Velykų rytas – ankstyvas
Prancūzijoje Skaistė Glantenet gyvena jau dešimtmetį: savo gyvenimą šioje šalyje pradėjusi nuo Lilio, po poros metų persikraustė į Paryžių, o visai neseniai vėl grįžo – mažesniame mieste kur kas smagiau auginti vaikus. 3 mažylių mama tikina per dešimtmetį supratusi, kad Prancūzija gali būti visokia: „Tai daugybės skirtingų kultūrų ir religijų lopšys, tad ir progų yra pačių įvairiausių. Tačiau šv. Velykos, net daugiakultūrėje Prancūzijoje, išlieka viena gražiausių šeimos švenčių.“
Šventei ruoštis pradedama jau šeštadienį, kuomet šeimininkės gamina ėriuką – pagrindinį šventinių pietų akcentą. Velykų rytas joms prasideda anksti – juk ėriuką į orkaitę pašauti reikia net 7 valandoms!
Šventiniai pietūs – iš keturių patiekalų
Kitas svarbus ryto darbas – šokoladinių lobių suslapstymas: „Kol vaikai miega, suaugusieji po visus namus, sodą ar terasą išslapsto šokoladinius kiaušinius, kiškučius ir viščiukus. Legenda sako, kad juos skrisdami virš kaimų ir laukų vaikams išbarsto bažnyčių varpai. Tad po ryto mišių mažųjų laukia smagiausia Velykų dalis – šokoladinių lobių medžioklė“, – pasakoja Skaistė.
Prieš pietus visi susėda aperityvui – švenčių proga jis kiek ištaigingesnis. Apetitui sužadinti valgoma lašiša, įdaryti pomidoriukai bei alyvuogės. „Pietų tradicijos Prancūzijoje – itin gilios. Velykos – ne išimtis, tad šventinius pietus sudaro keturi patiekalai. Pirmajam (entrée) skanaujami krevetėmis įdaryti avokadai, žuvies ar mėsos paštetas su daržovėmis arba lengva trinta sriuba. Tuomet ant stalo patiekiamas pagrindinis patiekalas (plat) – visą rytą kepta ėriena su troškintomis pupelėmis. Prieš desertą – sūriai (fromage). Lietuviams tai gali pasirodyti keista, tačiau, patikėkite – verta pabandyti!“, – sako moteris.
Desertui tradicines Velykas švenčiančiose šeimose kepamas lizdo formos migdolų ar šokoladinis pyragas. Kiti smaguriauja tortu, šokoladiniais kiaušiniais ar kitais prancūziškais saldėsiais – crème brûlée, citrinų pyragu ar macarons.
Lietuviškos tradicijos Prancūzijoje
Prisiminus vaikystės Velykas Skaistę apima nostalgija: „Su mama, seserimi ir močiute keletą savaičių prieš šventę pradėdavome rinkti svogūnų lukštus ir mirkyti juos vandenyje. Velykų išvakarėse visos kartu vyniodavome kiaušinius į lukštus, margindavome makaronais, kruopomis, puošdavome žolelėmis – kiek džiaugsmo būdavo visus apžiūrint ir renkant gražiausius!“
Prancūzijoje kiaušinių niekas nemargina, tačiau moteris stengiasi, kad jos šeimoje gražiausios lietuviškų Velykų tradicijos prigytų: „Marginame kiaušinius lukštais, lauko žolelėmis, burokėliais. Prieš susėdant prie stalo raginu visus daužti kiaušinius – ši dalis sulaukia ypatingo susidomėjimo ir juoko. Tiesa, valgyti kietai virtus kiaušinius prieš pietus prancūzams kiek keista – tačiau noras laimėti tai atperka“, – šypsosi S. Glantenet.
Ištaigingus Velykinius pietus su prancūziškomis natomis suruoškite ir savo namuose! Iki pat Velykų prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse rasite šventinę, gurmanišką prekės ženklo „Deluxe“ produktų liniją. Jo asortimentą sudaro kiekvienam prieinami ir lengvai paruošiami ištaigingi patiekalai, reti delikatesai bei ypatingi ingredientai velykinio stalo šedevrams.