Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 30

Sociologai ištyrė keturias lietuvių kartas: nustebino jaunimo požiūris į santuoką, būstą

Per pastaruosius tris dešimtmečius gyvenimas Lietuvoje patyrė labai daug pokyčių. O kaip pasikeitė žmonių mentalitetas, vertybės ir sprendimai? Ar jaunimą ir jų tėvus iš tiesų jau skiria šviesmečiai? Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sociologai nusprendė patyrinėti jaunų žmonių sprendimus, susijusius su savarankiško gyvenimo pradžia, keturiose kartose, apimančiose 18–52 metų Lietuvos gyventojus.
Konfliktas tarp kartų
Konfliktas tarp kartų / 123RF.com nuotr.

VDU Sociologijos katedros lektorius dr. Apolonijus Žilys su kolegomis tyrinėjo, kaip 18–52 metų Lietuvos gyventojai savarankiško gyvenimo starte priėmė sprendimus dėl kohabitacijos (gyvenimo kartu su partneriu nesusituokus, arba partnerystės), santuokos ir tėvystės.

Tyrime buvo analizuotos keturios produktyviausios šio laikmečio visuomenės kartos: 18–27, 28–37, 38–47 ir 48–58 metų amžiaus žmonės. Visos šios kartos susiformavo skirtingomis gyvenimo sąlygomis, kadangi per pastaruosius keletą dešimtmečių Lietuva patyrė labai daug pokyčių.

„Vyriausia karta tyrime gali būti pavadinta pereinamojo laikotarpio, arba lūžio, nes pagrindinė šių žmonių branda ir socializacija vyko dar sovietmečiu. Galima sakyti, kad tuo metu, kai jie tapo pilnamečiais, griuvo tuometinis įprastas gyvenimas, visuomenėje prasidėjo staigios permainos. Tai sąlygojo, kad jie turėjo kažkaip koreguoti gyvenimo planus, nes daugumai gyventi savarankiškai jau teko naujojoje ir besikuriančioje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas