Pateikiame 10 maisto produktų, kurie padės moterims išlikti gražiomis, jaunomis ir sveikomis.
1. Žuvis
Žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stimuliuoja smegenų veiklą, stiprina kraujagysles bei užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi. Šios rūgštys be kita ko, ypač naudingos nėštumo metu bei moterims, kurioms virš 30 metų, nes omega-3 rūgštys stimuliuoja hormono estrogeno gamybą. Žuvį, ypač riebią, reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę.
Ingredientai
Druska:
2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.
2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.
3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.
Suskleisti
2. Brokoliai
Moksliškai įrodyta, kad brokoliuose esančios maistingosios medžiagos gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Be to, šioje daržovėje gausu ląstelienos, folio rūgšties, augalinės kilmės baltymų, kalio, geležies, vitaminų A ir C. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti įvairius patiekalus iš brokolių 3–4 kartus per savaitę.
Ingredientai
Morkos:
3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Imbieras:
1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Ryžiai:
100.00 g (100 - 300 - virtų)
Kaip gaminti
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
Suskleisti
3. Ankštiniai
Ankštinės kultūros turėtų būti kiekvienos moters racione. Sojų pupelės kovoja su menopauze ir mažina nervinę įtampą. Raudonosios pupelės stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Lęšiai papildo organizmą geležimi bei užkerta kelią mažakraujystei. O kas svarbiausia, visos ankštinės kultūros geba mažinti ir išlaikyti tinkamą svorį. Trys porcijos ankštinių per savaitę – ir jūs pajausite jų poveikį organizmui.
Ingredientai
Duona:
1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Karis:
1.00 arbat. š. (0,5)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kaip gaminti
- Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
- Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
- Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
- Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.
Suskleisti
4. Avižos
Avižos normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, o kas svarbiausia, užvalgius avižinės košės, ilgam išlieka sotumo jausmas. Avižose gausu magnio ir silicio, kurie reikalingi žvilgantiems plaukams, stipriems nagams ir skaisčiai odai. Dėl šiose kruopose esančių augalinių riebalų, organizmas geriau pasisavina vitaminą D ir karotiną. Avižinės košės dubenėlis pusryčiams – geriausias būdas visai dienai aprūpinti organizmą energija.
Ingredientai
Obuoliai:
1.00 vnt. (košei su obuoliais)
Cukrus:
2.00 valg. š. (dėkite pagal skonį, kadangi trupiniai saldūs - košei su obuoliais)
Miltai:
200.00 g (traškučiams)
Sviestas:
100.00 g (šalto - traškučiams)
Cinamonas:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Kaip gaminti
Gaminame košę:
- Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.
Gaminame traškučius:
- Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir taps traški.
- Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.
SKANAUS!
Receptą atsiuntė Margarita Kislova
Suskleisti
5. Avokadas
Šis Pietų Amerikos vaisius yra labai kaloringas. Tačiau jame esantys mononesotieji riebalai yra labai naudingi. Jie ne tik nenusės ant jūsų talijos naujų riebalų pavidalu, bet padės kovoti su jau esančiais riebalais. Mokslininkai teigia, kad reguliariai valgant avokadą, pagerėja reprodukcinės sistemos veikla. Jie rekomenduoja suvalgyti bent po pusę šio vaisiaus kasdien.
Ingredientai
Pomidorai:
1.00 vnt. (arba saldžioji paprika)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių)
Karis:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.
3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.
Suskleisti