Tačiau nuo pat šio gėrimo sukūrimo 1886 metais (kokakola buvo sukurta kaip vaistas gydyti galvos skausmus, isteriją ir melancholiją, – red. past.), kokakolos gamintojai nuo viso pasaulio slėpė tikrąjį jos receptą, – praneša „The Dailymail“.
Amerikiečių farmacininkai ir „Coca-Cola“ įmonės steigėjas Asas Chandleris taip bijojo, kad šio gėrimo receptas pateks į blogas rankas, kad niekada jo ir neužrašė. Ši paslaptis saugoma ir dabar.
Tikrąjį kokakolos receptą žino tik du žmonės visame pasaulyje.
Pasirodo, kad tikrąjį šio gėrimo receptą žino tik du žmonės visame pasaulyje, o jų tapatybė yra gan kruopščiai slepiama nuo visuomenės. „Coca-Cola“ įmonė netgi stengiasi, kad šie žmonės niekuomet neskristų tuo pačiu lėktuvu, nes jei jie abu žūtų, banko saugykloje saugomas tikrasis kokakolos receptas pradingtų.
Ir nors kokakolos receptas yra gaubiamas begales paslapčių, mokslininkams vis dėlto pavyko išsiaiškinti pagrindines gėrimo sudedamąsias dalis, išskyrus slaptąjį preparatą 7X, dėl kurio kokakola turi tokį savitą skonį.
Vis dėlto pastaraisiais mėnesiais kyla vis daugiau spekuliacijų, kad šis gėrimas yra be galo žalingas žmogaus organizmui. Kokakolą ištyrę mokslininkai išsiaiškino, kad šiame gėrime esančiuose dažikliuose yra 4-metilimidazolo, chemikalo, kuris JAV Kalifornijos valstijoje buvo įtrauktas į kancerogenų sąrašą. Kancerogenai – vėžį sukeliantys dirgikliai.
„Coca Cola“ atstovė Diana Garza-Ciarlante naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad kompanija netiki, jog jų produktai sukelia riziką sveikatai, tačiau vis tiek nusprendė įvykdyti pokyčius, kurie leistų atitikti „moksliškai nepatvirtintus reikalavimus“.
Nors kokakolos receptas galbūt ir buvo nežymiai pakeistas, tačiau joje vis dar yra daug sudedamųjų dalių, kurios žmogaus organizmui sveikatos tikrai neprideda.
Vėžį sukeliančios medžiagos
Kokakolos spalva iš dalies išgaunama iš 4-metilimidazolo, chemikalo, kuris atsiranda gaminant karamelinius maisto dažus. Tiek „Coca Cola“, tiek „Pepsi“ įmonės nepaliaujamai tvirtina, jog šio chemikalo kiekis jų gėrimuose yra nepaprastai menkas ir jis nekelia pavojaus žmogaus sveikatai.
Vis dėlto mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad nuolatinis šio chemikalo turinčių produktų vartojimas žiurkėms sukėlė plaučių vėžį, būtent dėl to gamintojams buvo liepta ant buteliuko užrašyti perspėjimą, jeigu gėrimo sudėtyje yra daugiau kaip 0,029 mg 4-metilimidazolo.
Mokslininkų tikinimu, kokakoloje galima buvo aptikti net 0,14 mg minėto chemikalo, dėl to „Coca Cola“ įmonė privalėjo sumažinti šio chemikalo kiekį.
Kofeinas
Skardinėje kokakolos yra 40 mg kofeino, arbatos puodelyje galima aptikti tik pusė šios dozės, o puodelyje filtruotos kavos – tik trečdalį.
Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ nuotr./Kava |
Kofeinas yra stimuliantas, veikiantis centrinę žmogaus nervų sistemą, jis gali sukelti staigų ir trumpalaikį kraujo spaudimą ir pagreitinti širdies dūžius. Dažnai kokakolą geriantys žmonės paprasčiausiai išsiugdo toleranciją šiai medžiagai ir nejaučia jos poveikio.
Kofeinas trukdo organizmui pasisavinti reikalingą geležies kiekį iš maisto produktų, todėl daug kavos, arbatos ar kokakolos geriantys žmonės rizikuoja susirgti mažakraujyste.
Cukrus
Mokslininkai neabejoja – blogiausia kolos sudedamoji dalis yra ne kofeinas ar netgi ne minėtas 4-metilimidazolo chemikalas, daugiausia žalos vis dėlto daro cukrus.
Fotolia nuotr./Cukrus |
Pernelyg daug cukraus sukelia antsvorį, kuris gali baigtis įvairiomis vėžinėmis ligomis. Negana to cukrus didina antrojo tipo diabeto ir insulto riziką, taip pat sukelia širdies ligas. Įrodyta, kad piktnaudžiavimas cukrumi gali baigtis depresija, suprastėjusia atmintimi ar netgi kognityvinių gebėjimų praradimu.
Įprastoje kokakolos skardinėje yra net aštuoni arbatiniai šaukšteliai cukraus, kuriuos organizmas itin greitai pasisavina.
Fosforo rūgštis
Fosforo rūgštis yra bespalvis skystis, kuris kolai suteikia geresnį skonį ir sumažina jos saldumą. Ši rūgštis taip pat puikiai nuvalo rūdis. Būtent dėl šios rūgšties su kokakola puikiai nuvalysite surūdijusias monetas ir pasenusį metalą.
Manote, kad organizmui ši rūgštis yra nekenksminga? Klystate. JAV atlikti tyrimai įrodė, kad žmonėms, kurie geria dvi skardines kokakolos per dieną, yra didesnė rizika susirgti inkstų akmenlige.
Citrinų rūgštis
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Citrinos |
Į kokakolą pilama citrinų rūgštis nepaprastai kenkia žmogaus dantims, būtent dėl šios sudedamosios dalies, išgėrę skardinę kokakolos jaučiame tarsi mūsų dantys suminkštėjo. Dažnas tokių gėrimų vartojimas gali stipriai pažeisti dantų emalį ir sukelti ne tik skausmus, bet ir rimtas dantų ligas.
Tyrimais įrodyta, kad kokakola yra dešimt kartų pavojingesnė dantims už bet kokius kitus gėrimus, ypač per pirmąsias tris minutes.
Tirdami kolos poveikį dantims, mokslininkai į nedidelį dubenėlį supylė šio gėrimo ir į jį įmetė tikrą žmogaus dantį, po 48 val. danties svoris sumažėjo daugiau kaip 5 procentais.