2013 12 26 /13:00

10 priežasčių, kodėl verta skanauti mandarinų

Nė vienas šventinis laikotarpis neapsieina be šių ryškiaspalvių vaisių, kurie pripildo namus malonaus aromato, gerina nuotaiką ir dargi turi daug vitaminų. Apskritai mandarinai puikiai tinka kompotams, sultims, uogienėms, desertams, marmeladui, saldainiams, tortams, salotoms ir begalei kitų patiekalų. Tačiau, greičiausiai daugelis sutiks, kad vis dėlto skaniausi jie švieži.
Mandarinai
Mandarinai / Fotolia nuotr.

Ar žinojote, kad Kinijoje mandarinas – turto ir sėkmės simbolis. Būtent todėl švenčių proga juos dovanoja draugams, artimiesiems ir šeimos nariams. Šioje šalyje nuo seno ant šventinio stalo būdavo ratu išdėliojami aštuoni mandarinai, kurie simbolizuodavo begalybę ir pritraukdavo į namus finansinę sėkmę. Ką jau kalbėti apie jų naudą organizmui...

  • Mandarinuose daug vitamino C, kuris kovoja su virusais ir peršalimo sukeltomis ligomis, B grupės vitaminų, mineralinių druskų, ląstelienos. Net mandarinų žievelėse gausu cukraus, provitamino A, vitaminų C ir P, organinių rūgščių. Be to, šios tinka įvairiems antpilams, sirupams, ekstraktams, kepiniams (tik prieš naudojant, vertėtų pamirkyti vaisius geriamojoje sodoje).
  • Vitaminai, esantys šiuose vaisiuose, naudingi akims, odai, nervų sistemai, kraujagyslėms, kaulams. Taigi skanaukite mandarinų su malonumu, bet saikingai, nes kai kurie žmonės citrusiniams vaisiams yra alergiški. Be to, nerekomenduojama valgyti jų tiems, kurie skundžiasi skrandžio ligomis, padidėjusiu rūgštingumu, inkstų uždegimu ir pan.
  • Mandarinai tinka nuo bronchito ir pneumonijos. 2–3 valg. š. džiovintų mandarinų žievelių užpilkite 250 ml verdančio vandens ir palikite uždengtą tamsioje ir sausoje vietoje savaitę. Gerkite po 20–25 lašus, sumaišytus su vandeniu, likus 15 min. iki valgio. Tam tikslui tinka prieš pusryčius išgerti ir stiklinę mandarinų sulčių.
  • Jeigu pykina, vargina skrandžio sutrikimai, 1 arbat. š. sutrintų džiovintų mandarinų žievelių sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens ir vartokite kartą per dieną.
  • Mandarinai pasižymi uždegimą malšinančiu poveikiu, gerina apetitą, skatina virškinimo procesą, greitina medžiagų apykaitą. Sveikos mitybos šalininkai tikina, kad šie vaisiai – puikus dietinis produktas.
  • Šie citrusiniai vaisiai tinka žmonėms, kurie kenčia nuo cukrinio diabeto. 3 vaisių šviežią žievelę užliekite litru vandens ir virinkite 10 minučių. Kasdien išgerkite po stiklinę šio gėrimo. Nepamirškite jo laikyti šaldytuve. Neperkoškite.
  • Mandarinai ir mandarinų sultys, jeigu vartojami reguliariai, stiprina organizmą, gerina virškinimo procesą, saugo nuo mikrobų. Be to, kovoja su grybelinėmis infekcijomis, odos susirgimais.
  • Pasak japonų mokslininkų, valgant mandarinus, lieknėjama. O tai šventiniu laikotarpiu, kai maisto kiekiai viršija visas leistinas normas, išties paranku.
  • Mandarinai saugo kepenis. Jie valo jas nuo toksinų, saugo nuo įvairių ligų ir mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei aterosklerozės riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis