Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Noriu grįžti į darbą nesibaigus motinystės atostogoms. Ar galiu būti atleista?

Turite klausimų apie vaikų bei tėvų teises, pareigas, turtą, būsto pirkimą, sutartis ir pan., rašykite gyvenimas@15min.lt. Teisininkas padės susigaudyti situacijoje.
Dirbanti mama
Dirbanti mama / „Scanpix“ nuotr.

Klausimas

Laba diena, ruošiuosi grįžti į darbą po 2 metų dekreto, esu parašiusi prašymą 3 metams. Ar gali darbdavys mane atleisti, sumažinti algą, pažeminti pareigose?

Daiva

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Jūratė Šlitė

Atsakant į Jūsų klausimą, visų pirma, atkreiptinas dėmesys, jog, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso (toliau – DK) 134 straipsnio 3 dalies nuostatomis, darbuotojas, ketinantis grįžti į darbą tėvystės atostogoms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika kalendorinių dienų, pažymėtina ir tai, jog kolektyvine sutartimi, jei tokia yra sudaryta, gali būti nustatytas ilgesnis įspėjimo terminas. Atsižvelgiant į tai, patartina įsitikinti, jog darbdavys yra tinkamai įspėtas apie norą anksčiau grįžti į darbą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Teisininkas atsako. Kelerių metų vaikas gali likti vienas namuose?

Asmeninio archyvo nuotr./Advokatė Jūratė Šlitė.
Asmeninio archyvo nuotr./Advokatė Jūratė Šlitė.

Kai į darbą grįžtama po tėvystės atostogų joms nepasibaigus galima situacija, kad su darbdavio priimtu į darbą pakaitiniu darbuotoju buvo sudaryta terminuota darbo sutartis, kurios terminas nustatytas konkrečia data, t. y. pakeičiamo darbuotojo tėvystės atostogų laikotarpiui, šiuo atveju trejiems metams.

Tokiu atveju grįžtančiojo darbuotojo darbo vieta yra užimta pakaitinio darbuotojo, kurio terminuotos darbo sutarties terminas nėra pasibaigęs. Šios situacijos išvengiama, jei pakaitinio darbuotojo darbo sutartyje terminas apibrėžiamas įvykiu, t. y. iki pakeičiamo darbuotojo grįžimo iš tėvystės atostogų.

Pažymėtina, jog darbdavys savo iniciatyva darbo sutarties sąlygų keisti negali. Kaip nustato DK 45 straipsnio 1 dalis, pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas (darbo funkciją, darbo apmokėjimo sąlygas ir darbovietę), papildomas darbo sutarties sąlygas, nustatytą darbo laiko režimo rūšį ar perkelti darbuotoją dirbti į kitą vietovę darbdavio iniciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu.

Atkreiptinas dėmesys į tai, jog nors darbuotojo atsisakymas dirbti pasiūlytomis pakeistomis sąlygomis, vadovaujantis DK 45 straipsnio 2 dalimi, gali būti laikomas priežastimi nutraukti darbo santykius darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės DK 57 straipsnyje nustatyta tvarka, tačiau pateiktoje situacijoje ši norma negali būti taikoma, kadangi DK 61 straipsnio 3 dalis numato apribojimą darbdaviui nutraukti darbo sutartį minėtu pagrindu, jei darbuotojas augina vaiką (ar įvaikį) iki trejų metų. Taip pat, darbo sutarties nutraukimo pagrindu negali būti darbuotojo atsisakymas dirbti už sumažintą darbo užmokestį.

Kalbant apie darbo sutarties nutraukimą, svarbu paminėti, jog, vadovaujantis DK 61 straipsnio 3 dalies nuostatomis, darbo sutartis su darbuotojais, esančiais tėvystės atostogose, negali būti nutraukta darbdavio valia (DK 59 straipsnis), tačiau darbuotojui grįžus iš tėvystės atostogų, darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį darbdavio valia, vadovaujantis DK 59 straipsnio nuostatomis. Tokiu atveju darbdavys gali nutraukti darbo sutartį, apie tai įspėjęs darbuotoją prieš tris dienas ir sumokėjęs ne mažesnę kaip šešių mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.


Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas