Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 16

Vilnietė sutrikusi: kur dėti vaiką vasarą, kai dirbti turi, o kalno pinigų stovykloms – ne

Mokslo metai pasibaigė. Mokyklinukams laimė – pagaliau atostogos, o tėvams su paskutinėmis mokslo dienomis vis įkyresnis klausimas – kaip ir kuo užimti vaikus tuos daugiau nei du mėnesius. „Savaime aišku, kad planuojame atostogas, bet juk ne du mėnesius. Stovyklos brangios, gali sau leisti vieną kitą, senelių neturime – belieka leisti vaikui tiesiog trintis kieme, nes juk mes turime dirbti“, – laiške 15min redakcijai dėl vasaros vaikų užimtumo nuogąstavo vilnietė Aušra.
Vaikas prie kompiuterio
Vaikas prie kompiuterio / 123RF.com nuotr.

Tėvų rūpestis

Į 15min redakciją laišku kreipėsi vilnietė Aušra (tikrasis vardas redakcijai žinomas), auginanti du sūnus, šiemet baigusius pirmąją ir ketvirtąją klases. Moteris domėjosi, kodėl nėra arba kaip yra užtikrinamas mokyklinukų, ypač jaunesnių, užimtumas vasarą.

Dviejų berniukų mama atkreipė dėmesį, kad ikimokyklinukų vasaros užimtumą, ne ugdymą, užtikrina darželiai, o ką tėvams, kurie turi dirbti, daryti su mažesniais mokyklinukais. Ypač su tais, kurių amžius nesiekia 12 metų, kas reiškia, kad net teisiškai jų palikti vienų tėvai negali. Nors, kaip pastebi Aušra, daugelis tėvų tai daro.

Tiek daug kalbama, kad būtina užtikrinti vaikų užimtumą, siekiant mažesnio polinkio į priklausomybes, ir galiausiai – elementarų saugumą. Darželinukų užimtumu pasirūpina darželiai, tačiau kai vaikas ima lankyti mokyklą – pirmą, antrą klasę, jis dar nėra toks, kurį galėtum ištisas dienas palikti savarankiškam buvimui. Pustrečio mėnesio atostogų darbovietė neduotų nei man, nei vyrui. Girdžiu, kad su tokia problema susiduria daug šeimų.

Savaime aišku, kad planuojame atostogas, bet juk ne du mėnesius. Stovyklos brangios, gali sau leisti vieną kitą, vieni seneliai dirba, kitų neturime – belieka leisti vaikams tiesiog trintis kieme arba sėdėti prie kompiuterio, nes juk mes turime dirbti. Tiesiog finansiškai neišgalime užtikrinti, ypač dviem vaikams, nuolatinių stovyklų, bet aš manau, kad ir valdžia turėtų būti suinteresuota, kad tėvai ramiai dirbtų. Nes dabar tik tėvai turi tuo rūpintis, kad jiems reikia eiti į darbą, bet vaikų nėra kur palikti, kad būtų saugu ir ramu. Toks dalykas turėtų būti sprendžiamas bendru mastu, juk yra ir vienišų tėvų, auginančių vaikus, yra tokių, kurie seniausiai neturi kaimų ar iš viso senelių. Nedirbti daugiau nei 2 mėn. negali, o dirbti sąlygos tiesiog nesudaromos“, – rašo ji

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas