Žindyvės valgiaraštis

Kaip žinia, pats geriausias maistas kūdikiui, kokį yra sukūrusi gamta, – jo mamos pienas. Jame yra absoliučiai visų mažajam augti sveikam reikalingų medžiagų. Mamytei tereikia pasirūpinti, kad jos pienas būtų sveikas ir kad jo pakaktų...
Žindymas
Žindymas / Fotolia nuotr.

Neretai tenka išgirsti moteris sakant: „Savo kūdikio krūtimi nemaitinau dėl to, kad visiškai neturėjau pieno.“ Tokias kalbas išgirdę žindymo žinovai tik nusišypso. Iš tikrųjų dėl kokių nors fiziologinių priežasčių pieno gali neturėti vos viena kita moteris. Na, o šiaip kiekviena sveika gimdyvė yra pajėgi kūdikį išmaitinti pati. Kodėl nereta vis dėlto neturi pieno? Priežasčių yra keletas. Pavyzdžiui, nepakankama motyvacija, padarytos lemtingos žindymo klaidos, po gimdymo užpuolusi depresija ir pan. Neretai šios priežastys persipina tarpusavyje. Turėkite galvoje, kad sėkmingai galėtumėte žindyti savo kūdikį, visų pirma turite to labai norėti. Jei pirmiausia galvosite, kaip po metų žindymo atrodys mano krūtys, nesistebėkite, kad pienas dings. Jūs pati jį „blokuojate“ savo mintimis. Be abejo, nesakome, kad žindymas – vien idiliškos akimirkos. Ką tik pagimdžiusiai moteriai, ypač jei tai nutiko pirmąkart, kartais tikrai būna labai sunkių momentų. Juk maitinant kurį laiką reikia atidėti į šalį visus savo poreikius ir išmokti gyventi vien mažylio ritmu. Be to, žindymo sėkmė priklauso ne tik nuo žindyvės. Labai svarbu, kad šalia būtų mylintis vyras bei supratingi artimieji, kurie pirmuosius mėnesius padėtų buityje, palepintų, leistų pailsėti, nusnūsti. Žinoma, kad pieno pakaktų ir, svarbiausia, kad jis būtų tinkamas jūsų mažyliui, būtina sekti ir savo mitybą. Apie tai kalbėta nuo senų senovės laikų. Ypač šiuo klausimu mėgsta patarti mūsų senolės. Jos sako žinančios, ko ir kiek reikia valgyti, kad pieno padaugėtų, kad juo maitinamas mažylis geriau augtų. Ar tikrai yra maisto, kuris skatina gamintis pieną? Ar daro kokią nors įtaką pieno skoniui tai, kuo maitinasi mama? Į šiuos žindyvėms rūpimus klausimus atsakome remdamiesi žindymo konsultantų, gydytojų bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Ar tiesa, kad žindyvei reikia valgyti dvigubai daugiau nei įprastai ir kasdien stengtis išgerti kiek įmanoma daugiau skysčių?

Šis įsitikinimas keliauja iš kartos į kartą. Tai geraširdės močiutės ir tetutės jaunoms mamytėms dažniausiai pataria: „Vaikeli, valgyk ir gerk kuo daugiau – antraip nesigamins pakankamai pieno.“ Iš tiesų tai yra mitas. Jei tikėdamasi pieno gausos šlamšite kalnus maisto, tik priaugsite svorio, o naudos iš to nebus jokios. Nuolat sotindamasi galite prisivalgyti daug netinkamų produktų, kurie sudirgins jautrų jūsų mažylio skranduką ar net sukels alergiją. Planuodama savo valgiaraštį, turėkite galvoje, kad pieno gamybai kasdien žindyvės organizmas sueikvojama apie 300–500 kcal per dieną. Taigi maždaug tiek papildomų kalorijų ir reikėtų pridėti prie to kalorijų skaičiaus, kurį suvartodavote anksčiau (aišku, kai nesilaikydavote griežtos dietos). Vidutiniškai tai turėtų būti apie 2 300–2 500 kcal per dieną. Apskritai pieno kiekis ir kokybė priklauso ne nuo vieno konkretaus patiekalo, o nuo bendros per dieną suvartojamo maisto sudėties. Valgykite sveiką subalansuotą maistą – tai viskas, ko reikia. Ir nebeieškokite jokių stebuklingų receptų, nes jų tiesiog nėra. Tą patį galima pasakyti ir apie gėrimus. Mokslinių duomenų, patvirtinančių prielaidą, kad išgeriamų skysčių kiekis daro kokią nors įtaką pieno kiekiui, nėra. Užtat įrodyta, kad per prievartą geriant ypač daug skysčių pieno gamyba gali netgi sumažėti. Taigi daug skysčių anaiptol nereiškia daug pieno. Kiek reikėtų gerti? Tiek, kiek norisi. Aišku, gerti reikėtų reguliariai, ne tada, kai jau jaučiate didžiulį troškulį. Gydytojai rekomenduoja žindyvėms per dieną išgerti vidutiniškai apie 2 litrus skysčių.

Kaip žindančios mamos vartojamas maistas ir gėrimai veikia pieną?

Veikia tiesiogiai. Žindydama mažylį su pienu jam perduodate viską, ką valgote ir geriate pati. Taigi turėkite galvoje, kad jūsų vartojamas maistas gali pakeisti pieno skonį, netgi jo spalvą. Tarkim, jei nesusilaikėte ir pasimėgavote, česnakais ir aštriais prieskoniais gausiai pagardintu egzotišku patiekalu, galite būti tikra, kad tie prieskoniai „pagardins“ ir pieną. Vargu ar jūsų kūdikiui tokie pagardai bus prie širdies. Jis gali spyriotis ir atsisakyti pieno. Ką gi tuomet daryti? Galbūt įsiklausyti į specialistų patarimą, kad žindanti moteris turėtų maitintis panašiai kaip būdama nėščia. Jau seniai yra žinoma, kad įsčiose besisūpuojantis vaisius pratinasi prie motinos valgiaraščio nuolat ragaudamas vaisiaus vandenų. Gimęs kūdikis su pienu paragauja ir jos suvalgyto maisto skonio, jei tas skonis per daug nesiskiria nuo jam įprasto, mažylis pienuką geria su didžiausiu pasimėgavimu. Tiesa, reikėtų pridurti, kad kartais dar menkai subrendęs kūdikio organizmas gali netoleruoti kai kurių jūsų pamėgtų produktų. Tokiais atvejais mažyliui gali pūsti pilvuką, kankinti diegliai, kilti alergija. Todėl pirmaisiais žindymo mėnesiais venkite radikalių kulinarinių eksperimentų. Verčiau palikite tai geresniems laikams. Na, o jei jūsų organizmas reikalaute reikalaus kitokio nei įprasta maisto, neprisivalgykite vienu metu daug skirtingų patiekalų. Į valgiaraštį naujus produktus įtraukite po vieną ir stebėkite vaikučio reakciją. Jei per 24 valandas po jūsų suvartoto naujo valgio mažajam nepradėjo pūsti pilvuko, jo neišbėrė, galite manyti, kad jis naująjį produktą „palaimino“.

Ar tikrai yra tokio maisto ar gėrimų, nuo kurių gausėja pieno?

Panaršius po mamų diskusijų svetaines, galima rasti aibę liaudiškų patarimų, ką valgyti, kad pieno padaugėtų. Vienos pataria kasdien gerti kmynų arbatos su pienu, kitos – nealkoholinio alaus, trečios rekomenduoja valgyti chalvos... Ar tai tikrai gali padėti toms, kurios išgyvena pieno krizę? Deja, turime nuvilti: nėra tokių mokslinių įrodymų, kad tam tikras maistas ar vaistažolės lemtų pieno kiekį. Betgi rastume ne vieną žindyvę, kuri patvirtintų, kad nuo vieno ar kito produkto jai iš tiesų atsirado daugiau pieno... Mokslininkai į tai atsakytų paprastai – savitaigos galia. Jau seniai pastebėta, kad pieno gamyba labai susijusi su psichologiniais faktoriais. Įsivaizduokite: vien mintimis galima ją suaktyvinti ar nuslopinti. Tai patvirtinta atlikus tam tikrus eksperimentus. Taigi, jei šventai tikite, kad vienas ar kitas produktas jums padės, galimas daiktas, kad taip ir bus. Tiesa, su vaistažolėmis mokslininkai pataria neeksperimentuoti. Šalutinis jų poveikis gali pridaryti žalos ne tik jums, bet ir kūdikiui. Juk nenorite rizikuoti jo sveikata, tiesa?..

Vis dėlto pagrindinis, saugiausias ir moksliškai patvirtintas būdas, kaip pagausinti pieno, yra dažnas žindymas. Kad pienas gamintųsi gausiai, naujagimį vertėtų žindyti bent kas 2 valandas dieną ir bent 2–3 kartus naktį. Yra patvirtinta ir tai, kad pieno gamybą neigiamai veikia žindukai ir mišiniai. Kai kūdikis neramus ir dažnai reikalauja valgyti, jaunos mamos neretai neatsispiria nerimui, kad galbūt trūksta pieno, o kartais dar ir „visažinių“ tetų ar „seno kirpimo“ pediatrų paragintos, ima ir pamaitina vaikutį papildomai. Prisisotinęs mažasis užsnūsta ir ilgai neprašo valgyti. Taip sutrinka visa pieno gamybos grandinė. Jei norite ilgai ir sėkmingai maitinti, įsidėmėkite: jei vaikutis per dieną šlapinasi šešis ir daugiau kartų šviesiai gelsvu šlapimu (ne ryškiai oranžiniu), tuštinasi gelsvomis išmatomis (ne žaliomis), o per mėnesį priaugo ne mažiau kaip 600 gramų, vadinasi, pieno jam visiškai užtenka.

Apie žindyvės mitybą

  • • Specialistų nuomonė šiuo klausimu vienareikšmė – žindanti motina turėtų kuo labiau rūpintis savo mitybos kokybe. Venkite produktų su daug E, konservantų ir kitokių sintetinių priedų, nes visas šis „gėris“ patenka į pieną. Stenkitės rinktis kuo natūralesnį maistą. Žinoma, idealu būtų ekologiškas.
  • • Žindyvei patartina maitintis 5 kartus per dieną ir panašiu metu. Žinoma, valgyti tai nereiškia prisikirsti, kas papuola ir kiek papuola. Per pusryčius, pietus ir vakarienę derėtų valgyti kiek daugiau, likę du kartai – po lengvą užkandį (tai galėtų būti obuolys, sumuštinis, keli šaukštai šviežių salotų ir pan.).
  • • Valgiaraštyje turėtų vyrauti vaisiai, daržovės, grūdai, kruopos, daug kalcio bei baltymų turintis maistas.
  • • Troškulį geriausia malšinti negazuotu mineraliniu vandeniu. Jo galite gerti, kiek tik norisi. O kitais gėrimais verčiau nepiktnaudžiauti. 

Ko reikėtų vengti

  • • Alkoholio, cigarečių ir kitokių svaigalų. Galite būti visiškai tikra – visi šie organizmo teršalai keliauja tiesiai į pieną ir nuodija jūsų brangiausią pasaulyje turtą. Jei jis iš tiesų jums brangus, venkite šių blogybių.
  • • Sintetinių vitaminų ir maisto papildų. Jei žindote ir manote, kad kai kurių mikroelementų jūsų mityboje akivaizdžiai stinga, pasidomėkite, pasitarkite su specialistais, kokiame maiste jo daugiausia. Žinoma, tas maistas turi tikti ne tik jums, bet ir mažyliui.
  • • Nepiktnaudžiaukite saldumynais, juose esantis didelis kiekis cukraus mažyliui ne į naudą. Taip pat kuo mažiau vartokite gyvulinės kilmės riebalų.
  • • Venkite kavos ir stiprios arbatos. Kofeinas bei taninai neigiamai veikia kūdikio smegenis. Be to, gali jį įaudrinti, sudirginti. Jei mirštate, kaip norite kavos, rinkitės be kofeino arba ruoškite labai silpną. Jei ryte išgersite vieną puodelį, nieko bloga nenutiks.
  • • Riešutai, kakava, šokoladas, citrusiniai vaisiai, medus bei koncentruoti pieno produktai laikomi vienais dažniausių kūdikių alergenų.
  • • Nepatartina pernelyg žavėtis ir kopūstais bei ankštiniais augalais (žirniais, pupelėmis). Tai vertingi produktai, bet nuo jų kūdikiams dažnai pučia pilvuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis