Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?

Mažos rankutės suspaudžia jūsų delną, o didžiulės vaiko akys žvelgia į jus, pilnos smalsumo ir nežinomybės. Jūsų širdis plaka greičiau, kai suvokiate – štai jis, tas momentas. Jūsų mažylis, jūsų mažasis stebuklas, stovi prie naujo gyvenimo etapo slenksčio – pirmosios dienos darželyje. Šioje akimirkoje susipina tiek daug emocijų: begalinė meilė, globojantis rūpestis, širdį gniaužiantis džiaugsmas, jaudinantis laukimas ir net nerimo prisilietimas.
Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?
Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai? / Lopšelio - darželio " Mažieji stebuklai archyvo nuotr.

Šiandien jūsų šeimos gyvenime prasideda naujas, jaudinantis etapas, pilnas naujų atradimų, augimo ir net išbandymų. Juk vaiko adaptacija darželyje yra nelengvas uždavinys tiek mažiesiems, tiek ir jų tėvams.

Jūsų brangiausias žmogutis žengia pirmuosius savarankiškus žingsnius į platųjį pasaulį, o jūs turite nuostabią galimybę būti jo palydovais ir pagalbininkais šiame jaudinančiame nuotykyje. Jūsų širdis veržiasi apsaugoti, apgaubti meile, bet tuo pačiu metu suprantate, kad turite suteikti sparnus skrydžiui. Kaip atrasti tą tobulą pusiausvyrą? Kaip padėti savo vaikui drąsiai žengti į priekį, bet kartu užtikrinti, kad jis visada jaustų jūsų begalinę meilę ir palaikymą?

Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ direktorė Ugnė Ribokaitė iš praktinės pusės papasakos, kas lemia lengvesnę vaiko adaptaciją darželyje, o psichologė Orinta pasidalins konkrečiais patarimais, kurie padės tėvams palengvinti pirmąsias vaiko dienas naujoje aplinkoje.

Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“
Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“

Tėvų vaidmuo adaptacijos laikotarpiu

Prisiminkite tą jaudulį, kai pirmą kartą žengėte į naują, nepažįstamą aplinką. Širdis plaka greičiau, delnai prakaituoja, o galvoje – sukasi daugybė klausimų. Dabar įsivaizduokite, kaip jaučiasi jūsų mažylis, pradedantis lankyti darželį. Tai didžiulis žingsnis mažyliui todėl jūs, tėveliai, esate nepakeičiami šioje kelionėje.

Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ direktorė U.Ribokaitė teigia, jog siekiant palengvinti pripratimo prie naujos aplinkos etapą – verta tėvams atlikti „namų darbus“ dar iki pradedant lankyti darželį.

„Visuomet tėveliams patariu pradėti darželiui ruoštis kuo anksčiau – tai padeda ne tik vaikui, bet ir patiems tėvams emociškai pasiruošti šiam svarbiam gyvenimo etapui“, – pasakoja Ugnė.

Direktorė pabrėžia, kad pirmasis ir svarbiausias žingsnis – supažindinti vaiką su tuo, kas jo laukia darželyje. „Kalbėkite su vaiku apie darželį pozityviai ir entuziastingai. Papasakokite apie įdomias veiklas, naujas žaidimų galimybes ir draugystes, kurios jo laukia. Tačiau būkite ir realistiški – paminėkite, kad kartais gali būti ir iššūkių, bet jūs visada būsite šalia, kad padėtumėte“, – pataria U.Ribokaitė.

Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai
Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai

Antrasis svarbus žingsnis – palaipsniui pratinti vaiką prie didesnių žmonių susibūrimų. „Organizuokite žaidimų susitikimus su kitais vaikais, lankykitės vaikų žaidimų aikštelėse ar renginiuose. Tai padės vaikui įgyti pasitikėjimo bendraujant su bendraamžiais ir priprasti prie triukšmingesnės aplinkos“, – aiškina direktorė.

Taip pat rekomenduojama organizuoti trumpus išsiskyrimus: „Pabandykite palikti vaiką trumpam laikui su seneliais, tetomis ar artimais draugais. Pradėkite nuo trumpų periodų ir palaipsniui ilginkite laiką – tai padės vaikui suprasti, kad išsiskyrimas yra laikinas, o jūs – visada sugrįšite. Be to, labai svarbu iš anksto pradėti gyventi pagal darželio dienotvarkę“, – pabrėžia U.Ribokaitė.

„Palaipsniui keiskite vaiko miego, valgymo ir žaidimų laiką, kad jis atitiktų būsimą darželio rutiną. Tai padės vaikui lengviau prisitaikyti prie naujo režimo, kai prasidės darželis.“

Galiausiai direktorė pabrėžia ir tėvų emocinio pasiruošimo svarbą: „Nepamirškime, kad jūsų ramybė ir pasitikėjimas yra tarsi skydas, saugantis mažylį nuo streso, baimių ir nerimo. Kai tėvai spinduliuoja ramybe ir entuziazmu dėl artėjančio darželio – vaikas jaučiasi saugiau žengti į nežinomybę.“

Direktorė primena, kad kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl ir pasiruošimo procesas bei adaptacija gali labai skirtis. „Svarbu žinoti, kad adaptacijos laikotarpis kiekvienam vaikui trunka nevienodai. Vieni apsipranta per kelias dienas, kitiems reikia mėnesio, dviejų ar net pusės metų, – paaiškina U.Ribokaitė. – Kiekvienas vaikas skirtingai reaguoja į aplinkos pokyčius, tad ir jo prisitaikymo laikotarpis gali skirtis nuo kitų vaikų.“

„Mažieji stebuklai“ darželyje stengiamasi sukurti aplinką, kuri būtų panaši į namus. „Siekiame, kad vaikui šioje aplinkoje būtų gera ir jauku. Darželyje nėra daug ryškių spalvų, žaislų, atributikos, kuri sudomina, bet kartu gali vaikui sukelti stresą“, – pasakoja direktorė.

Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“
Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“

Be galo svarbus ir auklėtojų vaidmuo. „Labai daug dėmesio skiriame auklėtojoms, jų ryšiui su vaikais ir tėvais. Visuomet prašau tėvų, kad jie bendrautų ir aktyviai bendradarbiautų su auklėtojomis. Dažnai tėvai savo vaiką mato iš vienos pusės, o auklėtojos iš kitos, tad svarbu kalbėtis apie vaiko emocijas, pasitarti, kaip būtų galima palengvinti vaiko pradžią darželyje.

Stengiamės, kad mūsų auklėtojos būtų ne tik kūrybiškos, paslaugios, bet ir labai empatiškos – norime, kad kiekvienas vaikas būtų suprastas ir išgirstas. Vieniems vaikams, patiriant sunkumų, norisi fizinio artumo, o kiti jaučia poreikį aplinką pažinti individualiai. Svarbu pajausti, ko reikia vaikui adaptacijos metu, nes ne visiems tinka tas pats būdas“, – aiškina direktorė.

U.Ribokaitė užbaigia: „Tad siekiant, kad adaptacija būtų sėkminga, reikia įdėti daug pastangų tiek tėvams, tiek pedagogams. Stebėkite savo vaiką, klausykitės jo poreikių ir būkite kantrūs. Jūsų meilė, palaikymas ir nuoseklus pasiruošimas yra geriausias būdas padėti vaikui sėkmingai pradėti šį naują gyvenimo etapą.“

Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“
Atstovų nuotr./Privatus darželis „Mažieji stebuklai“

Psichologė: nuo ko priklauso sėkminga mažylio adaptacija?

Mažiems vaikams pasaulis atrodo labai didelis, todėl dažniausiai turi praeiti nemažai laiko, kad jie priprastų prie naujų aplinkybių. Tačiau pirmosios mažylio dienos darželyje dažniau kelia daugiau įtampos bei klausimų tėvams nei pačiam mažajam.

Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ psichologė Orinta Metrikytė pritaria minčiai – neretai atrodo, kad pirmomis adaptacijos dienomis jausmų sumaištis stipriau žybteli tėvų akyse, o ne vaiko.

„Tai tarsi savotiškas grįžimas į vaikystę būnant suaugusiu. Tėveliams kyla klausimų: „Jeigu man darželyje nepatiko triukšminga aplinka, galbūt tikėtina, kad ir mano mažasis tą išgyvens?“, „O jeigu šis ims nesustabdomai verkti?“, „Ar aš būsiu pakankamai stiprus atlaikyti šį emocijų burbulo sprogimą?”“.

O.Metrikytė tikina – nors kartais atrodo, kad klausimų kyla daugiau nei atsakymų, tereikia suvokti, kad baimės ir nežinomybės vartus priveria pasiruošimas ir situacijų nuspėjamumas. „Adaptacija yra kaip paukščio pirmasis skrydis – iš pradžių kupinas nedrąsos ir nežinomybės, bet kai sparnai išsitiesia, vaikai atranda laisvę ir džiaugsmą“.

Tėvai pavyzdys vaikams

Psichologė pirmiausiai tėvams pataria – apsišarvuokite kantrybe ir į šią patirtį žvelkite pozityviu žvilgsniu. Nepaisant to, kad nedrąsu žengti žingsnį į nežinomos teritorijos platybes, žengdami pirmyn mes atrandame kažką naujo, kas priverčia mus augti ir siekti daugiau.

„Tėvelių negatyvus požiūris į darželį ir perdėtai stiprus emocinis reagavimas vaikui gali kelti sunkumų adaptuojantis ir stiprinti nenorą eiti į darželį. Tokie išsireiškimai, kaip: „Tau tikriausiai bus labai liūdna, bet aš greit ateisiu“, yra nukreipiamojo pobūdžio, tad vaikas gali imituoti tėvelių požiūrį ir lūkesčius, todėl darželyje jausis nesaugiai“, – teigia O.Metrikytė.

Gyvenimiškos patirties neturinčiam mažam žmogučiui, kuris dar tik mokosi valdyti savo jausmus ir emocijas, darželio lankymo pradžia niekada nebūna lengva. Tad be galo svarbu prieš mažyliui pradedant lankyti darželį trumpam laikui palikti vaiką su artimaisiais ar draugais, kad jis apsiprastų prie tėvų nebuvimo.

Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai
Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai

Psichologė tikina, kad socializacija vaikų žaidimų kambariuose ar lauko aikštelėse su kitais vaikais taip pat turi teigiamos naudos adaptacijos laikotarpyje. Labai svarbu pradėti pamažu priderinti vaiko miego, valgymo ir žaidimo laiką prie darželio rutinos. Tai padės vaikui lengviau adaptuotis.

„Patariu tėveliams pasikalbėti su darželio auklėtojomis, sužinoti apie jų darbo metodus, taisykles ir dienotvarkę. Tai padės jiems geriau suprasti, kas laukia vaiko naujoje aplinkoje. Jeigu įmanoma, dar prieš pradedant lankyti darželį verta apsilankyti ten kartu su vaiku, kad jis susipažintų su aplinka, žmonėmis. Tai sumažins nerimą pirmosiomis dienomis. Jei darželis organizuoja renginius ar veiklas, į kurias gali įsitraukti tėvai, visuomet patariu dalyvauti. Tai padės sukurti teigiamą ryšį tarp namų ir darželio“, – pasakoja darželio „Mažieji stebuklai“ psichologė.

Net ir mums, suaugusiems, kiekviena nauja pradžia nebūna pats maloniausias išgyvenimas, o ką jau kalbėti apie mūsų mažuosius. Nepriklausomai nuo to, kokia sunki ar lengva atrodo mažylio adaptacija, svarbu suprasti, kad vaiko reakcija į pasikeitusią aplinką yra normali.

Lopšelio - darželio " Mažieji stebuklai archyvo nuotr./Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?
Lopšelio - darželio " Mažieji stebuklai archyvo nuotr./Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?

Leiskite vaikui rodyti emocijas

Tėveliams, norintiems, kad pereinamoji fazė būtų sklandi, labai svarbu žinoti, kokie veiksniai yra svarbiausi šiuo laikotarpiu. Psichologė tikina, kad kiekvienam į darželį išleidžiamam mažyliui labai svarbus emocinis palaikymas.

„Vaikui pradėjus lankyti darželį, natūralu, kad jis gali jausti nerimą, liūdesį ar net pyktį. Priimkite šiuos jausmus kaip normalią adaptacijos proceso dalį ir leiskite vaikui išreikšti savo emocijas. Nebijokite vaiko ašarų, pykčio apraiškų. Verkimas sumažina susikaupusią įtampą“, – teigia O.Metrikytė.

Psichologė pataria tėvams – susitikę su vaiku po dienos darželyje nesistenkite stabdyti jo verkimo, leiskite vaikui išsiverkti, parodykite jam emocinį palaikymą.

„Apkabinkite verkiantį vaiką (jei jis gerai jaučiasi liečiamas), ramiai pabūkite šalia, paglostykite. Atvira emocijų išraiška, pavyzdžiui, pykčio demonstravimas, yra geriau nei jų slopinimas. Nepamirškite, kad mažiesiems kartais sunku įvardinti, kas su jais vyksta, tad stenkitės padėti vaikui suprasti ir įvardyti jausmus. Pavyzdžiui: „Matau, kad tau buvo liūdna atsisveikinti ryte. Tai visiškai suprantama“, – tikina O.Metrikytė.

Namų vaidmuo itin svarbus

Svarbu palaikyti ir saugią, ramią aplinką namuose. Namų aplinka turėtų būti kuo stabilesnė ir ramesnė, nes aiški dienotvarkė ir stabilus gyvenimo ritmas padės vaikui jaustis užtikrintai tiek namuose, tiek darželyje.

Psichologė teigia, kad kiekvieni tėvai gali įtraukti raminančius ritualus į savo kasdienybę, pavyzdžiui, tokius kaip pasakos prieš miegą, šiltos vonios arba ramios muzikos klausymasis.

„Visa tai padės vaikui atsipalaiduoti ir nurimti po ilgos dienos darželyje. Tokie įpročiai ne tik suteiks vaikui saugumo jausmą, bet ir padės jam lengviau pereiti nuo dienos veiklų prie vakarinio poilsio, užtikrinant ramų ir kokybišką miegą.“

Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai
Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai

Kurti ryšį su auklėtojais

Kiekvienam į darželį vaiką leidžiančiam tėveliui reikia stengtis užmegzti kontaktą ir sukurti teigiamą ryšį su darželio auklėtojais. Tai yra esminė adaptacijos sudedamoji dalis, kuri užtikrina, kad vaikas sėkmingai prisitaikytų prie darželio aplinkos.

Psichologė pabrėžia – labai svarbu reguliariai kalbėti su auklėtojais apie vaiko emocinę būklę, elgesį ir progresą. Kartu galima aptarti, kokie galėtų būti papildomi žingsniai, kad vaiko prisitaikymas būtų sklandesnis.

Lygiai taip pat svarbu kuo daugiau papasakoti auklėtojams apie savo vaiką, supažindinti juos su jo charakterio ypatybėmis, tokiomis kaip nemėgstamas maistas, didžiausios baimės, pomėgiai, įpročiai ir kiti svarbūs aspektai.

„Jei namuose įvyksta kas nors, kas galėtų sukelti vaikui stresą ar nerimą, rekomenduojama pranešti apie tai darželio auklėtojai. Jautresnių vaikų prisitaikymas prie pasikeitusios aplinkos gali užtrukti ir reikalauti didesnių pastangų ir kantrybės adaptacijos laikotarpiu. Svarbu leisti vaikui prisitaikyti savo ritmu, jo neskubinti šiame procese bei besąlygiškai priimti visą patirtį, kurią jis išgyvena. Jei įmanoma, stenkitės būti lankstūs pirmosiomis darželio lankymo savaitėmis. Jei matote, kad vaikas yra itin pavargęs ar nusiminęs, svarstykite galimybę trumpinti buvimą darželyje“, – pataria O.Metrikytė.

Taip pat kiek galėdami stenkitės sukurti vaikučiui saugią ir pažįstamą aplinką, paieškokite namus primenančių daiktų. Adaptacijos metu galite įdėti į vaiko spintelę šeimos nuotrauką ar mėgstamą knygelę. Pažįstami daiktai padeda, jei dienos metu mažylis pasijaučia vienišas.

Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai
Atstovų nuotr./Privataus darželio „Mažieji stebuklai“ auklėtiniai

Svarbu laikytis rutinos

Galiausiai, psichologės teigimu, reikėtų stengtis, kad vaiko dienos rutina būtų kuo nuoseklesnė tiek namuose, tiek darželyje.

„Pradėkite dieną ramiai ir be skubėjimo. Leiskite vaikui pasiruošti dienai savo tempu, kad jis nesijaustų spaudžiamas ar įsitempęs. Informuokite auklėtojus apie vaiko jautrumą ir specifinius poreikius. Tai padės auklėtojoms geriau suprasti jūsų vaiką ir suteikti jam reikiamą paramą. Reguliariai kalbėkite su auklėtojomis apie vaiko progresą, kad galėtumėte kartu rasti geriausius būdus, kaip jam padėti. Galite žaidimo metu imituoti skirtingas situacijas darželyje, pavyzdžiui, žaidimų kampelį, valgymo laiką ar atsisveikinimą su tėvais“, – teigia O.Metrikytė.

Tai, psichologės nuomone, padeda vaikui išreikšti savo emocijas ir įgyti daugiau pasitikėjimo savimi. „Tačiau jei pastebite, kad vaiko sunkumai prisitaikant darželyje nesumažėja ar net didėja, gali būti naudinga pasikonsultuoti su vaikų psichologu. Specialistas gali suteikti vertingų patarimų ir metodų, kaip padėti vaikui įveikti šiuos iššūkius“, – įspėja psichologė.

Lopšelio - darželio " Mažieji stebuklai archyvo nuotr./Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?
Lopšelio - darželio " Mažieji stebuklai archyvo nuotr./Vaiko adaptacija darželyje: kaip ją palengvinti ir įvertinti, ar mažylis jame jaučiasi gerai?

Kaip įvertinti, ar vaikas darželio aplinkoje jaučiasi gerai?

Neretai mažyliai jau lanko darželį, bet rytai prieš jį vis dar kupini stiprių emocijų. Kai situacijos kartojasi reguliariai, tėvai susiduria su nerimu pripildytu iššūkiu, ar vaikas tikrai pritampa darželyje.

Darželio „Mažieji stebuklai“ psichologė teigia, kad tėvams būtina atidžiai stebėti mažylio elgesį ir emocijas, nes šie ženklai gali suteikti vertingų įžvalgų apie jo prisitaikymo proceso sėkmę.

Pirmieji mėnesiai darželyje gali būti kupini naujų, neretai ir nerimą keliančių patirčių, todėl svarbu atkreipti dėmesį į mažylio reakcijas ir bendravimą, kad galėtumėte laiku reaguoti ir suteikti reikiamą paramą.

O.Metrikytė įvardija kelis ženklus, kurie išduoda, kad vaikas darželyje ima jaustis saugiai. „Pirmiausiai tai – normalus miego režimas. Kai vaiko miego ritmas yra stabilus, o miegas ramus, tai dažnai rodo, kad jis nesijaučia pernelyg įsitempęs ar neramus dėl darželio. Kitas ženklas – geras apetitas. Kai vaikas išlaiko gerą apetitą, o ypač jei jis valgo ir darželyje, tai rodo, kad jo emocinė būsena yra stabili“, – teigia psichologė.

Gerą vaiko emocinę būseną nurodo ir mažiau atsisveikinimo ašarų, džiaugsmingas rytas. Jei mažylis vis rečiau verkia ar protestuoja ryte paliekant jį darželyje, tai ženklas, kad jis jaučiasi ten saugiai.

Taip pat, jei vaikas noriai pasakoja apie savo dieną darželyje, apie draugus, auklėtojus ar veiklas, tai yra ženklas, kad jis darželyje jaučiasi patogiai. Vaiko noras savarankiškai atlikti užduotis, pavyzdžiui, apsirengti, susidėti daiktus ar pradėti veiklas darželyje, taip pat rodo, kad jis jaučiasi ten jaukiai ir pasitiki savimi.

O.Metrikytė užbaigia: „Jei mažylis noriai įsitraukia į darželio veiklas, džiaugiasi naujomis užduotimis ar žaidimais, tai rodo, kad jis jaučiasi gerai. Lygiai taip pat kūrybiškumas pasireiškia ir namų aplinkoje, kai vaikas įkvėptas darželyje patirtų veiklų piešia, dainuoja, žaidžia naujus žaidimus. Na, ir žinoma, aiškus ženklas yra pasitikėjimas auklėtojomis. Jeigu vaikas drąsiau atkeliauja auklėtojai į glėbį ar kalba apie auklėtojas su pagarba, tai ženklas, kad ryšys su kitu suaugusiuoju jau yra užmegztas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai