„Sėklos – ne tik vertingų maistingųjų medžiagų koncentratas, bet ir puikus skaidulų šaltinis, jos turi būtinų gauti su maistu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, – sako V.Kurpienė. – Sėklose esantys antioksidantai gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus ir tokiu būdu lėtinti senėjimą bei organizmui padėti gintis nuo įvairiausių ligų. JAV atlikti tyrimai rodo, kad sėklų vartojimas gali padėti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.“
Pasak mitybos specialistės, ne visada susimąstome apie sėklų naudą. Pavyzdžiui, arbūzų sėklos turi mažai kalorijų, bet yra labai maistingos. Tai puikus geležies, magnio, fosforo, vario ir cinko šaltinis. Šie mineralai gali padėti stiprinti imunitetą, taip pat gali daryti teigiamą įtaką širdies ir smegenų veiklai, lėtinti senėjimą ir prisidėti prie išpuoselėtos odos.
Baltymų arbūzų sėklose net 28,3 g/ 100 g, t. y. daugiau nei mėsoje. Toks didelis baltymų kiekis suteikia sotumo jausmą. Arbūzų sėklos itin naudingos siekiantiems turėti išpuoselėtus plaukus – baltymai skatina jų augimą, magnis apsaugo nuo skylančių galiukų ir lūžinėjimo, o varis skatina melanino, reikalingo plaukams, gamybą.
Siekiant subalansuoti mitybą ir neapsisunkinti nuolatiniais skaičiavimais, kiek kokių sėklų suvartojame, galima rinktis sėklų turtingus kasdienius produktus, pvz., duoną.
„Kasdienę mitybą sėklomis lengvai papildysite, jei rinksitės jomis praturtintus maisto produktus, pavyzdžiui, duoną. Vienose jų yra vos kelios, o kitose sėklos gali viršyti ir 40 procentų viso kiekio. Tokia duona kaloringesnė, bet kartu ir sotesnė. Jos valgyti rekomenduojama mažesnėmis porcijomis“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.
„Pasitelkiame inovatyvius sprendimus, kad kasdienis produktas – duona – būtų palankesnis sveikatai, turėtų mažiau cukrų. Pavyzdžiui, naujoje mūsų duonoje sėklų yra net 45 proc. Taip pat gausu ne tik skaidulinių medžiagų, bet ir visų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralinių medžiagų“, – teigia „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas.
Duonoje esančios sėklos ir skaidulos gerina virškinimo trakto darbą, gali padėti mažinti cholesterolio kiekį, storosios žarnos vėžio, koronarinės širdies ligos, antrojo tipo cukrinio diabeto riziką. Sėklos ir skaidulinės medžiagos gali būti naudingos metant svorį.
Dietistė taip pat primena, kuriomis sėklomis pravartu praturtinti kasdienį racioną:
- Saulėgrąžų sėklos
Šiose sėklose yra nemažai baltymų, mononesočiųjų riebalų, B grupės vitaminų, tame tarpe folio rūgšties, ir vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, gali pagreitinti žaizdų gijimą, sulėtinti senėjimo procesus ir stiprinti imunitetą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad saulėgrąžų sėklų vartojimas daugiau nei penkis kartus per savaitę susijęs su sumažėjusiu C reaktyviojo baltymo, pagrindinės cheminės medžiagos, susijusios su uždegimu, kiekiu. Taip pat nustatyta, kad saulėgrąžų dieta gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
- Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklos yra turtingos amino rūgšties triptofano. Jis naudojamas lėtiniam nemigos gydymui. Organizmas jį paverčia serotoninu, „geros nuotaikos“ arba „atpalaiduojančiu“ hormonu, o šis susijęs su melatonino, „miego hormono“, gamyba. Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimu, daugiau nei 80 procentų moterų visame pasaulyje vartoja nepakankamai cinko. Moliūgų sėklos yra gausus cinko šaltinis. Cinkas yra būtinas normaliai imuninei funkcijai. Šis mineralas itin naudingas nėštumo metu.
- Linų sėmenys
Jos naudingos visiems suaugusiems ir vaikams, siekiant praturtinti racioną. Linų sėmenyse yra daug mineralų, omega-3 rūgščių ir kitų vertingų maistinių medžiagų. Jos padeda ne tik sureguliuoti cholesterolį, bet ir būtinos kiekvienos ląstelės membranai, nervinei sistemai. Taip pat gali padėti mažinti uždegiminius procesus ir saugoti nuo ląstelių mutacijų. Įrodyta, kad linų sėmenyse esančios omega-3 rūgštys teigiamai veikia širdies ir kraujotakos sistemą. Reguliarus sėmenų vartojimas gali padėti sumažinti per didelį kraujospūdį, bendrą cholesterolio lygį, „blogąjį“ cholesterolį, insulto bei infarkto riziką.
Taip pat reikia nepamiršti, kad duonoje, praturtintoje įvairiomis sėklomis, didėja ir skaidulų kiekis. Skaidulinės medžiagos gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą. Suaugusiam žmogui per parą reikėtų suvartoti apie 20–30 g. Kai renkatės duoną, atkreipkite dėmesį, kiek joje skaidulų. Rekomenduojama rinktis tas, kuriose yra daugiau nei 5 g skaidulų, kuo jų bus daugiau, tuo sotesni jausitės.