Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 maisto produktų, kurių niekada neturėtų būti jūsų virtuvėje

Atrodo, kad „sveiko“ ir „nesveiko“ maisto sąvokos nuolat keičiasi. Todėl, kai bandote atkreipti dėmesį į tai, kokių produktų turėtumėte įsigyti, kelionė į maisto prekių parduotuvę gali būti šiek tiek sudėtinga. Norite būti tikri, jog valgote kuo sveikesnį maistą, tačiau yra produktų, kurie apgaulės būdu įtikins, kad jie yra puikūs, nors maistingumo požiūriu prilygsta batonėliui.
Šiuose produktuose slepiasi cukrūs
Šiuose produktuose slepiasi cukrūs / 123RF.com nuotr.

Kad išvengtumėte pirkinių krepšelio su maisto produktais, kurie tiesiog sužlugdys jūsų sveiką mitybą, surinkome 15 didžiausių „pažeidėjų“, kurių niekada neturėtų būtų virtuvėje. Net ekspertai sutinka – jie yra visiškai netinkami, rašoma „Eat this, not that“.

1. Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai gali atrodyti kaip protingas pasirinkimas norint turėti sveikų užkandžių. Vis dėlto, kaip kartą pabrėžė medicinos ekspertė Amy Shapiro, džiovindami vaisius, pašaliname vandenį, todėl jie tampa labiau koncentruoti.

Taigi slyva tampa džiovinta slyva, o jūs galite suvalgyti penkias džiovintas slyvas greičiau nei penkias įprastas slyvas. Taip gausite didžiulį cukraus kiekį. Be to, daugelis džiovintų vaisių saldinami vaisių sultimis arba cukrumi, kad prarastų rūgštumą.

123RF nuotr./Džiovinti abrikosai
123RF nuotr./Džiovinti abrikosai

2. Mažai riebalų turintys užkandžiai

Netikėkite šia gudria formuluote! Mažai riebalų turintys maisto produktai yra paprasčiausiai netinkami. Daugelyje produktų, paženklintų kaip neriebūs, yra nesveikų sudedamųjų dalių, nes jie itin perdirbti: pavyzdžiui, yra pridėtinio cukraus, augalinių aliejų ir dirbtinių konservantų.

Tai ingredientai, kurie turi menką maistinę vertę bei bando imituoti pilno riebumo produktų konsistenciją ir net skonį. Geriau retkarčiais suvalgyti tikrą sausainį, o ne neriebų apsimetėlį.

3. Jogurtas su skoniu

Tokiame jogurte gali būti tiek pat cukraus, kiek skardinėje gazuoto gėrimo, ypač jei įeina ir vaisiai. Juose cukraus dar daugiau! Tai nėra idealus būdas pradėti rytą ar pasimėgauti pietų užkandžiu. Vietoje to geriau nusipirkti paprasto jogurto ir į jį įdėti šviežių vaisių bei šiek tiek riešutų.

4. Granola

Tai dar vienas iš pirmo žvilgsnio sveikas maistas, kurio iš tiesų norėsite atsisakyti.

„Kai kuriose granolose iš tiesų gali būti daugiau cukraus ir kalorijų nei perdirbtuose grūduose. Venkite granolų, kur vienoje porcijoje yra daugiau nei 6 gramai cukraus, bei tų prekių ženklų, kuriuose naudojami dirbtiniai aromatizatoriai ir saldikliai“, – pataria dietologė Jillian Kubala.

123RF.com nuotr./Granola
123RF.com nuotr./Granola

5. Ryžių trapučiai

Ryžių trapučiai gali atrodyti visiškai nekenksmingas užkandis, tačiau jų maistingumas iš tiesų nėra didelis. Ten nėra daug skaidulinių medžiagų ar baltymų, be to, jie pasižymi aukštu glikemijos indeksu.

Užvalgę trapučių, netrukus vėl būsite alkani.

6. Greitai paruošiama avižinė košė

Jei patys gaminate avižinę košę iš avižų ir šviežių vaisių, esate pakeliui į sveikus bei sočius pusryčius. Greitai paruošiamų avižinių dribsnių problema yra ta, kad, nors gaminti patogu, ten taip pat yra pridėtinių cukrų, kurie gali atimti energiją ir greičiau sukelti alkį.

7. Iš anksto paruošti glotnučiai buteliukuose

Teoriškai tokie glotnučiai skamba kaip puikus pasirinkimas – juk tai lengvas ir skanus būdas suvartoti vaisių per dieną, tiesa? Deja. Dėl to vėl kaltas cukrus vidutiniškai kokteiliuose yra 30–60 g cukraus. Geriau glotnutį ruoškite patys ir kontroliuokite, kokie ingredientai patenka į sudėtį.

123RF.com nuotr./Glotnučiai
123RF.com nuotr./Glotnučiai

8. Gazuoti gėrimai

Tai jau turėtų būti savaime suprantama – gazuoti gėrimai, įskaitant dietinius, tikrai neturėtų būti nuolatinė jūsų mitybos dalis. Remiantis „The American Journal of Clinical Nutrition“ tyrimu, gazuoti gėrimai turi neįtikėtinai daug cukraus, dėl kurio organizmui sunku palaikyti sveiką gliukozės ir insulino kiekį.

Be to, geriant tokius gėrimus, gali padidėti svoris.

9. Agavų sirupas

Agavų sirupas kartais vadinamas geresne cukraus alternatyva, tačiau taip nėra. Jame yra daug fruktozės, kuri gali sukelti aukštą cholesterolio kiekį ir lemti pilvo riebalus.

„Taip, jis išgaunamas iš augalo, bet maistinė vertė yra labai maža arba jos iš viso nėra“, – teigia Marisa Moore.

10. Sausi pusryčiai

Turbūt galite numanyti, kokia yra jų problema. Taip, tai vis tas cukrus! Jei pažvelgtumėte į maistingumo etiketes, pamatytumėte, kad sausuose pusryčiuose dažnai būna daug kalorijų, riebalų ir angliavandenių.

Geriausia dieną pradėti su baltymais, pavyzdžiui, kiaušiniais, kurie padeda išlikti sotiems, energingiems bei susikaupusiems.

123RF.com nuotr./Jogurtas su dribsniais ir šviežiomis uogomis
123RF.com nuotr./Jogurtas su dribsniais ir šviežiomis uogomis

11. Delikatesinė mėsa

Delikatesinėje mėsoje gausu natrio ir cheminių medžiagų, kurių negautumėte, jei valgytumėte gryną mėsą. Ji dažnai konservuojama arba sūdoma nitratais, o šie susiję su padidėjusia tam tikrų rūšių vėžio rizika.

12. Šokoladinis kremas

Taip, šis kremas gaminamas iš lazdyno riešutų, tačiau neleiskite, kad tai jus apgautų. Ingredientų sąraše daugiausia yra cukraus ir palmių aliejaus, o vienoje porcijoje – 21 gramas cukraus.

13. Parduotuvėje pirktas kečiupas

Galbūt manote, kad iš pomidorų gaminamas produktas bus pakankamai saldus ir be daugybės priedų, tačiau parduotuvėje pirktame kečiupe iš tikrųjų yra daug cukraus ir kitų dirbtinių ingredientų.

Paprastai jis gaminamas tik iš pomidorų, cukraus, acto ir prieskonių.

123rf.com/Kečiupas
123rf.com/Kečiupas

14. Keksiukai

Be daug cukraus, kurį lemia didelis kiekis fruktozės kukurūzų sirupo, daugelyje supakuotų keksiukų yra sojos pupelių aliejaus, o tai kenkia jūsų sveikatai.

15. Sūrūs riestainiai

Sūrūs riestainiai paprastai turi geresnės bulvių traškučių alternatyvos reputaciją, tačiau jie tokie pat sūrūs. Juose beveik nėra skaidulų, baltymų ar sveikųjų riebalų, todėl šis užkandis niekaip nepadeda numalšinti alkio.

123RF.com nuotr./Sūrūs riestainiai
123RF.com nuotr./Sūrūs riestainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas