Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja tendencija: lietuviai kapo dizainą kuria pagal velionio asmenybę – kaip tai daroma?

Kapo dekoravimas – tai galimybė sukurti prasmingą atminimo vietą, kuri atspindi žmogaus gyvenimo istoriją. Juk kiekviena detalė – nuo akmens plokštės iki augalų – gali atspindėti išėjusiojo asmenybę. Ar renkatės griežtą ir tvarkingą spalvų paletę, ar natūralias ir laukines gėles, kiekvienas sprendimas suteikia kapui unikalumo ir sukuria vietą, kuri pabrėžia tai, kas artimajam buvo svarbu, kas jį džiugino ir kokį pėdsaką jis paliko pasaulyje.
kapinės
kapinės / Pranešimo aut. nuotr.

Svarbu, kad artimojo kapas būtų skoningas, gražus ir lengvai prižiūrimas. Tai pasiekti galima pasitelkus išradingumą ir gerai apgalvotus sprendimus. Pasirinkus tinkamas medžiagas, tokias kaip akmens plokštės ar skaldą, ir atsižvelgus į kapo vietos ypatybes, galima sumažinti daugybę rūpesčių ateityje. Akmuo yra itin patvarus ir ilgaamžis pasirinkimas, padedantis išlaikyti tvarkingą kapo išvaizdą be didelių priežiūros pastangų, rašoma įmonės „Ponas akmuo“ pranešime žiniasklaidai.

Kapo medžiagų pasirinkimas: kaip rasti tinkamiausią sprendimą

Kapo medžiagų pasirinkimas yra vienas iš svarbiausių aspektų, norint sukurti estetišką ir lengvai prižiūrimą amžinojo poilsio vietą. Kaip teigia Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė, vis daugiau žmonių ieško sprendimų, kurie ir atrodo patraukliai, ir nereikalauja dažnos priežiūros.

„Akmens plokštė – klasikinis ir patikimas variantas. Ji puikiai tinka tiems, kurie nori ilgalaikio sprendimo. Akmens plokštės, ypač granitinės, yra labai patvarios ir reikalauja minimalios priežiūros. Jos atsparios tiek drėgmei, tiek purvui, todėl jas pakanka retkarčiais nuvalyti“, – pabrėžia I.Raulušavičienė.

Pranešimo aut. nuotr./kapinės
Pranešimo aut. nuotr./kapinės

Ji pažymi, kad plokštė nebūtinai turi dengti visą kapą. „Dažnai siūlome uždengti tik dalį kapavietės, o kitą dalį palikti augalams ar dekoratyviniams elementams, taip suteikiant kapui gyvumo ir natūralumo“, – priduria įmonės atstovė.

Skalda taip pat yra populiarus pasirinkimas, tačiau reikia atkreipti dėmesį į jos tinkamumą. Pasak pašnekovės, nors skalda traukia akį dėl savo dekoratyvumo, būtina pasirūpinti tinkamu jos pagrindu. „Rekomenduojame rinktis tankesnės frakcijos skaldą, nes ji geriau laikosi vietoje ir yra mažiau išpustoma vėjo. Be to, po ja galima patiesti specialų geotekstilės sluoksnį, kuris neleidžia žolei ar piktžolėms augti“, – pataria I.Raulušavičienė.

Kapo vietos pasirinkimo įtaka dizainui: kaip išvengti klaidų ir pasirinkti tinkamiausią sprendimą

Tinkamas medžiagų ir sprendimų pasirinkimas tiesiogiai priklauso nuo to, kokioje aplinkoje yra kapas. „Dažnai žmonės renkasi medžiagas vien dėl išvaizdos, tačiau neatsižvelgia į tai, kokios sąlygos vyrauja kapavietėje. Pavyzdžiui, jei vieta yra drėgna ar dažnai užliejama vandeniu, skalda gali būti ne pati geriausia idėja“, – sako I.Raulušavičienė.

Ji pažymi, kad akmeninės plokštės tokiose vietose yra daug praktiškesnės nei skalda. „Skalda dažnai įmirksta, praranda dekoratyvumą ir tampa sunkiai valoma“, – pataria Raulušavičienė. Be to, verta pagalvoti ir apie tinkamą drenažą: „Kilus abejonėms dėl drėgmės, apsvarstykite drenažinio sluoksnio įrengimą po plokštėmis ar skaldos sluoksniu, kad vanduo nesikauptų ir nesukeltų problemų ateityje“.

Sausose vietose, kur dažnai trūksta drėgmės, labai svarbu rinktis medžiagas ir augalus, kurie nereikalauja nuolatinio laistymo. „Tokiose vietose skalda tampa puikiu sprendimu, ypač jei pasirenkate didesnės frakcijos akmenis. Be to, sausesnėse vietovėse galima sodinti atsparius sausrai augalus, tokius kaip šilokai, kurie nereikalauja daug priežiūros“, – sako I.Raulušavičienė.

Pavyzdžiui, jei vieta yra drėgna ar dažnai užliejama vandeniu, skalda gali būti ne pati geriausia idėja

Jei kapas yra miško zonoje, dažnai tenka susidurti su nukritusiais spygliais, lapais ir kitomis gamtinėmis šiukšlėmis. Pasak ekspertės, tokiose vietose būtina rinktis tvirtas ir lengvai valomas medžiagas. „Akmeninės plokštės arba stambesnė skalda – puikus sprendimas miško kapinėms. Tokios medžiagos lengviau valomos, o net jei krinta spygliai ar šakos, juos galima lengvai pašalinti be didelių pastangų“. Taip pat verta apsvarstyti, kaip dažnai galėsite lankyti kapą ir prižiūrėti jį – jei retai, rinkitės minimalistinį dizainą su kuo mažiau augalų ir dekoracijų.

Kapo dizainas – subtili galimybė atskleisti velionio asmenybę

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi kapų dizainą, kuris atspindėtų velionio asmenybę – subtiliai, bet reikšmingai. Pašnekovės teigimu, nebūtina kurti pompastiškų ir brangių kapų, kad būtų juntama pagarba išėjusiam artimajam.

„Dažnai tai gali būti labai paprasti, bet prasmingi dizaino sprendimai – nuo paminklo formos iki kapavietės spalvų derinio“, – pastebi I. Raulušavičienė. Vienas iš būdų atspindėti velionio asmenybę – pasirinkti spalvų paletę, atitinkančią jo gyvenimo būdą ar mėgstamas spalvas. Jei žmogus buvo ramus ir mylėjo gamtą, galima rinktis natūralius, žemiškus atspalvius, tokius kaip pilka, žalia ar rusva skalda. Jei velionis buvo ryški asmenybė, galima pridėti daugiau kontrasto – tamsesnį akmenį ar dekoratyvinius spalvotus elementus.

Specialistė rekomenduojama kapo dizainą derinti su paminklu, kad visuma būtų harmoningai suderinta. „Pavyzdžiui, jei paminklas yra masyvesnis, verta pasirinkti paprastesnes medžiagas kapavietei – šviesią skaldą ar nedidelius augalus. Taip išlaikoma elegancija, o bendras vaizdas neperkraunama“, – aiškina I. Raulušavičienė.

„Nepersistenkite su dekoracijomis – mažiau dažnai reiškia daugiau. Subtilūs akmenys, minimalistiniai akcentai ir priderinta spalvų paletė gali perteikti daug daugiau nei daugybė brangių detalių“, – pabrėžia ekspertė. Ji akcentuoja, kad kiekvieno žmogaus atminimas gali būti įamžintas skoningai ir jautriai, nepaisant kapavietės dydžio ar turimo biudžeto.

5 klaidos, kurių reikėtų vengti kuriant kapo dizainą

Apibendrinant, kapo dizaino kūrimas yra svarbus ir atsakingas procesas. Norint, kad kapas būtų ne tik prasminga, bet ir lengvai prižiūrima vieta, verta vengti šių klaidų:

  1. Nepaisoma vietos aplinkos sąlygų
    Tinkamos medžiagos turi būti parenkamos atsižvelgiant į kapo vietos drėgmės lygį, aplink augančius medžius ir kitus aplinkos veiksnius.
  2. Netinkamai parinktos medžiagos
    Nors granito plokštės yra ilgaamžis ir patikimas sprendimas, kai kuriose vietose geriau tinka skalda. Sausose vietose skalda yra puikus pasirinkimas, tačiau drėgnose vietose geriau rinktis akmens plokštes, kurios yra lengviau prižiūrimos.
  3. Paminklo ir kapavietės dizaino nesuderinimas
    Svarbu, kad paminklas ir kapavietės dizainas derėtų tarpusavyje, išlaikant harmoniją.
  4. Perkrautas dizainas
    Venkite per daug detalių, kad kapo vieta išliktų skoningai minimalistinė.
  5. Nepakankamai apgalvoti augalai
    Augalai gali reikšmingai prisidėti prie kapo išvaizdos ir simbolikos, tačiau jų pasirinkimas turi būti gerai apgalvotas, atsižvelgiant į vietos sąlygas ir priežiūros galimybes. Geriau rinktis keletą skoningai parinktų rūšių, kurios bus lengvai prižiūrimos ir harmoningai derės su paminklu bei bendru kapavietės dizainu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas