Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieno Airijos miestelio tėvai susivienijo: jokių „išmaniųjų“ iki vaikams sueis 13 metų

Dėl savanoriško išmaniųjų telefonų draudimo, kuriam pritarė daugelis tėvų, kai kuriems Airijoje esančiame Greystoneso miestelyje gyvenantiems vaikams gali tekti palaukti paauglystės, kad galėtų sudalyvauti „Tik Tok“ programėlėje „ant bangos“ esančiame šokyje.
Paauglė
Paauglė / 123RF.com nuotr.

Dienraštis „The Guardian“ pranešė, kad tėvai pakrantės miestelyje, esančiame maždaug už 45 minučių kelio į pietus nuo Dublino, susivienijo, kad įgyvendintų draudimą, kuriuo siekiama uždrausti vaikams naudotis išmaniaisiais telefonais, kol jie pradės lankyti vidurinę mokyklą, paprastai sulaukę 12 ar 13 metų.

Tikimasi, kad draudimas padės prailginti vaikystę, nes padės sumažinti nerimą, kurį sukelia dažnas išmaniųjų telefonų naudojimas, bei galimybes susidurti su suaugusiųjų vartojamu turiniu, kuris irgi prisideda prie padidėjusio nerimo jausmo.

123RF.com nuotr./„Tik Tok“ programėlė
123RF.com nuotr./„Tik Tok“ programėlė

Tėvų asociacijos aštuoniose rajono pradinėse mokyklose, kuriose mokosi vaikai nuo 4 iki 12 metų, gali nuspręsti taikyti draudimą, pranešė „The Guardian“. Draudimas bus taikomas ne tik mokykloje, bet ir namuose. Rajono mokyklose jau buvo uždrausta arba apribotas naudojimasis mobiliaisiais telefonais, tačiau socialinės žiniasklaidos poveikis išliko, teigiama pranešime.

Iniciatyvoje dalyvauja ne visi tėvai, tačiau pradinės mokyklos direktorė Rachel Harper, vadovavusi šiai iniciatyvai, leidiniui teigė, kad jų dalyvauja pakankamai, jog būtų galima daryti reikšmingus pokyčius.

„Tikimės, kad ilgainiui tai taps nauja norma“, – sakė ji laikraščiui „The Guardian“.

Šalies sveikatos apsaugos ministras Stephenas Donnelly, turintis tris vaikus ir gyvenantis netoli Greystoneso, atkreipė į tai dėmesį ir praėjusią savaitę laikraštyje „Irish Times“ parašė straipsnį, kuriame pritarė draudimui.

„Airija gali ir turi būti pasaulio lyderė užtikrinant, kad vaikai ir jaunimas nebūtų taikiniu ir nenukentėtų dėl savo sąveikos su skaitmeniniu pasauliu“, – rašė jis.

Vida Press nuotr./Paauglė rašo žinutę
Vida Press nuotr./Paauglė rašo žinutę

Išmaniųjų telefonų naudojimo poveikis vaikams kelia vis didesnį susirūpinimą. Airijos nacionalinio sveikatos instituto atliktas tyrimas parodė, kad vaikai, kurie kasdien prie ekrano praleidžia daugiau nei dvi valandas, gavo prastesnius mąstymo ir kalbos įgūdžių testų rezultatus.

2019 m. recenzuojamame vaikų medicinos žurnale paskelbtas nedidelis tyrimas patvirtino teoriją, kad didelis ekranų poveikis ikimokyklinio amžiaus vaikams gali būti susijęs su prastesniu smegenų vystymusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas