Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 09

Psichiatras – apie frazę „naudingas idiotas“: norint išaugti iš baudžiavos, reikia bent 40 metų

Žinia, žodis „idiotas“ turi įžeidžiančią ir diskriminuojančią prasmę, nors šnekamojoje kalboje, deja, nesusimąstant dažnai vartojamas pačiose įvairiausiose situacijose. Praėjusio amžiaus pradžioje jis pirmą kartą nuskambėjo ir politikoje. Manoma, kad pirmasis posakį „naudingas idiotas“ pavartojo Leninas, vėliau šis terminas buvo paminėtas JAV žiniasklaidoje. Kas tai yra ir kaip šis posakis atsirado, kalbamės su psichiatru Mindaugu Šablevičiumi.
Mindaugas Šablevičius
Mindaugas Šablevičius / Asmeninio albumo nuotr.

Kaip atsirado posakis

Teigiama, kad Leninas „naudingais idiotais“ vadino žmones, kuriais buvo lengva manipuliuoti, todėl jie pasitarnavo naujam režimui. Vėliau šis posakis užfiksuotas JAV žiniasklaidoje, kur tokį apibūdinimą gavo žmonės, tikintys komunizmo ideologija ir neatsparūs jos propagandai, nors patys kilę ne iš komunistinių šalių.

„Aš, kaip gydytojas, vengiu naudoti medicininius terminus, kai jais siekiama suteikti kokią nors neigiamą asmeninę ar socialinę prasmę. Šio termino autorystė priskiriama Rusijos diktatoriams Leninui ir J.Stalinui, o aš naudoju kitą šio posakio atitikmenį – kolaborantas“, – teigė M.Šablevičius.

Pagal apibrėžimą, kolaborantu vadinamas asmuo, bendradarbiaujantis su visuomenės daugumos neremiama ar okupacine valdžia arba veikiantis kitos, priešiškos valstybės naudai. Pasak psichiatro, žmonės tai gali daryti sąmoningai arba nesąmoningai.

„Tipiškas sąmoningo kolaboranto pavyzdys – LDK kunigaikštis Vytautas Didysis, kuris tam tikrame politinės veiklos etape kartu su Vokiečių ordinu siekė okupuoti Vilnių ir nužudė miestą gynusį savo pusbrolį Karigailą. Vėliau jis nutraukė ryšius su ordinu. Iš sovietinių ir nacių laikų tokiems sąmoningiems kolaborantams būtų galima priskirti ne vieną kultūros veikėją ir politiką“, – dėstė pašnekovas.

Pasak jo, vieni sąmoningi kolaborantai siekė, kad kita valstybė turėtų įtaką jų šaliai, tačiau daug buvo ir tokių, kurie tokio sąmoningo tikslo neturėjo, tačiau priešiškos valstybės arba tam tikros grupuotės jų elgesį galėjo labai efektyviai panaudoti savo interesams. Būtent juos Leninas, o vėliau ir J.Stalinas ir vadino „naudingais idiotais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito