Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sklandžiam nėštumui: nenumokite ranka į šiuos simptomus

Daktarai žino, kad besilaukiančios moterys būna itin jautrios ir jaudinasi beveik dėl visko. Tačiau kai kuriuos simptomus išties reikėtų vertinti atsakingiau.
Besilaukianti moteris
Besilaukianti moteris / 123RF.com nuotr.

Nors jie atrodo nepavojingi, tačiau gali pakenkti jūsų bei kūdikio sveikatai. Būkite atsakingos ir dėmesingos.

Skausmas vienoje pilvo pusėje su kraujavimu arba be jo. Tai svarbu, jei dar nesityrėte ultragarsu, o apie nėštumą žinote tik iš testo. Tai gali reikšti negimdinį nėštumą. Kai nėštumas negimdinis, ankstyvose stadijose retai gali skaudėti – skausmas gali būti ir dėl kiaušidžių cistų.

Kraujavimas, ypač kai išskyros gausios. Kraujavimas ne visuomet signalizuoja persileidimą. Jei kraujuojama pirmaisiais nėštumo mėnesiais, reikėtų vis tiek kreiptis į gydytoją, geriausia – kviesti greitąją pagalbą.

Kūdikis juda mažiau nei įprastai. Beveik pusė būsimų mamų pastebi, kad nėštumo metu vaikelis nekrutėjo arba krutėjo mažiau nei įprastai. Tai gali reikšti visiškai nekaltą dalyką – jūsų mažylis paprasčiausia miega. Tačiau tas judesių prislopimas gali reikšti ir ką kita – vaikas priduso. Geriausia pasiskambinti savo gydytojui.

Sunkūs galvos skausmai. Ypač reikėtų susirūpinti, jei iki nėštumo tokie skausmai jūsų nevargino. Tai gali būti ir preeklampsija – viena pavojingiausių nėštumo komplikacijų, kai būna aukštas kraujo spaudimas, pykinimas, kūno patinimas, neryškus regėjimas, skausmas pilve ar petyje, juosmens srityje.

Dusulys. Gali reikšti emboliją (kraujagyslių užsikimšimas nedidelėmis kraujyje cirkuliuojančiomis dalelėmis, nebūtinai trombais).

Kojų mėšlungis. Jei mėšlungis traukia vieną koją, tai irgi gali reikšti kraujagyslių užsikimšimą. Jei mėšlungis greitai praėjo – viskas gerai. Jei ne ir koja tinsta, kuo skubiau kvieskite greitąją.

Nuolatinis niežulys. Nuolatinis niežulys visame kūne gali rodyti problemas su kepenimis. Tai bene vienintelis simptomas, kai nereikia skubėti pas gydytoją. Jei niežėti pradėjo naktį, išlaukite iki ryto. Tačiau jei pradėsite dusti, iškart kvieskite greitąją pagalbą.

Nuolatinis varginantis pykinimas. Gydytojai mėgsta pykinimą nurašyti „pirmojo nėštumo trimestro toksikozei“, tačiau jei jūs net kelias dienas pavalgiusi viską išvemiate – tai gali signalizuoti apie akmenis tulžies pūslėje. Ypatumas čia vienas – jei reikėtų šalinti akmenis, kiltų pavojus vaikelio ir jūsų gyvybei. O jei nešalinsite, tai rizika irgi yra. Žodžiu, būtinas profesionalus sveikatos įvertinimas ir sprendimų priėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas