„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mokyklinuko valgiaraštis ir receptų idėjos

Prasidėjus mokslo metams, sukame galvą, ką paruošus pusryčiams ir įdėjus savo mokinukui pietums, kad būtų skanu, sveika ir maistinga. Štai keletas idėjų ir patarimų.
Mokyklinukas
Mokyklinukas / „Fotolia“ nuotr.

Vokietijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad vaikai, kurie maitinasi 4–5 kartus per dieną, kur kas rečiau turi antsvorio ar yra nutukę nei tie, kurie valgo tik tris kartus ar rečiau. Taigi stenkitės, kad vaikas maitintųsi reguliariai ir gautų visaverčio maisto, nes tai lemia jo vystymąsi.

Nors nustatyta, kad dauguma mokinių valgo pusryčius, tačiau tik 43 proc. pirmokų laikosi mitybos režimo ir valgo 4 kartus per dieną. Pasirodo, trečdalis vaikų maitinasi 3 kartus per dieną, o 5 kartus – tik penktadalis mokinių. Nereguliari mityba (1–2 kartus per parą) kenkia sveikatai. Graikijoje atliktų 6–12 m. vaikų mitybos įpročių tyrimų duomenimis, nepusryčiaujantys moksleiviai yra kur kas silpnesnio imuniteto ir dažniau nutukę. Be to, dažniau serga virškinimo trakto ligomis.

Svarbu, kad mokyklinukai valgytų tuo pačiu laiku ir be saiko neužkandžiautų. Maitinimosi laikas gali būti įvairus, svarbiausia, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5–6 valandų pertrauka. Užtenka 2–3 užkandžių tarp pagrindinių valgymų, kaip sakant, kirminui numarinti. Ir neleiskite vaikui nuolat ką nors kramsnoti.

Pasistenkite, kad jūsų vaiko valgiaraštyje būtų kuo įvairesnių produktų: šviežių vaisių ir daržovių, pieno ir grūdų produktų, liesos mėsos, žuvies.

Konsultuoja Giedrė Bernotaitė, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė.

Pusryčiai – energijos užtaisas

Pasirūpinkite, kad jūsų atžala į mokyklą išeitų ne tik papusryčiavusi (pusryčiai, kaip ir vakarienė, turi sudaryti 25 proc. maisto dienos normos energinės vertės), bet ir nusineštų sveikų užkandžių (priešpiečiai ir pavakariai turi sudaryti 15 proc. dienos raciono energinės vertės).

Užkandžiams tinka vaisiai, jogurtas, varškės sūrelis (rinkitės natūralesnius, turinčius kuo mažiau E), javainių batonėlis, daržovės, sveikuoliškas sausainis, saujelė riešutų ar džiovintų vaisių.

Ryte energijos suteikia angliavandenių turintis maistas: dribsniai, įvairios košės, paskanintos sėklomis, džiovintais vaisiais, blyneliai iš rupių įvairių grūdų miltų (venkite baltų), varškėčiai, omletas su daržovėmis ir kt. 

Taip pat skaitykite: Psichologinis pirmoko paruošimas mokyklai: ką svarbu žinoti tėvams? Specialistės komentaras

Tinka kakava (geriau natūrali, be sintetinių priedų), šviežiai spaustos sultys, kvapni žolelių arbata. Jei verdate košę, geriau rinktis grikių, o ne manų, nes pastaroji turi mažiau vertingų medžiagų. 

Pietūs turi būti sočiausi 

Jeigu jūsų vaikas nepietauja mokyklos valgykloje, būtinai pietums paruoškite ką nors sotesnio ir sveikesnio. Jei vaikas valgo keturis kartus per dieną, pietūs turi sudaryti 35 proc. dienos raciono energinės vertės, jei valgo tik tris kartus – 40–45 proc.

Apstu ir sveikų patiekalų, kuriuos vaikas gali nusinešti į mokyklą dėžutėje ar termose.

Per pietus mitybos specialistai pataria valgyti liesą mėsą ar žuvį su daržovėmis, sriubą (sočios trintos daržovių su liesa paukštiena ar veršiena).

Kelios idėjos pietums dėžutėje

Vafliai su faršu

„Fotolia“ nuotr./Vafliai su faršu
„Fotolia“ nuotr./Vafliai su faršu

200 g jautienos, paukštienos ar kitokios mėsos faršo pakepinkite keptuvėje su smulkintais svogūnais, prieskoninėmis žolelėmis, smulkinta saldžiąja paprika, pomidorais ar tarkuota morka. Pagardinkite druska ir pipirais.

Galite įpilti šlakelį mineralinio vandens – suminkštins mėsą. Kai faršas atauš, plonai aptepkite vaflio lakštą ir suvožkite su kitu. Galite vieną ant kito uždėti kelis tokius sluoksnius. Prispauskite, supjaustykite trikampėliais.

Ryžių kotletukai

„Fotolia“ nuotr./Ryžių kotletukai
„Fotolia“ nuotr./Ryžių kotletukai

Kietai virtą kiaušinį ir petražoles susmulkinkite, sumaišykite su stikline virtų ryžių (maišykite su rudaisiais, rinkitės mažiau poliruotus), įmuškite vieną žalią kiaušinį, įberkite prieskoninių žolelių, pipirų, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir viską išmaišykite. Masę kabinkite šaukštu, suformuokite rutuliuką ir pavoliokite džiūvėsėliuose.

Suformuotus kotletukus sudėkite į skardą ant kepimo popieriaus, pakepinkite orkaitėje arba keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol apskrus. Sudėkite į dėžutę kartu su paruoštomis daržovių salotomis.

Traški kepta vištiena

„Fotolia“ nuotr./Traškūs vištienos gabaliukai
„Fotolia“ nuotr./Traškūs vištienos gabaliukai

Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgais vieno kąsnio gabaliukais. Apibarstykite vištienos prieskoniais ir apliekite šaukštu medaus (jei vaikas jam alergiškas, galite užpilti šlakelį klevų sirupo). Išmaišykite ir palikite 5 minutėms marinuotis.

Kiekvieną mėsos gabaliuką pamirkykite kiaušinio plakinyje ir pavoliokite džiūvėsėliuose. Pakepinkite aliejuje, kol apskrus (apie 4 min.). Šis patiekalas labai greitai paruošiamas, skanus ir šiltas, ir šaltas. Sudėkite į dėžutę su mėgstamomis daržovėmis.

Vaikų pietums ar vakarienei siūlome išbandyti ir šiuos receptus:

Švelnūs žuvų kepsneliai vaikams
Receptas: Švelnūs žuvų kepsneliai vaikams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (pangasijų filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutarkuotų žievelių ir kelių lašų sulčių)
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žuvies prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jei naudojate filė, galite ją smulkiai supjaustyti. Sumaišykite faršą su plaktais kiaušiniais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, sultimis, krakmolu, majonezu ir pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais bei druska.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius. Tiekite su majonezu ar kitu mėgstamu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Makaronai vaikams
Receptas: Makaronai vaikams
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (vaikiški)
Morkos: 10.00 g (šaldytos)
Paprikos: 50.00 g (raudonos saldžiosios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į sūdytą verdantį vandenį suberkite makaronus ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Baigdami virti makaronus sumeskite morkas, pavirkite 2–3 minutes, po to suberkite žirnelius ir pavirkite dar minutę.

2, Susmulkinkite paprikas. Išvirusius makaronus ir daržoves gerai nuvarvinkite ir suverskite atgal į puodą. Suberkite smulkintas paprikas, sudėkite sviestą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes, nuolat maišydami. Pagardinkite druska.

Patarimas. Vietoj sviesto galite įberti 50 g   tarkuoto fermentinio sūrio.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Apkepas „Spalvota vaikystė“
Receptas: Apkepas „Spalvota vaikystė“
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 31
Receptas
Ingredientai
Varškė: 360.00 g (2 pakeliai po 180 g)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kefyras: 100.00 ml
Bananai: 2.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Džiovinti vaisiai (sauja ananasų, vyšnių, greipfrutų ir pan.) 50.00 g
Miltai: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 4.00 g
Kaip gaminti

1. Bananus sutrinkite šakute. Sumaišykite su varške ir kefyru, įmuškite trynius, baltymus palikite atskirai.

2. Suberkite cukrų, džiovintus vaisius, cinamoną, miltus ir viską išmaišykite.

3. Baltymus išplakite atskirai ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.

4. Kepimo formą patepkite sviestu, supilkite varškės masę ir kepkite pusvalandį 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vaikiški saldūs sumuštinukai
Receptas: Vaikiški saldūs sumuštinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Taleriai 30.00 g
Bananai: 1.00 vnt.
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Mėlynės: 1.00 valg. š. (šaldytų)
Kaip gaminti

1. Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min. palaikykite šaldymo kameroje.

2. Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado. Papuoškite šaldytomis uogomis.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“