.
Svarbu – pamatyti ir užuosti
Ar visada pavalgę atsimename, kaip atrodė mūsų pietūs? Kaip jie kvepėjo?
Visuomenės sveikatos specialistė pataria visada pasižiūrėti, kaip lėkštėje atrodo maistas, jį užuosti ir tik tuomet pradėti valgyti. Valgyti reikėtų lėtai, kramtant.
Pusę pietų lėkštės turėtų užimti daržovės, ketvirtadalį – baltyminis maistas, kaip mėsa, žuvis, ankštinės daržovės, pieno produktai, likusią dalį – sudėtiniai angliavandeniai, kaip kruopos, makaronai.
Vietoje baltos duonos reikėtų rinktis pilno grūdo duoną, dar geriau ruginę.
„Pasaulyje padidėję angliavandenių suvartojimo mastai: cukraus, baltos duonos, sausainių, gaiviųjų gėrimų. Tai turi įtakos nutukusių žmonių skaičiaus didėjimui. Reikėtų rinktis sudėtinius angliavandenius, kaip perlines kruopas, pilno grūdo duoną ir panašiai“, – aiškino pranešėja.
Auksinė taisyklė. Kokia jos paslaptis?
Taigi, kokia yra tos auksinės taisyklės 5-2-1-0 paslaptis?
5 – tai tiek porcijų vaisių ir daržovių per dieną reikėtų suvalgyti. Tinka tiek šviežūs, tiek džiovinti, šaldyti ar net trinti vaisiai ir daržovės. Tačiau bulvės – nepriskaičiuojamos. Bendras kiekis turi būti ne mažiau 400 g.
2 valandas – ne daugiau kaip 2 valandas per dieną skirti interaktyviam gyvenimui: prie kompiuterio, televizoriaus ar kitų išmaniųjų įrenginių.
1 valanda – ne mažiau 1 valandą per dieną reikia skirti aktyviai veiklai: sportui, fizinei veiklai ar paprastam pasivaikščiojimui gryname ore.
0 – štai tiek saldintų gėrimų turėtų gauti jūsų vaikas. Iš vaiko mitybos raciono reikėtų išbraukti visas sultis su pridėtiniu cukrumi, saldintas arbatas, kompotus.
Svarbu nekeisti sveiko maisto – kaip mamos gaminto kotletuko, į nesveiką – pavyzdžiui, picą. Išalkęs vaikas suvalgys ir kotletą.
Ir dar viena taisyklė: saldumynai – tik šeštadieniais. „Visai saldumynų atsisakyti nereikėtų, tačiau reikia sumažinti ir sutarti, kad visa šeima saldumynus valgys tik 1-2 dienas per savaitę. Ši taisyklė tam, kad galėtume kontroliuoti ir apriboti suvartojamų saldumynų kiekį“, – dėstė R.Symenaitė.