Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikų atostogų metas: kaip jas išnaudoti prasmingai ir padėti pamatus ateities karjerai

Vasaros (ir ne tik) atostogų laikotarpiu į vaikų rankas dar dažniau patenka išmanieji įrenginiai. Tačiau į tai nereikia žiūrėti skeptiškai – tai gali tapti galimybe vaikams įgauti naujų ir galbūt net ateities karjeros kelią suformuosiančių, įgūdžių.
Aistė Kairienė dalijasi, kokias priemones pritaikyti, kad atostogų laikas būtų išnaudotas produktyviai.
Aistė Kairienė dalijasi, kokias priemones pritaikyti, kad atostogų laikas būtų išnaudotas produktyviai. / 123RF ir Organizacijos nuotr.

Personalo atrankų vadovė bei kūrybinių technologijų akademijos mentorė Aistė Kairienė dalijasi, kokias priemones pritaikyti, kad atostogų laikas būtų išnaudotas produktyviai, rašoma IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) pranešime žiniasklaidai.

Priklauso nuo amžiaus

Ruoštis ateities darbo rinkai reikia jau dabar – tad nuo mažų dienų vaikams verta pradėti lavinti ir tobulinti skirtingus įgūdžius.

Šių metų Pasaulio ekonomikos forumo ataskaitoje akcentuojama, kad nors dirbtinis intelektas ir sumažins specialybių, kurių pagrindas yra rutininės užduotys, pokyčius per pastaruosius penkerius metus pajus 23 proc. dabartinės darbo jėgos, tačiau tuo pačiu tai atveria galimybes ir naujoms profesijoms.

Ateities specialybėmis yra įvardijami: algoritmo šališkumo auditoriai, dronų srautų optimizatoriai, išmaniųjų namų projektavimo vadybininkai, žmogaus ir mašinos bendradarbiavimo specialistai, metavisatos technologijų specialistai, atliekų inžinieriai ir pan.

„Akivaizdu, jog visoms ateities profesijoms reikės vienokių ar kitokių IT įgūdžių. Tačiau su technologijomis vaikus reikia pažindinti pamažu, nes čia taip pat esti ir pavojų. Mažuosius vertėtų nuo pat pirmosios pažinties su technologijomis mokyti jomis naudotis teisingai ir saugiai. Pavyzdžiui, „Google“ yra išleidęs smagų žaidimą „Interland“, kuris moko kaip atpažinti virtualiame pasaulyje slypinčias grėsmes“, – pataria A.Kairienė.

O vyresniesiems vasaros laiką galėtų būti pravartu praleisti pažindinantis su programavimo pagrindais.

„Pavyzdžiui, tėvams verta žinoti tokius puslapius kaip Code.org, kur ras įvairiausių užduočių skirtingo amžiaus vaikams“, – rekomenduoja ekspertė.

Dirbtinio intelekto poreikis

Kiti du aspektai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį tėvams, pašnekovės teigimu, yra dirbtinis intelektas (DI) ir virtuali (arba papildyta) realybė.

„Tiek virtualios, tiek papildytos realybės pritaikymo būdų kasdien vis daugiau. Ir kuo anksčiau pavyks ją įvaldyti, tuo lengviau bus ateityje. Pavyzdžiui, dabar daugelis darbo pokalbių vyksta nuotoliniu būdu, tačiau dabar atsiranda bandymų juos vykdyti ir virtualioje realybėje, kas greitu metu taps ateitimi“, – teigia personalo atrankų vadovė.

Ji pataria, kad lengvai pritaikomų šių įrankių galima tiesiog atrasti internete – dabar gausu variantų, kaip pradėti mokyti vaikus (tiesa, dalis jų bus mokami).

„Bet susipažinti, kaip atsiranda ir kaip kuriama virtuali/papildyta realybė, manau, tikrai svarbu, nes tai tikrai taps neatskiriama mūsų gyvenimo bei darbo dalimi“, – įsitikinusi ji.

Be to, ji primena, kad dirbtinis intelektas tampa neatsiejama gyvenimo dalimi – jau naudojami ne tik visuomenėje gan plačiai aptariami DI įrankiai „ChatGPT“ ar „Midjourney“, tačiau jis pasitelkiamas ir piešime, nuotraukų koregavime, muzikos kūrime ir pan.

„Ateity darbo rinkoje kaip niekad bus svarbu kritinis mąstymas – gebėjimas atskirti DI sugeneruotus tekstus, vaizdus, video. Atpažinti vaizdo medžiagos modifikavimo (angl. deepfake) technologija sukurtus atvaizdus, suprasti priežastis, kodėl jie kuriami ir kokios pasekmės slypi jų nepastebėjus laiku. Įrankių yra įvairiausių, tereikia tik atsirinkti tinkantį. Svarbu su vaikais bei paaugliais apie tai diskutuoti, pristatyti tiek DI naudą, tiek grėsmes. Vertėtų investuoti laiko kartu bandant atpažinti tikrus vaizduos nuo netikrų. Tai ir smagus, ir kartu prasmingai praleistas laikas, kuris suartina“, – rekomenduoja A. Kairienė.

123RF.com nuotr./Berniukas su planšete
123RF.com nuotr./Berniukas su planšete

Nepamiršti ir minkštųjų įgūdžių

Taip pat svarbu kuo anksčiau pradėti vystyti ir minkštuosius įgūdžius. Kūrybiškumas ir lankstumas – tai vieni pagrindinių, kurie pravers kuriant savo gyvenimo kelią.

Anot A.Kairienės, būtent minkštieji įgūdžiai vėliau padeda įgyti ir vystyti kietuosius įgūdžius, nes tai parodo, jog žmogus gali mokytis, tobulėti.

Dabar rinkoje matoma, kad darbuotojai, kurie investuoja ir į minkštuosius įgūdžius – tampa geidžiamiausi. Tie, kurie mano, kad geriausias investavimas į save yra smalsumas ir mokymasis visą gyvenimą; emocinis atsparumas, lankstumas ir judrumas – jų svarba tik augs.

„Kasdien bendraujant su kandidatais, neretai tenka sutikti vos mokyklą baigusius abiturientus, ar pirmų kursų studentus, kurių IT žinios ir gebėjimai tikrai stebina. Jie skyrė laiko ir domėjosi šia sritimi dar būdami mokykloje. Šiems jauniems žmonėms kur kas lengviau adaptuotis ir įsilieti į darbo rinką. O jei jaunuoliai kietųjų įgūdžių lavinimą derino ir su, pavyzdžiui, savanoryste ar socialine veikla, užsiėmė kūryba – ši kombinacija tikrai yra stipri atspirtis sėkmingam karjeros startui“, – pabrėžia HR ekspertė.

Vis dėlto, ji ragina taip pat nepamiršti, jog vaikams skirtos užduotys turi būti smagios – kitaip visos šios intencijos nueis perniek.

„Jei matote, kad vaikas ima blaškytis – kai užduotis jam yra per lengva ar per sudėtinga, iškart reaguokite – gal verta daryti pertrauką ar ieškoti kito pobūdžio veiklos. Tam pravers sukurtos taisyklės ir susitarimai – niekam dar nepakenkė mažų pergalių atšventimas. Ir svarbiausia, kartais per skubėjimą, į paraštes nustumiamas svarbiausias poreikis – klausymasis. Ar tai suaugęs žmogus, ar tai vaikas – žmogus labiausiai atsiveria tuomet, kai jaučiasi girdimas“, – auksinę taisyklę primena pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas