Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukimas daugiau nei sportas: vasaros stovykloje vaikai pamiršta kompiuterius

Artėja vasaros atostogos ir amžinas klausimas – ką vaikas veiks, kai baigsis mokslo metai? Atsakymą savaime padiktuoja vasaros užsiėmimai – maudynės jūroje, ežere ar upėje, tačiau jei vaikas nemoka plaukti, lieka mažiau malonumo, o tėveliams kyla daugiau streso. Lankydamas baseiną vaikas ne tik išmoksta plaukti, bet ir sustiprina viso kūno raumenis, ištiesina nuo ilgalaikio sėdėjimo prie kompiuterių susiformavusią netaisyklingą laikyseną, užsigrūdina ir smagiai praleidžia laiką su draugais.
 „Forum“ sporto klubo vaikų plaukimo stovykla
„Forum“ sporto klubo vaikų plaukimo stovykla / „Forum“ sporto klubo nuotr.

„Dienos plaukimo stovyklos, kuriose gali dalyvauti 5–12 metų vaikai, rengiamos jau daugiau nei 15 metų, džiaugiamės, kad vaikai sugrįžta, o kai kurie gailisi, kad jau užaugo ir negali patekti į grupę. Rezultatai yra labai geri ir mes didžiuojamės, kad vaikai parodo puikius rezultatus per gana trumpą laiką“, – sako „Forum“ sporto klubo vadovė Dovilė Pilipavičienė.

Asmeninio arch. nuotr./Dovilė Pilipavičienė
Asmeninio arch. nuotr./Dovilė Pilipavičienė

Vasaros plaukimo stovykla Vilniuje veiks nuo 8.00 iki 18.00 val. penkias dienas per savaitę nuo birželio 21 iki pat vasaros pabaigos, vienoje grupėje dalyvauja 15 vaikų. Vaikai ne tik naudingai, sveikai ir įdomiai praleis laiką, bet ir bus pavalgydinti tris kartus per dieną – gaus vaisius pusryčiams, šiltus bei sveikus pietus bei pavakarius, taigi tėveliai darbo dieną gali praleisti būdami ramūs, kad jų vaikai saugūs ir prižiūrėti.

Prastėja vaikų fizinė ir psichinė sveikata

Karantinas turėjo neigiamas pasekmes vaikų savijautai, psichologinei ir fiziologinei būsenai. Įvairių sričių specialistai vis garsiau kalba apie tai, kad karantino metu trečdalio vaikų pablogėjo fizinė ir emocinė būsena, nes jie daugiau laiko praleido prie kompiuterio ekranų, mažiau buvo lauke, nepakankamai aktyviai judėjo ir sportavo, neturėjo galimybės „gyvai“ bendrauti su draugais. Pasak gydytojų, daugėja vaikų galvos, pilvo, akių ir kitokių skausmų, nuovargio bei mažėja miego trukmė ir jo kokybė.

Plaukti baseine ir dalyvauti „sausose“ treniruotėse, kai vaikai mokosi tik plaukimo judesių – užsiėmimai skiriasi kaip žemė ir dangus.

Dėl nepakankamo fizinio aktyvumo atsirado antsvorio, stuburo iškrypimo, regos problemų. „Jaunas organizmas nėra sukurtas tik sėdėti prieš kompiuterį, todėl prasidėjus vasarai labai svarbu vaikams dalyvauti sporto stovyklose. Ypač naudingas plaukimas, nes dirba visi kūno raumenys. Stovykla padėtų vaikams grįžti į įprastinį aktyvų gyvenimo ritmą. Taip pat svarbu ir bendravimas – vaikai pasiilgo bendrų žaidimų su savo bendraamžiais, tiesioginio kontakto, o ne tik per kompiuterio ekranus“, – sako Dovilė Pilipavičienė.

„Sausos“ plaukimo treniruotės baseino nepakeis

Pasak plaukimo trenerio Ilja Gorban, nuo praeitų metų rudens vaikai neturėjo galimybių sportuoti: „Bandėme vesti sauso plaukimo treniruotes per „Zoom“, sekėsi gal ir visai neblogai, bet vaikams greitai nusibosdavo – iš pradžių linksma, bet po savaitės motyvacija baigiasi, dar po kelių savaičių visi dingsta, tampa neįdomu. Vaikams reikia gyvo bendravimo, įvairių komandinių žaidimų, pajuokavimų, o per nuotolinį mokymą ne viską galima įgyvendinti. Be to, plaukti baseine ir dalyvauti „sausose“ treniruotėse, kai vaikai mokosi tik plaukimo judesių – užsiėmimai skiriasi kaip žemė ir dangus.“

Išmokęs plaukti, vaikas būna saugus vandenyje – tai padeda išvengti nelaimių maudantis atviruose vandens telkiniuose.

Pastaruoju metu plaukimas tampa vis populiaresnis, todėl baseinuose trūksta vietų, vaikams sunku patekti į plaukimo treniruotes. „Vilniuje vaikų plaukimo treniruočių paklausa yra labai didelė. Šis sportas išpopuliarėjo žaibiškai, kai plaukikė Rūta Meilutytė pirmą kartą iškovojo auksą 2011 m., o po metų vasaros olimpinėse žaidynėse Londone užėmė pirmąją vietą. Tačiau yra kita problema – Vilniuje labai trūksta baseinų, kuriuose galime mokyti vaikus plaukti. Mažiausiems vaikams baseino ilgis turi būti 10 metrų, o gylis ne daugiau kaip metras“, – teigia I.Gorban ir priduria, kad situacija dėl baseinų trūkumo nesikeičia jau trisdešimt metų.

„Forum studija“ nuotr./Ilja Gorban
„Forum studija“ nuotr./Ilja Gorban

Stovyklos planas visai savaitei

Plaukimas naudingas visiems, ypač vaikams, jų augantiems organizmams. Tėvai pastebi, kaip lankydamas plaukimo treniruotes keičiasi jų vaikas – tampa stipresnis, laikysena taisyklingesnė. Jis išmoksta klausyti trenerio, dirbti grupėje su savo draugais – juk reikia laikytis drausmės, vykdyti trenerio nurodymus. „Plaukimas vaiką ne tik stiprina ir grūdina fiziškai, bet ir turi teigiamą emocinį poveikį. Svarbu ir tai, kad išmokęs plaukti, vaikas būna saugus vandenyje – tai padeda išvengti nelaimių maudantis atviruose vandens telkiniuose“, – sako D.Pilipavičienė.

Sporto stovyklos metu baseine vaikai turės dvi treniruotes per dieną – ryte ir po pietų. Viena plaukimo treniruotė trunka 45 min., užsiėmimų intensyvumas priklauso nuo vaikų pasiruošimo – jei moka geriau plaukti, gali sportuoti ilgiau, jei silpnesni, treneris daugiau laiko skiria sportiniams žaidimams ir pratimams vandenyje.

„Per penkias stovyklos dienas turime sudarę tikslų planą, ką vaikai turi išmokti. Su vaikais dirba tik patyrę instruktoriai, kurie veda treniruotes jau ne vienerius metus, jie stebi kiekvieną vaiką, paskirsto krūvius ir pratimus pagal jų gebėjimus“, – sako I.Gorban.

Ne tik sportas, bet ir žaidimai

Stovyklos metu vaikai ne tik mokysis plaukti, bet užsiims ir kitomis įdomiomis veiklomis, nemažai laiko praleis žaisdami ir lauke. Kiekvieną dieną vyks papildomos sporto treniruotės – petankė, intervalinės treniruotės su kamuoliais, estafetės, kvadratas, komandiniai žaidimai, linksmasis futbolas ir kt.

Daug dėmesio bus skiriama ir bendravimui – kiekvieną rytą vaikai susirinks į ryto ratą, kalbėsis apie savo emocijas, aptars tą dieną laukiančius užsiėmimus, galės išreikšti savo nuomonę, į kurią atsižvelgia instruktoriai. „Bendravimas svarbus, kad atmosfera grupėje tarp vaikų būtų jauki“, – sako D.Pilipavičienė.

Visa diena skirta aktyviai veiklai, sportui, todėl reikia ir poilsio – tai valanda, kai vaikai nurimsta, kiekvienas užsiima savo ramia mėgstama veikla ar vaikų klube pasižiūri filmą.

Dėl pandemijos ribojimai griežti, todėl vienoje grupėje planuojama priimti ne daugiau kaip 15 vaikų, tarpusavyje grupės nesusitinka. Su grupe dirbs vienas instruktorius ir jam talkinantis padėjėjas.

Įveikia vandens baimę

I.Gorban sako, kad į sporto stovyklas renkasi labai skirtingi vaikai – vieni bijo vandens, kiti jau moka plaukti. Kai kurie vaikai turi sveikatos sutrikimų, jiems reikia skirti daugiau dėmesio ir laiko, tačiau visi anksčiau ar vėliau išmoksta plaukti. „Pasitaiko ir psichologinių problemų – vaikas bijo vandens, tuomet man pačiam tenka lipti į baseiną ir padėti įveikti baimę – atliekame įvairius pratimus, nardome, žaidžiame“, – sako treneris.

Ar vandens baimė atsiranda dėl neigiamų patirčių ar vaikas nedrąsus iš prigimties? I.Gorban nuomone, baimę vaikui gali perduoti tėvai – suaugusieji bijo plaukti, todėl ir atveda savo vaiką į plaukimo treniruotes.

Per septynerius trenerio darbo metus, pasitaikė tik vienas atvejis, kai vaikas neišmoko plaukti. „Tai buvo jaunuolis, kuris lankė šešias stovyklas iš eilės visą vasarą ir net ne vienerius, o dvejus metus. Bet toks atvejis – tik reta išimtis. Dažniausiai vaikai labai greitai išmoksta plaukti, daug greičiau nei suaugusieji“, – tvirtina I.Gorban.

„Forum“ sporto klubo nuotr./Ilja Gorban
„Forum“ sporto klubo nuotr./Ilja Gorban

Atostogų metu tėveliams ramiau

Treneris pasakoja, kad plaukimas yra labai naudinga sveikatai – sutvirtėja raumenys, išsitiesina laikysena, lieka mažiau baimės maudantis atviruose vandens telkiniuose: „Lengviau ir tėveliams – išvažiuoja atostogauti į kurortą, maudosi baseine ar jūroje ir gali labiau atsipalaiduoti žinodami, kad vaikas moka plaukti, saugiai elgiasi vandenyje.“

I.Gorban atkreipia dėmesį į vieną problemą – pasitaiko, kad vaikas plaukia baseine, o nuvažiavęs prie jūros, išsigąsta, ir tarsi pamiršta visus plaukimo įgūdžius. Tėveliai stebisi – vaikas lanko baseiną dvejus metus, dalyvauja plaukimo varžybose, gauna medalius, o jūrose plaukti negali. „Taip atsitinka, kai vaikas nemato vandens telkinio ribų kaip baseine ir tai kelia baimę. Tokie dalykai praeina iki paauglystės. Yra daug pratimų, kurie padeda kovoti su įvairiomis baimėmis ir ji tikrai išnyksta“, – teigia treneris.

Sporto klubo vadovė neabejoja, kad vasaros plaukimo stovykla bus populiari, kaip ir ankstesniais metai: „Tėvai iš anksto skambina ir klausia, kada pradės veikti stovykla, nes jau žino, ko galima tikėtis iš mūsų trenerių ir instruktorių. Ir vaikai labai pasiilgo smagių vasaros užsiėmimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas