Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nesusikalbate su savo paaugliu? Ekspertai siūlo būdą, kuris gali sugriauti sienas

Visi tėvai, auginantys paauglius, žino – bendravimas su tokio amžiaus atžalomis gali būti sudėtingas. O sulaukti bet kokio meilės ženklo iš jų taip pat kartais gali atrodyti neįmanoma. Net ir po to, kai pasakote jiems „aš tave myliu“, dažniausiai išgirstame trumpą ir atsainų „Ok“ ar tiesiog „K“. Vis dėlto yra būdų, kaip pasiekti savo paauglius!
Paauglys ir mama
Paauglys ir mama / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma portale „Parents“, pastaraisiais metais plinta naujas būdas, kuriuo paaugliai bendrauja su savo tėvais ir artimaisiais ir kuris, atrodo, padeda įveikti emocinį barjerą – sieną, į kurią paauglystėje dažnai atsitrenkia (o kartais – ir ilgai galvas tranko) tėvai ar kiti paaugliams artimi saugusieji.

Anglų kalba tai vadinama „pebbling“ – iki šiol šis terminas psichologijoje dažniausiai vartotas, kalbant apie romantinius santykius. Visgi pastaruoju metu jis persikėlė ir į kitų tipų santykių, taip pat ir tėvų bei vaikų.

Terminas „pebbling“ kilo iš Antarktidoje gyvenančių pingvinų gentainių veiksmų, kai jie vienas kitam paduoda akmenis, taip išreikšdami savo meilę. Akmenys yra simboliai noro kartu susikurti lizdą. Toks gestas – tarsi romantiška poelgis, kurį pingvinas padaro kitam pingvinui, paprastai – patinas patelei.

123RF.com nuotr./Įsimylėję pingvinai
123RF.com nuotr./Įsimylėję pingvinai

Kaip tai pasireiškia žmonių santykiuose? „Parents“ teigimu, tai reiškia mažus meilės ar prieraišumo ženklus, kurie dovanojami draugui ar mylimam žmogui ir kurie, jūsų manymu, jam patiktų. Kalbant apie tėvus ir paauglius, tai dažnai būna memai, GIF'ai arba socialinės žiniasklaidos vaizdo įrašai, kuriuos vieni kitiems siunčia vaikai ir tėvai, norėdami praskaidrinti dieną ir taip netiesiogiai parodyti, kad šis žmogus jums rūpi, kad jūs apie jį galvojate.

Kodėl tai gali teigiamai veikti tėvų ir paauglių santykius?

Jei svarstote, kodėl vaikai socialiniuose tinkluose siuntinėja begalę memų ir vaizdo įrašų vieni kitiems, esate ne vieni. Tačiau ekspertai teigia, kad "pebbling" socialinėje žiniasklaidoje tapo būdu paaugliams užmegzti ryšį, sustiprinti tarpusavio santykius ir parodyti prieraišumą.

Shutterstock nuotr./Paauglystė
Shutterstock nuotr./Paauglystė

Pasak paauglių psichologės ir paauglio mamos dr. Cameron Caswell, toks procesas yra naudingas tiek gavėjui, tiek ir siuntėjui – abiems sukelia teigiamą cheminę grandininę reakciją smegenyse:

„Kai kažką sau įdomaus ar mielo siunčiate savo vaikui (arba priešingai – vaikas siunčia tėvams), jūsų smegenyse išsiskiria dopaminas – neuromediatorius, susijęs su malonumu ir motyvacija. Jausdamasis pripažintas ir įvertintas, gavėjas taip pat patiria dopamino antplūdį.“

Be to, kaip pažymi dr. C.Caswell, taip prieraišumas parodomas per apčiuopiamą dalyką.

„Kai gavėjo veide matote džiaugsmą po jūsų rūpestingo gesto, jūsų smegenyse išsiskiria oksitocinas. Šis hormonas skatina pasitikėjimo, empatijos ir ryšio jausmus“, – sako ekspertė.

Pasak jos, kuo dažniau vieni kitiems siųsite vaizdelius, memus ar GIF'us, tuo geriau jausitės ir stiprinsite tarpusavio ryšį. „Taip susikurs gerumo procesas, kurį abiems pusėms norėsis tęsti“, – tikino paauglių psichologė.

Mokslininkai atkreipia dėmesį, jog „pebbling'as“ nėra naujas dalykas – jį, bendraudami tarpusavyje ir su artimaisiais, seniai naudoja ir neuroįvairūs žmonės, pvz., esantys autizmo spektre, kuriems sudėtinga žodžiais įvardinti jausmus, taip pat juos suprasti.

Konkretūs vaizdeliai jiems kur kas aiškesni ir leidžia patiems paprasčiau iškomunikuoti bei parodyti savo vidinę būseną.

Tiesa, kaip ir visur, naudojant „pebbling'ą“ nereikėtų perlenkti lazdos. Kitaip tariant, norėdami parodyti dėmesį ir meilę savo vaikams neturėtumėte jų naudojamų susirašinėjimo programėlių užkimšti jums mielais ar juokingais memais arba vaizdeliais.

Nuo ko pradėti?

Jei auginate paauglį, nuo kurio jus ima skirti emocinė siena, verta išbandyti „pebbling“ metodą – psichologų teigimu, tai tikrai gali būti būdas tėvams užmegzti ryšį su paaugliais taip, kad jie jaustųsi smagiai ir būtų vertinami.

Kaip tai padaryti? Naujausiame „Instagram“ vaizdo įraše dr. C.Caswell pataria, kaip „pebbling'ą“ galima naudoti siekiant užmegzti ryšį su įvairaus amžiaus vaikais. Ji rekomenduoja taikyti įvairias strategijas.

Pavyzdžiui, tėvai gali siųsti vaikams juokingus memus, „TikTok" ar „YouTube“ vaizdo įrašus, kurie atitinka jų humorą ar pomėgius. „Jei prie šių įrašų pridėsite trumpą asmeninę žinutę, sulauksite to paties iš savo vaikų“, – sako ji ir priduria, kad „pebbling'as“ gali būti ir įdomūs straipsniai, dokumentiniai filmai, serialai, taip pat citatos. Taip netiesiogiai (nemoralizuodami ir nevartodami posakių „mano laikais...“) pasieksite savo vaikus ir parodysite, kad matote juos ir įsiklausote į tai, kuo jie gyvena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius