Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikams tradicinės stovyklos jau atsibodo? Leiskite jiems vasarą išsidūkti su banglentėmis

Kiekvieną vasarą tėvams ir vėl tenka sukti galvas – kokia veikla atžalą užimti per atostogas? Nesinori, jog vaikas kiekvieną dieną, tėvams susiruošus į darbą, panirtų į televizoriaus, telefono ar kompiuterio ekranus. Puikia išeitimi tada tampa vasaros stovyklos, tačiau vasarai įsibėgėjus baisu, jog niekur nebebus laisvų vietų, o ir išrankiems vaikams įtikti darosi vis sunkiau. Tad į ką svarbiausia atsižvelgti, renkantis vasaros stovyklą?
Vasaros stovykla su banglentėmis
Vasaros stovykla su banglentėmis / Pranešimo aut. nuotr.

Dienos stovyklos – išeitis tėvams

Kaip rašoma vaikų ir paauglių stovyklos „Bangų vaikai“ pranešime žiniasklaidai, vaikų vasaros stovyklos yra vieta, kur vaikai patiria gražiausius ir smagiausius vasaros įspūdžius, kurie juos lydi visą likusį gyvenimą. Visgi, tėvai neretai susiduria su problema, jog vaikas nebenori vykti į vasaros stovyklą ir mieliau renkasi likti namie.

„Šiuolaikiniams vaikams ne taip paprasta įsiūlyti vasaros stovyklas – nors tai puiki vieta susirasti naujų draugų ir įsimintinai praleisti vasarą gryname ore, tačiau namie esantys ekranai vilioja daug labiau. Be to, dažnas vaikas bijo užmegzti pažintis su bendraamžiais ir saugią bei pažįstamą erdvę iškeisti į naują vietą“, – sako stovyklos vadovė Indrė Daunoravičiūtė.

Siekiant išmokyti vaiką adaptuotis prie naujos aplinkos, tačiau nekelti per didelio streso, jog savaitę ar ilgesnį laiką teks praleisti toli nuo namų, gelbstinčiu sprendimu tampa dienos vasaros stovyklos. Tokiose stovyklose vaikų užimtumas vyksta pilną darbo dieną, o vakarus vaikai gali praleisti grįžę namo, kartu su savo šeimos nariais.

„Dienos stovyklos padeda įpratinti vaikus prie savarankiško laiko leidimo be tėvų, o kadangi vakarais atžalos grįžta namo, tokios stovyklos pritraukia ir daugiau mažesnio amžiaus vaikų. Be to, nuolat vykstančios dienos stovyklos – patogus sprendimas tėvams, susigriebusiems ieškoti vaikams stovyklų jau prasidėjus vasarai“, – patirtimi dalijasi stovyklos vadovė.

123RF.com nuotr./Vaikai paplūdimyje
123RF.com nuotr./Vaikai paplūdimyje

Sudominti netradicine veikla

Pasak I. Daunoravičiūtės, šiuolaikiniams vaikams stovyklose labai svarbu sukelti susidomėjimą siūloma veikla ir parodyti, kaip smagiai galima leisti laiką gamtoje be technologijų. Štai jos vadovaujamoje stovykloje vaikai ir jaunuoliai yra mokomi plaukti banglentėmis ir puslentėmis bei važinėti riedlentėmis.

„Didžiausią džiaugsmą vaikams stovyklose kelia nauji atradimai ir galimybė linksmai išsidūkti po mokslo metų. Aktyvi fizinė ir daugeliui nauja veikla vandenyje ne tik priverčia vaikus pamiršti apie technologijų blaškymą, bet ir sustiprina kūną, net nejaučiant, jog jie sportuoja“, – apie stovyklą pasakoja vadovė.

Pasak jos, vaikai dažnai priima banglenčių sportą su dideliu entuziazmu, nors pradžioje kai kuriems kyla ir šiek tiek baimės.

„Daugeliui vaikų vanduo kelia džiaugsmą, nes suteikiame galimybę prisiturkšti į valias jūroje, tačiau yra ir tokių, kurie, atsidūrę vandenyje, jaučia nerimą ar baimę. Profesionalūs instruktoriai siekia sukurti saugią ir palaikančią aplinką, kad vaikai jaustųsi patogiai ir drąsiai. Palaipsniui, su tinkamu mokymu ir padrąsinimu, vaikai įveikia savo baimes ir pradeda mėgautis bangomis bei jūra“, – teigia I. Daunoravičiūtė.

Shutterstock nuotr./Banglentės
Shutterstock nuotr./Banglentės

Tėvams nereiktų bijoti

Tėveliams taip pat neretai kyla nerimas dėl vaikų saugumo vandenyje, tačiau banglenčių mokyklos „Surf Style“ įkūrėjas, instruktorius ir profesionalus banglentininkas Marius Satkevičius patikina, kad pamokos sudarytos taip, jog vaikai visų pirma yra mokomi saugaus elgesio vandenyje taisyklių, kurias išmoksta pritaikyti ir vėliau laikosi net ir pasibaigus stovyklai.

„Pirmiausia saugumą užtikrina instruktorių kvalifikacija ir tinkama įranga. Labai svarbu vaikams suteikti tinkamas banglentes, pritaikytas jų dydžiui ir patirčiai, bei kitas apsaugos priemones. Prie saugumo prisideda ir pamokų struktūra – visada pradedama nuo teorinių užsiėmimų ir pagrindinių technikų mokymosi sausumoje, vėliau judama į vandenį, visą laiką prižiūrint instruktoriams. Na ir galiausiai – grupės dydis – pamokose turi dalyvauti ribotas vaikų skaičius, kad instruktoriai galėtų užtikrinti kiekvieno vaiko saugumą ir individualią priežiūrą“, – apie banglenčių pamokas vaikų stovyklos metu pasakoja M. Satkevičius.

Įgyti įgūdžiai padės kasdienybėje

Vasaros stovyklos – savotiška mokymosi programa, kurioje vaikai įgyja reikalingų gyvenimiškų pamokų, net nejusdami, jog mokosi. Pasak I. Daunoravičiūtės, vaikai, vasaras leidžiantys stovyklose, kuriose koncentruojamasi į aktyvią fizinę veiklą, tampa kantresni, brandesni ir savarankiškesni.

Shutterstock nuotr./Vaikų stovykla
Shutterstock nuotr./Vaikų stovykla

„Stovyklos metu vykstančiose banglenčių pamokose įgyti įgūdžiai vaikams gali būti naudingi įvairiose gyvenimo srityse. Fizinis lavinimas gerina bendrą sveikatą ir ištvermę, lavinant pusiausvyrą ir koordinaciją, vaikai ugdo fizinę stiprybę ir pasitikėjimą savimi. Psichologiškai, banglenčių sportas lavina kantrybę, dėmesingumą, atkaklumą ir problemų sprendimo įgūdžius, nes vaikai turi išmokti stebėti bangas ir prisitaikyti prie kintančių sąlygų. Be to, tokie užsiėmimai skatina atsakingumą, savarankiškumą ir stiprina ryšį su gamta“, – teigia stovyklos vadovė.

Vis dar svarstantiems, kokia veikla užpildyti savo atžalos laisvalaikį šią vasarą, patariama atsižvelgti į tai, kur vaikas nuoširdžiai smagiai praleistų dienas, išmoktų svarbių įgūdžių ir atrastų naujų hobių.

„Tėveliams, abejojantiems dėl vaikų išleidimo į tokią stovyklą, rekomenduočiau atkreipti dėmesį į tai, kad stovyklos ne tik stiprina fizinę sveikatą, bet ir ugdo svarbius socialinius bei emocinius įgūdžius. Be to, stovykloje patirti nuotykiai ir įspūdžiai sukuria ilgalaikius prisiminimus ir padeda atrasti naujų laisvalaikio užsiėmimų!“ – tikina I. Daunoravičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas