Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nesutariate su broliu ar seserimi? Kaip žinoti, kada vienintelė išeitis – nutraukti ryšius

Pasirodžius naujai princo Harry knygai „Atsarginis“ (angl. „Spare“), kurioje pasakojama apie sudėtingus jo santykius su broliu princu Williamu, visuomenėje kilo ūžesys. Skaitant gali kilti klausimas, ar yra bent kokia viltis tokiuose įtemptuose santykiuose, ypač patiriant panašius nesutarimus.
Princas Williamas, princas Harry
Princas Williamas, princas Harry / „Scanpix“ nuotr.

Kaip teigia psichologas Joshua Colemanas, tvirti brolių ir seserų santykiai siejami su geresne sveikata bei laime, tačiau brolių ir seserų susvetimėjimas tikriausiai yra dažnesnis nei tėvų ir suaugusių vaikų nesutarimai, rašoma CNN.

Specialistas aiškina, kad tėvai yra labiau motyvuoti atkurti šiuos santykius dėl savo vaidmens ir gėdos bei liūdesio, kurie gali kilti dėl to, jog nesutaria su vaiku.

„Broliai ir seserys neturi tokių pačių lūkesčių palaikyti ryšį, – sako J.Colemanas. – Jie neturi tokio vaidmens pažeidimo, kuris gali sukelti gėdą, galinčią tapti motyvu arba paskata pasitaisyti.“

123RF.com nuotr./Ginčas
123RF.com nuotr./Ginčas

Anot J.Colemano, atsiribojimas ar santykių su broliu arba seserimi nutraukimas gali kelti sunkumų ar gėdos jausmą, tačiau žmonės, kurie inicijuoja atsiribojimą, mano, kad tai duoda naudos.

„Darant prielaidą, kad jie atliko deramą patikrinimą ir kitas brolis ar sesuo toliau nesugeba arba nenori modifikuoti ar keisti savo elgesio, santykių nutraukimas gali būti geresnis psichikos sveikatai nei jų tęsimas“, – mano J.Colemanas.

J.Colemanas pataria, kaip žinoti, kada santykius verta išsaugoti, o kada geriau juos nutraukti.

– Kokie yra dažniausi brolių ir seserų susvetimėjimo veiksniai?

– Įprastos priežastys, dėl kurių prasideda brolių ir seserų susipriešinimas ar atsiribojimas, yra suvokiamas ar objektyviai skirtingas tėvų elgesys, dėl kurio vienas iš brolių ir seserų gali atsiriboti, nes jaučiasi mažiau vertinamas. Emocinė, fizinė ar seksualinė prievarta, kurią patyrė brolis ar sesuo, gali traumuoti, ypač jei neatlygino žalos arba jei įskaudintas brolis ar sesuo nesugebėjo atleisti.

Taip pat gali prasidėti tarsi savotiškos varžybos, kurios kartais kyla dėl to, kad vienas iš jų pavydi kitam sėkmės arba jaučia grėsmę.

Kartais broliai ir seserys gali pradėti atsiriboti nuo tėvų, bet jei kitas brolis ar sesuo nesusivienija su jais arba kritiškai vertina jų atsiribojimą, tai gali sukelti jausmą „Tu arba už mane, arba prieš mane“.

– Koks turėtų būti pirmas žingsnis susidūrus su pasikartojančiu konfliktu?

– Reikia suteikti žmonėms galimybę pasitaisyti ir pranešti apie savo poreikius tokiu būdu, kuris iš tikrųjų skatintų kito asmens savirefleksiją bei empatiją, o ne dar labiau skaudinti bei gintis.

Gali būti, kad dėl brolio ar sesers elgesio jaučiatės įskaudinti, sugėdinti, pažeminti, sukritikuoti, sumenkinti. Manau, tada būtų protinga pasakyti: „Norėdamas ir toliau palaikyti santykius su manimi, turi tai pakeisti. Jaučiu, kad mano prašymas tau yra labai pagrįstas, ir norėčiau, jog mes pakeistume bendravimo būdą.

Galbūt yra dalykų, prie kurių tu taip pat norėtum, kad aš padirbėčiau. Pradedu jausti, kad jei negalime sutarti keistis, aš norėčiau kurį laiką su tavimi nebendrauti.“

Gali būti, kad dėl brolio ar sesers elgesio jaučiatės įskaudinti, sugėdinti, pažeminti, sukritikuoti, sumenkinti.

Be abejo, smurtaujantis žmogus yra nekontroliuojamas ir reikia griežtai apriboti jo elgesį. Tai nereiškia, kad jam niekada neturėtų būti suteikta galimybė pasitaisyti ar susitaikyti, bet tik tada, ka pats parodo norą keistis.

– Kada verta taisyti santykius?

– Kai susvetimėję broliai ir seserys siekia susitaikymo, paprastai vienas asmuo yra labiau motyvuotas tą padaryti nei kitas, todėl imasi lyderio vaidmens – parodo empatiją, nori atlyginti žalą ar prisiimti atsakomybę.

Jei kitas asmuo rodo tikrą empatiją ir yra pasirengęs nesiginti, įsipareigoti keistis, gerbti jūsų ribas ar sveikų santykių reikalavimus, tai iš tikrųjų yra pagrindiniai bet kokių santykių, kuriuos reikia taisyti, ingredientai.

– O kada geriausia nutraukti ryšius?

– Man tikrai sunku atsakyti į šį klausimą, nes jaučiu, kad mūsų kultūroje pernelyg greitai nutraukiami ryšiai, todėl kiekvienas žmogus pats turi priimti šį sprendimą.

Kai asmuo svarsto apie kažką tokio svarbaus, reikia tam tikros savirefleksijos. Ar esate per daug jautrus viskam? Ar kaltinate visus, jei nesutinka su jūsų požiūriu? Ar nutraukiate dar vienus santykius su žmogumi, nes negalite pakęsti konfliktų?

Darant prielaidą, kad atlikote visus kitus patikrinimo žingsnius, kartais ryšių nutraukimas kuriam laikui gali būti geras supurtymas broliui ar seseriai.

– Kokį bandomąjį laikotarpį žmogui reikėtų suteikti?

– Niekas netaps 100 proc. tobulu, kai bus nustatytos naujos ribos. Tikslas yra susitarti, kad prie naujos dinamikos bus dirbama kartu, nes galbūt asmuo, kuris elgiasi įžeidžiančiai, to nesuvokia.

Skirkite tam bent kelis mėnesius. Galite, pavyzdžiui, sakyti: „Maniau, kad viskas pavyko puikiai. Tačiau mane sutrikdo ir nuliūdina, kai tu pradedi ginti mamą ar tėtį prieš mane arba dėl ko nors konkuruoji su manimi.“

123RF.com nuotr./Socialinis darbas
123RF.com nuotr./Socialinis darbas

– Kaip žmonės turėtų atsiriboti arba nutraukti santykius?

– Galite sakyti: „Jaučiu, kad bandžiau tau paaiškinti problemas, kurias matau santykiuose, ir suteikti tau galimybę į jas reaguoti. Atrodo, jog tu arba nesugebėjai, arba nebuvai toks motyvuotas, todėl mažėja mano noras leisti su tavimi laiką.

Taigi kol kas norėčiau padaryti pertrauką šiuose santykiuose. Galėsiu tau pranešti, jei situacija pasikeis.“

– Ką žmonės patiria pasikeitus ar nutrūkus brolių ir seserų santykiams? Kaip su tuo susidoroti?

– Paprastai asmuo, kuris nutraukė santykius, nepatiria tiek skausmo, kiek tas, su kuriuo santykiai nutrūko. Žmogus, kuris nutraukia santykius, gali jausti palengvėjimą arba būti laimingas.

Tačiau ne visada viskas būna tik į gerąją pusę. Santykių nutraukimas reiškia, kad prarandame ryšį ne tik su tomis žmonių dalimis, kurios mums nepatinka, bet ir su tomis, kurios patinka. Gali kilti praradimo ar liūdesio jausmas dėl to, jog pasiduodame arba pripažįstame, kad asmuo galbūt nenori keistis.

Artimieji taip pat gali jausti gėdą ir kaltę, jei kiti šeimos nariai juos nuliūdina. Priminkite sau, kad įdėjote pastangų – juk suteikėte tam asmeniui protingą laikotarpį pasitaisyti, tad tai nėra kažkas, ką padarėte kaprizingai ar savanaudiškai.

– Ką daryti, jei dėl atsiribojimo kyla problemų su kitais šeimos nariais?

– Būkite empatiški jų skausmui ir tvirtai pasakykite, kad sunkiai dirbote, jog brolis ar sesuo į jus reaguotų kitaip, bet jis nenorėjo arba negalėjo – taigi tai nėra lengvas jūsų sprendimas. Negalite palaikyti santykių su broliu ar seserimi tik todėl, kad to nori jūsų tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas