,,Užkandžiai gali ne tik padėti išvengti persivalgymo. Tyrimai rodo, kad užkandžiavimas mokykloje gerina nuotaiką ir motyvaciją, o tai gali turėti įtakos koncentracijai”, – sakė Netty Levine, dietologas ir diabeto edukatorius Cedars-Sinai medicinos centre Los Andžele.
Ne vengti, o įtraukti į mitybą užkandžius
,,Tėvai dažnai vengia užkandžių, tikėdami, jog jų valgyti nėra būtina, o gal ir nerekomenduojama. Tuos pačius įpročius bando įdiegti ir vaikams. Pirmiausia vertėtų atskirti, kas yra užkandžiai, o kas užkandžiavimas”, – pranešime žiniasklaidai pažymi gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Pašnekovės teigimu, užkandžiai – tai suplanuoti ,,mažieji” valgymai tarp pusryčių, pietų ir vakarienės. Juos valgant laikomasi periodiškumo, pasirenkami aukštos maistinės vertės produktai: vaisiai, daržovės, riešutai, pieno produktai.
Suplanuoti užkandžiai turėtų būti skatinami valgyti, o neplanuotas užkandžiavimas vengtinas.
Tad galima sakyti, kad užkandžiai yra puiki galimybė suvalgyti pakankamą kiekį daržovių, vaisių, pieno produktų, riešutų, kurie gausūs skaidulomis, vitaminais, mineralais, antioksidantais, baltymais, ypač svarbiais vaikų augimui, brendimui, gerai fizinei, protinei ir emocinei sveikatai. Taip pat šie nedideli valgymai neleidžia peralkti. Tad mažėja tikimybė, jog padidės pagrindinių valgymų porcijos ar bus persivalgoma.
Užkandžiavimas – tai neplanuotas procesas, kai neatsižvelgiama į valgymo laiką, dažnai ir alkį. Valgoma, nes pasitaikė proga. Daug dažniau renkamasi žemos maistinės vertės produktai: saldumynai, kepiniai, pusgaminiai, greitas maistas. Paprastai tokie produktai pasižymi ne tik žema maistine verte, bet ir dideliu kalorijų tankiu. Tad suplanuoti užkandžiai turėtų būti skatinami valgyti, o neplanuotas užkandžiavimas vengtinas.
Kokį signalą siunčia per dažnas užkandžiavimas?
Gydytoja dietologė atkreipė dėmesį: jei pastebima, jog vaikas dažnai užkandžiauja, reiktų įvertinti jo pagrindinių valgių porcijų dydį, kalorijų tankį ir maistinę vertę. Galbūt vaiką užkandžiauti verčia per greitai atėjęs natūralus fiziologinis alkis dėl nepakankamo porcijos dydžio, patiekalo kalorijų tankio ar žemos jo maistinės vertės.
Tyrimų metu pastebėta, jog vaikas, kuris pusryčiams valgo rafinuotų grūdų patiekalą (pvz., sausus pusryčius), greičiau išalks (o tai vers jį užkandžiauti) negu tas, kuris valgo gausių skaudulomis patiekalų, kruopų košę.
Pasak E.Cikanavičiūtės, vaikai nori pavalgyti, užkąsti greitai. Juk laukia žaidimai, draugai ir daug kitų įdomybių. Todėl užkandžiai neturi būti tokie, kuriems reiktų paserviruoti stalą arba juos ruošti, ar šildyti. Užkandžiai turėtų būti paprasti, dažniausiai paimami į rankas arba valgomi tiesiai iš indelio ar pakuotės.
Siūlo pasitelkti fantaziją
Ir vėlgi grįžtame prie vaisių, daržovių, pieno produktų, riešutų ir įvairių jų variacijų. Labai dažnai vaikui svarbu maisto pateikimas. Pavyzdžiui, vaikai mieliau valgo lazdelėmis supjaustytą morką, ar skiltelėmis supjaustytą obuolį negu visą iš karto. Epizodiškai vaisius ir daržoves gali pakeisti šviežiai spaustos jų sultys.
,,Nedažnas vaikas mėgsta valgyti vienus riešutus, bet jeigu jam bus patiekti naminės granolos maži batonėliai, daug didesnė tikimybė, kad šis užkandis atrodys kaip gardumynas. Į mažą indelį sudėta naminė granola, graikiškas natūralus jogurtas ir šviežios uogos arba supjaustytas vaisius – vėlgi puikus ir greitas užkandis. Be to, vaisių ar uogų ir pieno kokteilis, supiltas į buteliuką, – puiki saldaus pramoninio pieno gėrimo alternatyva”, – patarė E.Cikanavičiūtė.
Epizodiškai vaisius ir daržoves gali pakeisti šviežiai spaustos jų sultys.
Vaikams ar paaugliams, kurių energijos poreikis didesnis, užkandžiu gali būti ir sumuštinis, pagamintas su visadalių grūdų miltų duona, natūralios mėsos ar žuvies gabalėliu, ar kiaušiniu ir daržovėmis.
Štai 5 patarimai, kaip paskatinti vaikus sveikai užkąsti:
- Rodykite pavyzdį
Viskas prasideda nuo tėvų pavyzdžio. Vaikas turi matyti, kad tėvai taip pat nešasi į darbą užkandžius, ir kad tie užkandžiai, nepaisant jų pateikimo būdo, yra tie patys aukštos maistinės vertės produktai. Todėl kartu su vaikais ruoškite priešpiečių dėžutes, padiskutuokite, kodėl į darbą nešatės būtent salotas su daržovėmis, riešutus ar granolą.
Kuo jie naudingi ir kodėl vaikui taip pat verta paragauti tokių užkandžių? Kartu ieškokite alternatyvų tradiciniams saldumynams, gausiais cukrumi. Ieškokite paties cukraus alternatyvų kepiniams (bananai, džiovinti vaisiai ir uogos, morkos, moliūgai ir pan.)
- Atsižvelkite į vaiko norus
Jei mokyklinukas nenori į mokyklą užkandžiui neštis morkos ar obuolio, sudarykite sąrašą užkandžių, kurie jam patiktų, visai savaitei. Gal vietoj vaisiaus ar daržovės jis mieliau valgytų granolą, o gal grūdų ir riešutų batonėlius su mėgstamais džiovintais vaisiais? O galbūt mielai suvalgytų naminį obuolių pyragą (įprastą cukrų pakeitus natūraliai saldžiais produktais) ir juo pavaišintų klasės draugus?
Vyresnieji iš anksto galėtų pasigaminti salotų, pilnagrūdės duonos sumuštinį su sūriu. Įprastus sumuštinius, desertus ir šokoladinius batonėlius galime pakeisti aibe įvairių skanumynų, gausių baltymais ir vitaminais, tereikia kelių eksperimentų ir plano.
- Pasirūpinkite, kad vaikams būtų patogu valgyti
Vienas svarbiausių dalykų siekiant, kad vaikas valgytų sveikai, yra patogumas. Paruoškite mažajam pradinukui, ar paaugliui užkandžių, kuriuos jam paprasta įsidėti į užkandžių dėžutę, įsipilti į gertuvę ir patogu valgyti bendraujant su draugais. Kaip vieni iš patogiausių valgyti užkandžių, galėtų būti vaisiai – pjaustyti obuoliai, džiovintos uogos, vaisiai, riešutai, naminiai įvairių grūdų, riešutų ir sėklų batonėliai.
- Raskite alternatyvų nesveikiems užkandžiams
Vaikai mėgsta atsigaivinti ledų kokteiliu ar saldžiais gėrimais. Tačiau juose įprastai yra daug cukraus. Vietoj jų puikiai tiks sveiki kokteiliai iš daržovių, vaisių, sėklų, riešutų bei kokosų, sojų ar kito mėgstamo pieno.
- Nedrauskite, bet paskatinkite valgyti sveikai
Vaikai ir tėvai turi suprasti, kad nei saldumynai, nei greitas maistas nėra draudžiami. Tačiau jie nėra tinkami kasdienei mitybai. Todėl pravartu sukurti savas taisykles, kurios turėtų galioti visai šeimai. Galbūt nuspręsite tik savaitgaliais suvalgyti užkandžiui saldumyną ar išgerti saldaus gėrimo stiklinę. Įprastomis dienomis, ruošiantis į darbą ir mokyklą, verta kartu su visa šeima išbandyti keletą užkandžių receptų, kurie numalšins alkį ir suteiks energijos.