Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vystyti naujagimį ar ne? Vaikų neurologės komentaras

Socialiniuose tinkluose mamos diskutuoja: vystyti naujagimį ar ne? Tos, kurios vysto, teigia, kad mažylis, negalėdamas judėti, staiga neatmeta rankyčių, nekrūpčioja, neišsigąsta pats savo judesių ir neprabunda. Prieš 30 ir daugiau metų visi naujagimiai buvo vystomi ir sukami į kokoną, vėliau tokia praktika paneigta, o štai dabar vėl sugrįžta senoji naujagimių vystymo banga.
Naujagimis
Naujagimis / 123RF.com nuotr.

Kas tai – nauja mada ar tikrasis poreikis? Kaip elgtis mamoms: vystyti naujagimį ar ne?

Atsako gydytoja, vaikų neurologė Rūta Maciulevičienė:

„Kai girdžiu daug nuomonių kuria nors naujagimio ar kūdikio auginimo tema ir nežinau, kuria patikėti, visuomet žiūriu, kaip elgiasi gamta arba primityvios tautelės, kuriose kūdikiai taip pat auginami dešimtis tūkstančių metų.

Nė vienas žinduolis, nė viena primityvi tautelė nevysto savo naujagimių – taip, nešioja juos stipriai priglaustus prie mamos, bet nebesuka atgal į embriono pozą ir nevaržo judesių laisvės.

Mažyliui iki metų amžiaus formuojasi mielino dangalas, tad kol jis nesusiformavęs, naujagimio ir kūdikio judesiai yra „kampuoti“ ir neplastiški. Tie judesiai, kurie, pasak mamų, gąsdina naujagimį, yra įgimti refleksai – visiškai normalūs ir būtini, rodantys, kad mažylis auga sveikas. Net ir suvyniotas naujagimis bandys atlikti svarbius savo amžiui refleksus, tačiau padaryti to negalės, kadangi suvyniotas į kokoną negalės ištiesti rankučių.

Beje – minėtų judesių naujagimis neišsigąsta, o krūpčioti jam būdinga pagal amžių. Verkia naujagimis ir kūdikis taip pat dėl milijono priežasčių – neįmanoma jo verkimo susieti su vyniojimu ar nevyniojimu.

Nematau jokio logiško paaiškinimo, kodėl gimęs mažylis turėtų būti tramdomas, kodėl turėtų būti trukdoma jam atlikti refleksinius judesius, kilnoti rankas ar kojas, spausti mamos pirštą savo delne.

Iš tiesų ramiausiai naujagimis jaučiasi, kai mama jį nešioja priglaudusi prie savęs, kai gali girdėti mamos širdies plakimą, ramų kvėpavimą. Manau, vystymas tėra mada, kuri ilgainiui užges savaime.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Mėnesinės sulaukus 9-erių? Ginekologė I.Kravčenkienė – apie pirmuosius požymius ir tai, kas lemia ankstyvą brandą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas