Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Populiariausias mokinių priešpiečių užkandis – sumuštinis. Receptai

7 iš 10 tėvų vaikams į mokyklą priešpiečiams įdeda sumuštinių. Ar tai savaime yra blogai? Mitybos specialistė Raminta Bogušienė sako, kad sumuštiniai nėra blogas pasirinkimas tuo atveju, jei atidžiai galvojama, kokius produktus pasirinkti, kad tai taptų sveiku užkandžiu. Visgi dažnai to nėra paisoma.
Sumuštiniai su omletu
Sumuštiniai su omletu / Astos Černės nuotr.

„Gaminant sumuštinius priešpiečiams yra rizikos, kad ne visada bus užtikrintas reikiamas naudingų medžiagų kiekis vaiko organizmui. Įprasti sumuštiniai – batonas, sviestas ir sūris ar mėsos gaminiai – neturėtų būti daromi priešpiečiams“, – sako Raminta Bogušienė, komentuodama vaikų priešpiečių situaciją Lietuvoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Sveikatai palankios mitybos propaguotoja Raminta Bogušienė
Asmeninio archyvo nuotr./Sveikatai palankios mitybos propaguotoja Raminta Bogušienė

„Žinoma, sumuštinis nelygu sumuštiniui – jis gali būti ir naudingas sveikatai, jei duona bus su daug skaidulinių medžiagų, mažiau pridėtinio cukraus ir druskos, su šviežiomis daržovėmis, žalumynais, ankštinių kultūrų ar avokado užtepėlėmis.

Puikus pasirinkimas yra ir grūdų ar daržovių paplotėliai, praturtinti maltais riešutais, sėklomis ar kitomis vertingomis maistinėmis medžiagomis – tokie sumuštiniai tikrai bus naudingi vaikams“, – sako mitybos ekspertė.

„Lidl Lietuva“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad dauguma tėvų – net 73 proc. – priešpiečiams ruošia sumuštinius. Kiti tėvai įdeda javainių batonėlį (29 proc.) arba pieno produktų – tokių kaip varškės sūreliai, jogurtas ir varškė (28 proc.). Tik ketvirtadalis tėvų (25 proc.) pasirūpina, jog vaikai suvalgytų vaisių ir daržovių. Toliau rikiuojasi saldainiai ar sausainiai (21 proc.), vandens buteliukas (15 proc.), sultys (13 proc.) ir žuvis arba mėsa (7 proc.).

Net 45 proc. respondentų į priešpiečių dėžutę įdeda tai, ko nori jų vaikas, – pagrindinis kriterijus, ruošiant priešpiečius, yra vaiko noras valgyti mėgstamus produktus.

Priešpiečius mokyklinukams ruošia tik 32 proc. Lietuvos tėvų – 14 proc. tai daro kasdien, o 18 proc. – kelis kartus per savaitę. Taigi 68 proc. tėvų neruošia priešpiečių dėžučių išvis.

„Ypač vaikams svarbus reguliarumas, nes tai – augantis organizmas, kuriam nuolat reikia energijos. Valgymas ne rečiau kaip kas tris valandas neleidžia peralkti, palaiko normalų cukraus lygį kraujyje. Valgant reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą vaiko organizmas bus nuolat energingas ir sveikas, o tai padės susikoncentruoti dienos metu, siekti geresnių rezultatų ne tik mokantis, bet jėgų užteks ir sporto užsiėmimams“, – teigia R.Bogušienė.

Lietuvos gyventojų vaikų priešpiečių tyrimą liepos 19–26 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Klausimai pateikti tik mokyklinio amžiaus vaikų turintiems 315-ai respondentų.

Ji24 sumuštinių receptai:

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu
Receptas: Orkaitėje kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 82
Receptas
Ingredientai
Duona: 12.00 riekės (baltos forminės (kvadratinės))
Pomidorų pasta: 6.00 arbat. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Sūris: 150.00 g (puskiečio fermentinio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keli laiškai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kumpis: 6.00 riekės
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 130.00 g
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų itališkų žolelių)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
  2. Kepimo popieriumi išsitieskite didelę kepimo skardą.
  3. Dubenėlyje sumaišykite grietinėlę, tarkuotą fermentinį sūrį, labai smulkiai sukapotą svogūną, supjaustytus svogūnų laiškus.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais. Paimkite šešias duonos riekeles ir išdėliokite jas ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  5. Aptepkite jas pomidorų pasta. Tuomet duonos riekeles aptepkite paruošta sūrio mase (šiek tiek jos pasilikite sumuštinių viršui), ant viršaus sudėkite po riekelę kumpio ir po griežinėlį pomidoro.
  6. Ant pomidorų išdėliokite po riekelę mocarelos sūrio (šiek tiek jo pasilikite sumuštinių viršui).
  7. Paruoštas duonos riekeles užvožkite likusiomis šešiomis duonos riekelėmis.
  8. Sumuštinių viršų aptepkite likusia sūrio mase ir apibarstykite trupučiu plėšytos mocarelos.
  9. Apibarstykite džiovintomis itališkomis žolelėmis.
  10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol sūris išsilydys. Kepimo pabaigoje porai minučių įjunkite grilio funkciją, kad sumuštinių paviršius gražiau apskrustų.
  11. Sumuštinius patiekite iš karto. Skanaus!
Suskleisti
Sumuštiniai su pikantiška jautiena
Receptas: Sumuštiniai su pikantiška jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Itališkos tamsios bandelės 2.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Salotos: 2.00 vnt. (keli lapai)
Saldžiarūgštis padažas (mėgstamas) 2.00 valg. š.
Jautiena: 300.00 g (minkštos)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pagaminkite marinatą: česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir išsukite su majonezu, garstyčiomis ir medumi. Palengva įmaišykite aliejų.

2. Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite skersai raumens maždaug 2 cm storio griežinėliais.

3. Lengvai pamuškite, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pamerkite į marinatą. Per naktį palikite  šaldytuve.

4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir iškepkite marinuotą mėsą, kol ji apsitrauks traškia plutele.

5. Itališkas duoneles perpjaukite skersai ir vidine puse paskrudinkite sausoje keptuvėje, kad sušiltų.

6. Aptepkite saldžiarūgščiu padažu, dėkite po salotos lapą, svogūnų ir pomidoro griežinėlių, jautienos juostelių.  

Suskleisti
Karštas sumuštinis su kumpiu
Receptas: Karštas sumuštinis su kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Apvalios ruginės bandelės (4 riekelės) 4.00 vnt.
Kumpis: 250.00 g (karštai rūkytas)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (su bazilikais)
Varškės sūris: 100.00 g
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Žalumynai (kapoti pipiriniai arba petražolių lapeliai) 30.00 g
Kaip gaminti

1. Vidines duonos riekelių puseles paskrudinkite sausoje keptuvėje ir gerai atvėsinkite.

2. Sūrius sutarkuokite stambia trintuve.

3. Kumpį supjaustykite griežinėliais.

4. Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais.

5. Ant atvėsintų duonos riekelių tepkite pomidorų padažo, išdėliokite svogūnų griežinėlius, po lygiai pakleiskite tarkuotų sūrių.

6. Ant viršaus dėkite kumpio griežinėlių.

7. Paruoštus sumuštinius išdėliokite riebalais pateptoje kepimo skardoje ir apie 10–12 min. (iki sūris išsilydys) kepkite karštoje orkaitėje.

8. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais.

Kulinaro patarimas: tokius sumuštinius galite gardinti smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais.

Suskleisti
Baklažanų sumuštiniai
Receptas: Baklažanų sumuštiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 vnt. (riekelės baltos duonos)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Kreminė varškė: 8.00 valg. š. (arba tepamas varškės sūrelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 1.00 vnt.
Petražolės: 30.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Baklažaną nuplaukite, supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais, apibarstykite druska ir palikite bent 20 minučių pastovėti.

2. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite baklažanų griežinėlius ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.

3. Skrudintuvėje arba keptuvėje trumpai paskrudinkite duonos riekeles.

4. Kreminę varškę išsukite su trintu česnaku, pagal skonį pasūdykite.

5. Ant duonos riekelės užtepkite česnakinės varškės, uždėkite kepto baklažano ir pomidoro griežinėlį, papuoškite smulkiai kapotais svogūnų laiškais ir petražolėmis.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Sumuštinis su žuvies žlėgtainiu
Receptas: Sumuštinis su žuvies žlėgtainiu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (menkės filė - žlėgtainiams)
Duona: 2.00 vnt. (2 baltos duonos riekės - žlėgtainiams)
Grietinėlė: 100.00 ml (žlėgtainiams)
Svogūnai: 1.00 vnt. (žlėgtainiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (žlėgtainiams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. žlėgtainiams ir bandelėms aptepti)
Džiūvėsiai: 100.00 g (žlėgtainiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (žlėgtainiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - žlėgtainiams)
Apvalios bandelės 4.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Salotos: 50.00 g (lapų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite žuvies žlėgtainius. Duonos riekeles užpilkite grietinėle, palikite išbrinkti. Žuvį supjaustykite stambiais gabalėliais. Virtuviniu kombainu susmulkinkite svogūną, sudėkite ir sumalkite žuvį. Sudėkite grietinėlėje išmirkytą duoną, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Viską gerai išmaišykite, pabaigoje įmuškite kiaušinius ir užminkykite žuvies faršą. Suformuokite iš faršo apskritus žlėgtainius, apvoliokite džiūvėsėliuose. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite žlėgtainius ir kepkite, kol gražiai apskrus.

3. Smulkiai supjaustykite marinuotus agurkėlius ir sumaišykite su majonezu.

4. Perpjaukite bandeles, vidine puse trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje, abi puseles aptepkite sviestu. Dėkite ant riekelės salotos lapą, pomidoro griežinėlį, karštą žuvies žlėgtainį, plonais griežinėliais pjaustytą raudonąjį svogūną, šaukštą majonezo padažo, papuoškite daigintomis pipirnėmis ir užvožkite kita bandelės puse.

Suskleisti
Sumuštinis su fetos sūriu ir vištiena
Receptas: Sumuštinis su fetos sūriu ir vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų krūtinėlės)
Duona: 8.00 vnt. (sumuštinių duonos riekelės)
Fetos sūris: 200.00 g
Špinatai: 50.00 g (šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 50.00 ml
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Kai mėsa atvės, supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplaukite špinatus, pomidorus supjaustykite griežinėliais.

3. Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų. Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.

Suskleisti
Suvožtinis su didkepsniu ir kepintais svogūnais
Receptas: Suvožtinis su didkepsniu ir kepintais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (išpjovos arba nugarinės)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (vidutinis)
Duona: 8.00 riekės (skrudinta)
Pomidorai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Salotos: 4.00 vnt. (lapai)
Sojų padažas: 50.00 ml (marinatui)
Balzaminis actas: 5.00 valg. š. (marinatui)
Aliejus: 200.00 ml (marinatui)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3-4 - smulkiai kapotų - marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (švieži - marinatui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežios - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis ir supilkite į plastikinį maišelį. Įdėkite jautieną, maišelį užriškite ir 15 minučių palikite kambario temperatūroje.
  2. Raudonąjį svogūną supjaustykite žiedais. Į sunkią ketaus keptuvę įpilkite aliejaus, gerai įkaitinkite. Dėkite jautieną (marinato neišpilkite) ir kepkite 1–2 minutes iš abiejų pusių (versdami mėsą nenaudokite šakutės – kad nepradurtumėte, nes išbėgs mėsos sultys ir didkepsnis bus sausas). Tada sumažinkite temperatūrą, suberkite svogūnus ir vartydami kepkite tiek, kokio didkepsnio norite.
  3. Mėsos marinatą supilkite į puodą ir kaitinkite 2 minutes. Didkepsnį supjaustykite griežinėliais. Ant 4 duonos riekelių dėkite po keletą mėsos griežinėlių, svogūnų. Užpilkite karštu marinatu. Ant viršaus uždėkite pomidorų riekelių, salotų lapų ir užvožkite likusiomis duonos riekelėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sumuštiniai su pomidorais
Receptas: Sumuštiniai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Rikotos sūris: 150.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. sulčių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (2 - 3 nedideli, išnokę)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Trapučiai: (pakelis su sėmenimis) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Rikotą sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.

2. Pomidorus supjaustykite storais griežinėliais, pabarstykite druska. 

3. Sūriu aptepkite trapučius, ant viršaus uždėkite po griežinėlį pomidoro.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Karšti sumuštiniai
Receptas: Karšti sumuštiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 33
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 vnt. (riekės tamsesnės forminės duonos)
Sūris: 8.00 vnt. (griežinėliai - brandinto sūrio)
Pomidorai: 2.00 vnt. (2–4)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Kaip gaminti

1. Duonos riekeles aptepkite sviestu, uždėkite sūrio, pomidoro griežinėlį, apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, papuoškite svogūnų žiedais.

2. Kepkite sumuštinius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol išsilydys sūris.

Suskleisti
Pikantiškas sumuštinis
Receptas: Pikantiškas sumuštinis
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (4 riekelės baltos forminės skrudinamosios)
Varškės sūris: 300.00 g (riebaus)
Kumpis: 2.00 riekės (virto)
Spanguolės: 30.00 g (džiovintų)
Sultys: 50.00 ml (natūralių apelsinų)
Gražgarstės: 10.00 g (keli lapeliai)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (žiupsnelis nutarkuotų žievelių ir šlakelis sulčių)
Grietinė: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite citrininį sviestą: kambario temperatūros minkštą sviestą išsukite su nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir citrinos sultimis.

2. Po vieną duonos riekelės pusę apskrudinkite sausoje keptuvėje ir, kai šiek tiek pravės, aptepkite paruoštu sviestu.

3. Spanguoles nuplaukite po karštu vandeniu, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite, kad išbrinktų.

4. Varškės sūrį sutrupinkite šakute, sumaišykite su grietine ir gerai nuvarvintomis mirkytomis spanguolėmis (kelias palikite papuošti).

5. Ant dviejų duonos riekelių tepkite po kelis šaukštus varškės su spanguolėmis, tada klokite po kumpio griežinėlį ir užvožkite kita duonos riekele taip, kad skrudinta pusė būtų viduje.

6. Paruošus sumuštinius perpjaukite trikampėliais ir iškepkite skrudintuvėje arba orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir likusiomis spanguolėmis.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Sumuštinis su žuvimi
Receptas: Sumuštiniai su žuvimi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (baltos filė (pavyzdžiui, jūrų lydekos ar tilapijos))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Duona: 1.00 st. (0,5 trupinių)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis kepimui)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Bandelės: (apvalios ar kvadratinės šviesios ar tamsios sumuštinių bandelės (pasirinktinai)) 4.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Sūris: 4.00 riekės (fermentinio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Du žuvies filė gabalus perpjaukite perpus, kad turėtumėte 4 maždaug vienodo dydžio gabalėlius.
  2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius ir išspaustą česnaką.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Sudėkite į šį dubenėlį nusausintus žuvies gabalėlius, kad visi pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite žuvį šaldytuve apie 30–60 minučių.
  5. Kol žuvis marinuojasi, paruoškite padažą.
  6. Majonezą, išspaustas česnako skilteles ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
  7. Žuviai pasimarinavus, išimkite iš šaldytuvo. Į lėkštę ar kitą plokščią indą supilkite duonos trupinius.
  8. Žuvies filė išimkite iš indelio ir iš visų pusių apvoliokite duonos trupiniuose, kad tolygiai pasidengtų visas paviršius.
  9. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite žuvį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol žuvis gražiai apskrus ir iškeps. Padėkite ją ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus. 
  10. Sumuštinių bandeles perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuvėje.
  11. Vidines bandelių puses aptepkite paruoštu padažu.
  12. Ant apatinės bandelės pusės dėkite špinatų lapus, ant šių – iškeptus žuvies gabalėlius, riekelę sūrio ir griežinėlį pomidoro.
  13. Pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Užvožkite viršutinę bandelės pusę. Sumuštinius patiekite iš karto. Skanaus!  
Suskleisti
Sumuštinis su kalakutiena, šonine ir svogūnais
Receptas: Sumuštinis su kalakutiena, šonine ir svogūnais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 29
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (ciabatta duonos (ar kitos šviesios duonos))
Sviestas: 2.00 arbat. š. (minkšto)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (1/2 - džiovinto)
Sūris: 4.00 riekės (fermentinio)
Kumpis: 2.00 riekės (kalakutienos)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiauliena: 2.00 vnt. (riekės - šoninės)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Mocarelos sūris: 100.00 g
Gražgarstės: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Baltos duonos riekeles, kurios bus išorinės sumuštinio pusės, plonai aptepkite sviestu.
  2. Duonos riekelių vidines puses aptepkite majonezu, sumaišytu su garstyčiomis ir rozmarinu.
  3. Dvi duonos riekeles atidėkite į šalį, o ant kitų dviejų susluoksniuokite likusius produktus: ant majonezu apteptų riekelių dėkite sūrio riekeles taip, kad sūris padengtų visą riekelės paviršių.
  4. Ant sūrio dėkite griežinėlį kalakutienos kumpio. Svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, kiaulienos šoninę – taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, suberkite cukrų ir sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius.
  5. Kepinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir auksinės spalvos. Paruoštus svogūnus plonai paskleiskte ant kalakutienos kumpio.
  6. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Paskleiskite jas ant svogūnų. Mocarelos sūrį suplėšykite (arba supjaustykite riekelėmis) ir apibarstykite pomidorus.
  7. Ant mocarelos dėkite riekelę fermentinio sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias duonos riekeles (sviestu aptepta pusė turi būti išorėje) ir lengvai paspauskite.
  8. Iškepkite sumuštinius orkaitėje, įkaitintoje keptuvėje arba elektrinėje specialioje sumuštinių keptuvėje.
  9. Kepkite, kol sūris išsilydys, o sumuštinių išorė gražiai apskrus. Sumuštiniams iškepus, šiek tiek juos praskleiskite ir pagardinkite saujele šviežių gražgarsčių.
  10. Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!

 

Suskleisti
Sumuštiniai su omletu
Receptas: Sumuštiniai su omletu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 52
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 60.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Špinatai: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Duona: 4.00 riekės (skrudinimui)
Tepamas varškės sūrelis: 100.00 g
Gražgarstės: 2.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
  2. Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  3. Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
  4. PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių  dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
  5. Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
Suskleisti
Sumuštiniai su vištiena ir karamelizuotais svogūnais
Receptas: Sumuštiniai su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 20.00 ml (šlakelis - kepimui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (dvi puselės)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (0,5)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 5.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
  3. Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
  4. Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
  5. Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
  6. Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  8. Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. 
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
  10. Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
  11. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
  12. Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  13. Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
  14. Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
  15. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
  16. Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  17. Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos