Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Psichiatras V.Ogenskas apie vyrų dalyvavimą gimdyme: bijoti nualpti – normalu

Kiek daugiau nei 50 metų - tik tiek laiko vyrai gali dalyvauti gimdyme ir savo akimis išvysti, kaip į pasaulį ateina jų vaikas. Besilaukiančiai moteriai yra didelė laimė, kai ji gimdymo metu gali atsiremti į vyrą, sugebantį ja pasirūpinti, kai jai nereikia visų sunkumų nugalėti vienai. Tyrimai rodo, jog saugumo jausmas tuo metu stipriai lemia ir jos būsena pogimdyminiu laikotarpiu.

Visgi nors tokią privilegiją Lietuvoje turi visi vyrai, tikrai ne kiekvienas ja pasinaudoja.

Laidoje „Dar geresnis tėtis“ viešėjęs psichiatras ir dviejų vaikų tėtis Vilius Ogenskas dalyvavo abiejų sūnų gimime. Matydamas, kad ši tema tarp Lietuvos vyrų vis dar apipinta daugybe sterotipų, neseniai jis kartu su žmona įkūrė organizaciją „Dula su barza“ ir veda vienintelius mokymus vyrams apie nėštumą ir gimdymą. Laidoje jis papasakojo, kodėl vyrai turi dalyvauti gimdyme ir kaip ten būdami jie gali padėti savo mylimai moteriai.

„Vyro dalyvavimas gimdyme yra gana naujas dalykas. Seniau tai buvo moterų dalykas <...> O dabar, kai šeima susitraukė iki dviejų žmonių, moteriai artimiausias žmogus dažnai yra jos vyras, kuris ją saugo. Labai liūdna, jei taip nėra“, – laidoje kalbėjo V.Ogenskas.

Net ir mediciniškai sėkmingas, didelių iššūkių nekėlęs gimdymas – viena sunkiausių patirčių moters gyvenime. Todėl stipraus partnerio buvimas šalia moteriai ypač svarbus. „Tuo momentu moteris yra labai pažeidžiama. O vyras turi ir gali jai padėti“, – įsitikinęs pašnekovas. Vis dėlto nemaža dalis vyrų nesupranta, ką jie gimdymo metu turėtų daryti.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas

Būtent dėl to, pasak V.Ogensko, jam ir žmonai kilo mintis pakviesti vyrus į specialius mokymus, skirtus būtent vyrams. Juose aptariami visi su nėštumu, gimdymu ir pogimdyminiu laikotarpiu susiję dalykai, saugioje aplinkoje vyrai gali garsiai įvardinti jiems ramybės neduodančius klausimus ir sulaukti profesionalių atsakymų.

„Kiekvieną mėnesį rengiame seminarus ir mokau vyrus, kaip pasiruošti, ką daryti viso nėštumo metu ir kaip dalyvauti gimdyme bei kaip elgtis jau po gimdymo. Vyrai labai skirtingi, nuo miesto priklauso – kauniečiai konservatyvesni, vilniečiai liberalesni. Būna sako: „Jei reikės, duosiu ir į galvą gydytojui..“ <...> Viena iš temų, kurias gvildename, yra akušerinis smurtas. Kalbame, kaip vyrai tam galėtų užkirsti kelią“, – apie klausimus, gvildenamus „Dula su barzda“ seminaruose, kalbėjo jų rengėjas.

„Viena iš baimių, dėl kurios vyrai baiminasi eiti į gimdymą, yra seksas. Vyrai baiminasi, kad pamatys negražią savo moterį ir nebenorės su ja mylėtis“, – dažnai nutylimą klausimą įgarsino laidos vedėjas Justas Rožėnas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas

Psichiatras V.Ogenskas patvirtino, jog dalį vyrų tikrai kamuoja ši baimė: „Man asmeniškai tai atrodo įžeidimas. Jeigu man pasakytų: „Aš tave pamatysiu vemiantį ir nebenorėsiu nieko su tavimi...“ Vadinasi, tavęs nepriima tokio, koks tu esi.“

Anot pašnekovo, vyro dalyvavimas gimdyme geras barometras, parodantis, ar pora yra artima. „Deja, tikrai ne visos šeimos yra artimos, ne visi vyras ir žmona yra partneriai. Todėl toks klausimas ir momentas gali sukelti nejaukumą. Būna, kad moteris jaučiasi nejaukiai gimdydama, t.y. tuo metu kai yra silpna ir pažeidžiama. Tai irgi yra liūdna. Yra ne tik vyrų, bet ir moterų, kurios nenori antros pusės matyti gimdyme“, – sakė laidos svečias, pataręs, kaip apie tai pasikalbėti:

„Turi būti visiškas atvirumas. Čia kaip ir versle: jeigu vienas partneris slepia mokesčius, o kitas to nežino, tai tokie jie ir partneriai. Pora neturėtų slėpti, kad jaudinasi. Įprasta, kad vyras turi viską „atlaikyti“, bet gimdymo palatos aplinka kelia daug įtampos. Būna karšta, žmonės alpsta... Seminare vyrams patariu: „Jei darysis silpna, remkis į sieną, pasakyk, kas tau darosi. Nualpti visiškai normalu!“

Visgi vyras neturėtų jaustis privalantis dalyvauti gimdyme. Pasak V.Ogensko, niekas iš aplinkinių (nei moteris, nei kiti) neturėjo jo stumti, įkalbinėti to daryti, jeigu jis pats jaučia, kad nenori ar negali.

„Taip nėra, kad, jeigu tu nedalyvausi, būsi blogas tėvas. Svarbu būti atvirais sau. Sužinokite, ko bijote, kodėl nenorite?“, – sakė laidos dalyvis.

Ar požiūris į tėčius pasikeitė?

„Neseniai sulaukiau skambučio iš poliklinikos dėl vaiko skiepų. Kai paskambinusi darbuotoja paprašė duoti mamą apie tai pasikalbėti ir buvo nustebusi, kai pasakiau, jog aš esu tėtis ir su manimi galima kalbėtis“, – gyvenimiška situacija pasidalino J.Rožėnas, kėlęs klausimą apie tėvo vaidmenį – ar jis pasikeitė?

Dviejų vaikų tėčio V.Ogensko nuomone, jis keičiasi, tačiau nėra statiškas – labiau banguojantis ir kito keičiantis išorinėms aplinkybėms.

„Dabar abu tėvai „atidirba“ 8 val. darbe. Tai kodėl vienas jų turėtų eiti ant sofos žiūrėti krepšinio, o kitas – užsiimti su vaiku? Kita vertus, ne namų situacijose, bet, pvz., gydymo įstaigoje, dar likę situacijų, kuriose pirmenybė teikiama mamai. Tarkime, mažo vaiko echoskopijos metu tėtis yra išprašomas iš kabineto“, – pasakojo tėtis ir psichiatras.

Apie tai, kokius vaidmenis ir kaip pora, tapusi tėvais, pasiskirsto namuose, kas tai lemia – asmeninės savybės, patirtys ar visgi aplinka, visuomenė, kurioje gyvename, pašnekovas su laidos vedėju diskutavo laidoje „Dar geresnis tėtis“. Išvysti visą įrašą galite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius