Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

11 simptomų: kaip atpažinti, kad organizme trūksta geležies

Kasdien gauti pakankamai geležies būtina, nes ji padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius (eritrocitus), išnešiojančius deguonį iš plaučių po visą kūną – taip užtikrinama gera fizinė sveikata bei smegenų veikla. Geležies stokos anemiją neretai gali būti sunku pastebėti, tačiau yra keli simptomai, kurie tai signalizuoja.
Anemija dažnai sukelia galvos svaigimą ar skausmą.
Anemija dažnai sukelia galvos svaigimą ar skausmą. / „Shutterstock“ nuotr.

Remiantis prieš keletą metų žurnale Lancet paskelbta apžvalga, geležies trūkumą Jungtinėse Valstijose turi apie 4,5–18 proc. žmonių. Beje, pastebėta, jog dažniau ši būklė pasireiškia moterims, ypač besilaukiančioms, rašoma Health.

Remiantis Nacionalinės medicinos bibliotekos (MedlinePlus) duomenimis, anemija pasireiškia tuomet, kai kraujas nesugeba pernešti pakankamai deguonies visam organizmui. Geležies stokos anemija (GSA) – tai kraujo liga, kai dėl didelio geležies trūkumo pastebimas eritrocitų ir/hemoglobino sumažėjimas kraujyje, rašoma Clinical Case Reports. Tai labiausiai paplitusi anemijos (mažakraujystės) rūšis.

Geležies trūkumą be anemijos sunku diagnozuoti, nes laboratorinių tyrimų metu raudonųjų kraujo kūnelių skaičius yra normalus. Tačiau vis tiek galite jausti tokius simptomus kaip silpnumas, nuovargis, sunkumas susikaupti, kurie gali trukdyti kasdieniam gyvenimui. Jei geležies trūkumas progresuoja į GSA, požymiai gali tapti sunkesni.

Išskiriami svarbiausi simptomai, kurie gali pranešti apie prasidėjusį geležies trūkumą ar geležies stokos anemiją. Susirūpinti derėtų, jei pasireiškia bent keletas jų.

  • Nuolatinis nuovargis ir išsekimas

Nuovargis yra labiausiai paplitęs geležies trūkumo bei dažnas GSA simptomas, pasireiškiantis maždaug 44 proc. atvejų. Nuovargis yra „nespecifinis“ simptomas, tai reiškia, kad žmogus gali jausti nuovargį dėl daugelio kitų būklių, pvz., esant miego sutrikimui, celiakijai ir kt., teigiama 2019 m. žurnale Blood.

Šį simptomą gali būti sunku pastebėti, nes dažnas tiesiog pripranta prie įtempto gyvenimo tempo ir jaučiasi pavargę. „Nuovargis tarsi tampa jų gyvenimo dalimi“, – teigė medicinos mokslų daktarė Nancy Berliner, Amerikos hematologijos draugijos žurnalo Blood redaktoriaus pavaduotoja.

Dėl geležies stokos trūkstant organizme deguonies, kūnas nebetenka jam reikalingos energijos. Tuomet jaučiamas nuovargis, silpnumas, dirglumas, nesugebėjimas sutelkti dėmesio.

  • Sunkios ir gausios menstruacijos

Pagrindinė geležies trūkumo priežastis yra gausios mėnesinės. Moterų sveikatos biuro (OWH) duomenimis, vidutiniškai per mėnesinių ciklą moteris netenka apie tris šaukštus kraujo. Gausus kraujavimas reiškia, jog tamponas arba įklotas keičiamas kone kas valandą, išsiskiria dideli kraujo krešuliai arba kraujavimas trunka ilgiau nei aštuonias dienas.

Gausios mėnesinės pasireiškia maždaug vienai iš penkių JAV moterų. Apie tai verta pasikonsultuoti su savo gydytoju ginekologu, tačiau pagausėjusios mėnesinės gali liudyti ir apie skydliaukės ar vaistų šalutinio poveikio problemas.

  • Pablyškęs veidas

Galite atrodyti išblyškę, jei jūsų organizme yra sumažėjęs raudonųjų kraujo kūnelių kiekis, o tai atsitinka, sergant anemija, teigia MedlinePlus. Tačiau blyškumas nėra tas pats, kaip pigmento (melanino) sumažėjimas odoje – tai susiję su kraujotaka.

Esant geležies trūkumui, gali pablykšti lūpų, dantenų ir apatinių vokų vidinė sritis (jie tampa ne tokie ryškiai raudoni). Blyškumas yra vienas iš pagrindinių geležies stokos anemijos simptomų, pasireiškiantis maždaug 45–50 proc. atvejų.

Jei staiga tapote išblyškęs, jaučiate dusulį ar pastebėjote kruvinas išmatas, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

  • Dažnai trūksta oro

Jei jūsų deguonies lygis yra žemas, nesvarbu ar stengiatės kvėpuoti giliai, vis tiek jausite, jog trūksta oro, paaiškino dr. N.Berliner. Iš pradžių galite dažniau jausti dusulį lipdami laiptais arba atlikdami įprastą treniruotę, o vėliau šis simptomas gali išryškėti net ir ramybės būseoje.

  • Neramių kojų sindromas

Jei nevalingai jūsų kojos juda, remiantis MedlinePlus, galite turėti neramių kojų sindromą (NKS). Geležies stokos anemija yra viena iš šios būklės priežasčių – NKS pasireiškia maždaug 24 proc. atvejų. Remiantis žurnale Frontiers in Neurology paskelbtu tyrimu, geležies trūkumas be anemijos su šiuo sindromu dažniau pasireiškia moterims.

Organizmas tarsi įjungia išgyvenimo režimą, deguonis nukreipiamas palaikyti svarbiausioms funkcijoms.

  • Galvos skausmas

Esant geležies trūkumui, pirmenybę organizmas teikia deguonies tiekimui į smegenis, tačiau net ir tokiu atveju galva vis tiek gauna mažiau deguonies nei būtina, sakė dr. N.Berliner. Pasak Nacionalinio galvos skausmo fondo, reaguojant į tai, smegenų arterijos gali išsiplėsti ir taip sukelti galvos skausmą. Pasak ekspertų, galvos skausmas yra dažniausiai pasitaikantys GSA simptomas, pasireiškiantys maždaug 63 proc. atvejų.

  • Plaukų slinkimas

Kai geležies trūkumas progresuoja į GSA, jis gali sukelti plaukų slinkimą. „Organizmas tokiu atveju tarsi įjungia išgyvenimo režimą, todėl deguonis nukreipiamas palaikyti svarbiausioms gyvybinėms funkcijoms, o ne išlaikyti sveikus plaukus“, – sakė Niujorko gydytojas ginekologas Jacques'as Moritz’as.

Plaukų slinkimas pasireiškia maždaug 30 proc. GSA atvejų. Be to, plaukai gali atrodyti sausi ir pažeisti. Šie simptomai atsiranda dėl to, kad geležies trūkumas paveikia epitelio ląsteles, kurios dengia kūno paviršių, todėl oda gali būti sausa ir šiurkšti, o nagai – trapūs ir suskilinėję.

  • Nepakankama skydliaukės veikla

Skydliaukė gamina hormonus, kurie kontroliuoja įvairią veiklą organizme, pvz. kalorijų deginimą, širdies plakimą ir kt., teigiama MedlinePlus. Geležies trūkumas gali sutrikdyti skydliaukės funkciją ir sukelti hipotirozę (būklė, kai negaminama pakankamai skydliaukės hormono), teigiama Acta Biomedica paskelbtame dokumente.

Amerikos skydliaukės asociacijos duomenimis, hipotirozė dažnai nepastebima – iki 60 proc. juo sergančių žmonių apie tai net neįtaria. Jei pastebėjote, jog trūksta energijos, neaiškus svorio padidėjimas ar net žemesnė kūno temperatūra, pasitarkite su savo gydytoju.

  • Nėštumas

Vaisiaus vystymuisi reikalinga geležis, suprantama, imama iš mamos organizmo, todėl, jei nėščiajai nustatoma anemija (ypač jei yra daugiavaisis nėštumas ar pasireiškia stipri toksikozė), būtina pasitarti su ginekologe dėl tinkamo gydymo.

  • Sergate celiakija arba uždegimine žarnyno liga

Celiakija ir uždegiminės žarnyno ligos, tokios kaip Krono liga bei opinis kolitas, sukelia virškinamojo trakto uždegimą ir įvairius pažeidimus. Tai gali sukelti kraujo netekimą ir geležies įsisavinimo problemas.

Asmenims, sergantiems celiakija, glitimo turinčių maisto produktų vartojimas gali pažeisti plonąją žarną (pagal MedlinePlus). Krono liga pažeidžia visą virškinimo traktą, o opinis kolitas – storąją žarną. Esant uždegiminėms žarnyno ligoms, pasireišlia tokie simptomai kaip viduriavimas, skrandžio skausmas, opos ir kraujavimas.

  • Šaltos galūnės

Pasak JAV Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto (NHLBI), nuolat šaltos rankos ir pėdos gali būti vienas iš geležies stokos anemijos simptomų. Organizmui, negaunančiam pakankamai deguonies, gali būti sunku reguliuoti kūno temperatūrą.

Geležies šaltiniai

Geležies suvartojimo rekomendacijos skiriasi, priklausomai nuo žmogaus amžiaus ir lyties. NHLBI duomenimis, nėščioms moterims reikia daugiau geležies, o žindančioms – mažiau.

„Nors daugiausia dėmesio skiriama geležies trūkumui, susirūpinimą kelia ir geležies perteklius, kuris, kaip rodo tyrimai, gali pažeisti vidaus organus ir padidinti diabeto, širdies priepuolio ir vėžio riziką, ypač vyresnio amžiaus žmonėms“, – sakė dietologė Rania Batayneh.

Geriausias būdas pasiekti rekomenduojamą geležies kiekį yra tinkama mityba.

Geležies yra:

  • pupelėse,

  • džiovintuose vaisiuose,

  • kiaušinyje,

  • liesoje raudonoje mėsoje,

  • lašišoje,

  • žirniuose,

  • tofu

  • tamsiai žaliose lapinėse daržovėse ir kt.

    Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jautienos kepsnys
    Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jautienos kepsnys

Taip pat galite įsigyti ir geležimi praturtintos duonos ar dribsnių. Derinkite juos su vitamino C turinčiais maisto produktais, tokiais kaip apelsinai, braškės ir pomidorai, kad organizmas geriau pasisavintų geležį, teigia NHLBI.

Pasak specialistų, jei neturite geležies trūkumo ar GSA, jums nereikia vartoti geležies papildų. Geriamos geležies tabletės yra skirtos gydymui, paprastai trunkančiam nuo trijų iki šešių mėnesių, arba nėštumo metu. Remiantis NHLBI, geležies papildai gali turėti ir šalutinį poveikį, pvz., gali sukelti pykinimą, vėmimą, burnoje galite jausti metalo skonį, taip pat viduriavimą ar skrandžio problemas.

Todėl prieš vartodami bet kokius papildus ar vaistus, rekomenduojama pasitarti su savo gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas