Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.
Atminkite – mitybos vaikai išmoksta iš tėvų
Gydytoja pasakoja, kad visi vaiko mitybos įpročiai susiformuoja pagal tėvus – jei tėvai rečiau vartoja konkrečius maisto produktus, jų nevartos ir vaikas.
„Mažyliai tėvų yra ne tik maitinami, bet ir juos nuolat stebi, tad beaugant mažamečiai tėvelių elgesį pradeda kopijuoti. Jei tėvai valgo mažiau daržovių, tikėtina, kad ne tik jų mažiau duos vaikams, bet ir patys vaikai augdami rečiau galvos apie daržoves kaip apie maisto šaltinį, – sako D.Čižauskaitė. – Tą patį pastebime ir su užkandžiais tarp pagrindinių maitinimų, pavyzdžiui, pusryčių, pietų ir vakarienės – jei tėvai patys užkandžiauja, tikėtina, kad prie užkandžių įpras ir vaikai. Jei valgote sveikus užkandžius (daržoves ar vaisius) tai problemų nekyla – tačiau pastebime, kad užkandžiai vaikams neretai būna saldumynai ar konditeriniai gaminiai, kurie gali vaikams pakenkti“.
Nepamirškite žuvies
Gydytoja pastebi, kad Lietuvos vaikų racione ji neretai pasigenda žuvies: „Paklausti apie maitinimą žuvimi, tėvai sako, kad šalyje nėra kokybiškos žuvies, tačiau iš tiesų geros žuvies pasirinkti Lietuvoje galima. Jei mažametis nėra alergiškas, mitybai tinka ir šamas, ir lydeka, ir dorada ar kitos šalyje populiarios žuvys“.
Ingredientai
Žuvis:
800.00 g (jūrų lydekų filė)
Alyvuogės:
1.00 vnt. (indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sūris:
100.00 g (brandintas)
Kaip gaminti
- Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite kubeliais. Svogūnus nulupkite sukapokite.
- Žuvį išvalykite ir paruoškite kelias vidutinio dydžio filė. Jas nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite žuvų prieskoniais, čiobreliais.
- Į karščiui atsparią kepimo skardą įpilkite aliejaus, jį paskirstykite po visą dugną, berkite svogūnus ir morkas, ant viršaus išdėliokite sviesto gabalėlius, tada dėkite žuvį ir berkite alyvuoges. Žuvį su daržovėmis kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, į lėkštes išdėliokite žuvį ir daržoves.
Suskleisti
Ingredientai
Žuvis:
4.00 vnt. (Dorada)
Druska:
2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Aliejus:
4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Kalendros:
1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti
Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.
- Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).
- Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min.
- Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
- Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
- Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
- Išvikrite bolivines balanadas.
- Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos. Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.
Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai
Suskleisti
Ingredientai
Vyšniniai pomidoriukai (ketvirčiais supjaustyti) 12.00 vnt.
Šamo filė (4 gabalėliai) 400.00 g
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus:
1.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Kaip gaminti
1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės.
2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.
3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė.
4. Kitame dubenyje sumaišykite keptus atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis.
5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.
6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.
7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tada sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite kapotus rozmarinus. Keletą lapelių palikite papuošti.
8. Kuskusą su daržovėmis berkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Apibarstykite kapotais rozmarinais.
Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus. Tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais puikiai su juo dera.
Skanaus!
Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“
Suskleisti
Ingredientai
Žuvis:
650.00 g (jūros lydekų gabaliukai)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Žuvį pasūdykite, pabarstykite pipirais.
2. Ananasą nulupkite, perpjaukite pusiau, išpjaukite šerdį ir supjaustykite kubeliais. Svogūnų galvutes supjaustykite 2 cm ilgio juostelėmis, laiškus – žiedeliais. Aitriąją papriką, išėmusi sėklas, taip pat supjaustykite plonyčiais žiedeliais. Į romą įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų.
3. Keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite ananaso gabaliukus, sudėkite svogūnų galvutes, apibarstykite cukrumi ir dar truputį pakepinkite.
4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną jos galą užriškite, paskleiskite ananasus, išdėliokite pusę aitriosios paprikos, žuvį, apšlakstykite romu ir užriškite.
5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 25 min. kepkite iki 175 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
6. Iškepusią žuvį ištraukite iš orkaitės, plėvelę perpjaukite išilgai, o patiekalą apibarstykite likusiais aitriųjų paprikų gabaliukais ir svogūnų laiškais.
7. Prie šios žuvies labiausiai tinka biriai virti ryžiai.
Suskleisti
D.Čižauskaitė prideda, kad žuvį vaikams geriausia patiekti virtą ar troškintą – gruzdinti ar kepti žuvies gaminiai 1–3 metų vaikams gali pakenkti ne tik dėl aliejaus, bet ir kietų maisto gabalėlių, į kuriuos mažamečio vaiko organizmas reaguoja itin jautriai. Be to, svarbu vaikams duoti jau išrankiotą žuvį be kaulų ar ašakų, kad vaikai valgytų tik pačią žuvies mėsą, net ir be odelės.
TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja J.Tulčina tėvams: „Jei jūsų vaikai nevalgo daržovių, kalti tik jūs“
Papildomi skysčiai mažiesiems
Gydytoja taip pat pastebi, kad tėveliai neretai teiraujasi, ar mažamečiams reikia duoti papildomų skysčių. Pasak jos, iki maždaug pusės metų amžiaus pagrindinis skysčių ir maistingųjų medžiagų šaltinis vaikams yra motinos pienas, o įtraukus papildomą, pagal amžių pritaikytą maistą, pradedama kartu duoti papildomi skysčiai.
„Svarbu prisiminti, kad geriausia vaikui duoti atsigerti praėjus bent 20 minučių nuo paskutinio maitinimo. Vaikui augant, pieno (ar motinos, ar adaptuotų mišinių) poreikis mažėja, o mitybos racionas turi būti plečiamas“, – sako gydytoja dietologė.
„Mažamečių vaikų organizmas dar tik formuojasi, pratinasi ne tik prie maisto, bet ir prie aplinkos, dėl šios priežasties svarbu atminti, kad duodamas maistas turi būti kuo įvairesnis, pilnavertiškesnis ir kuo labiau koncentruotas. Pirmenybę reikėtų teikti mums įprastiems maisto produktams bei mūsų šalyje augančioms daržovėms ir vaisiams“, – pataria D. Čižauskaitė.
TAIP PAT SKAITYKITE: Didysis iškylos valgiaraštis: nuo užkandėlių iki šašlykų