Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 kūno siunčiami ženklai, kurie įspėja apie sveikatos problemas

Kai kuriais atvejais neaiškūs ar daugeliui negalavimų tinkami simptomai gali būti pirmieji rimtos ligos ar būklės požymiai, dėl kurių reikia atlikti tolimesnius tyrimus. Štai penki įspėjamieji ženklai, kuriais jūsų kūnas bando jums pasakyti, kad kažkas negerai.
Prakaitavimas
Prakaitavimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Savijauta

Į ką patartina atkreipti dėmesį?

Galvos svaigimas

Galvos svaigimas gali atsirasti dėl to, kad per greitai atsistojate arba, jeigu kamuoja organizmo dehidratacija. Tačiau galvos svaigimas – pojūtis, kad kambarys sukasi, – arba svaigulys, taip pat gali būti smegenų, virškinimo sistemos sutrikimų arba regos, vidurinės ausies sutrikimų požymis, rašoma eatthis.com.

„Daugybė sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, nerimas, taip pat gali sukelti galvos svaigimą, – sako gydytojas daktaras Sharatas Honnatti. – Mažas hemoglobino kiekis, vadinamas anemija, taip pat sukelia galvos svaigimą.“

123RF.com nuotr./Galvos svaigimas
123RF.com nuotr./Galvos svaigimas

Jis priduria, kad vidurinės ausies infekcija gali sukelti laikiną galvos svaigimą. „Aukštas, žemas ar labai žemas kraujospūdis taip pat sukelia galvos svaigimą, nuovargį ir bendrą silpnumą“, – priduria S.Honnatti.

Galvos svaigimą taip pat įtaką gali turėti padidėjęs arba sumažėjęs cukraus kiekis kraujyje, cukrinis diabetas, skydliaukės ligos arba širdies ir kraujagyslių ligos. Jei svaigulys nepraeina arba jį lydi pykinimas ar vėmimas, kreipkitės į gydytoją.

Gausiai prakaituojate

AARP organizacija teigia, kad pernelyg gausus prakaitavimas arba hiperhidrozė gali atsirasti dėl menopauzės, nutukimo, per didelio fizinio krūvio, nerimo ar streso ir net per aštraus maisto.

Tačiau gausus prakaitavimas taip pat gali reikšti skydliaukės sutrikimus, diabetą ar širdies problemas.

„Hiperhidrozė – tai pernelyg gausus prakaitavimas“, – sako Džordžo Vašingtono universiteto Medicinos ir sveikatos mokslų mokyklos dermatologijos profesorius ir laikinasis katedros vedėjas daktaras Adamas Friedmanas.

„Tai keturis-penkis kartus daugiau, nei reikia kūno temperatūrai reguliuoti. Gali būti karšta, šalta, – priduria A.Friedmanas. – Galite būti įsitempę, nerimauti ar tiesiog atsipalaidavę ir žiūrėti televizorių, nesvarbu: jūs prakaituosite pernelyg gausiai, kadangi nervai, siunčiantys signalus prakaituoti, dirba per daug.“

Jis priduria, kad antrinė hiperhidrozė paprastai būna susijusi su pagrindine liga: „Tai gali būti diabetas, hipertirozė, tam tikros infekcijos ar net vėžys, taip pat tam tikri vaistai, pavyzdžiui, vaistai nuo aukšto kraujospūdžio ar net antidepresantai.“

Jums visą laiką šalta

Pasak Klivlando klinikos, nuolatinis šaltumo jausmas gali reikšti įvairias sveikatos problemas, įskaitant hipotirozę, anemiją, prastą kraujotaką ar mažą kūno riebalų kiekį.

Hipotireozė – kai skydliaukė gamina per mažai hormonų, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą ir kūno temperatūrą. „Tai termoreguliacijos dalis, t. y. procesas, kurio metu jūsų kūnas reguliuoja temperatūrą, kad ji būtų normali“, – sako Dr. Janet Morgan, vidaus ligų gydytoja iš šeimos sveikatos ir chirurgijos centro Ohajuje.

Chiropraktikos gydytojas Ericas Bergas sako, kad dėl to gali būti kaltas ir mažas cukraus kiekis kraujyje arba hipoglikemija. Jis priduria, kad kitos priežastys yra mažas geležies kiekis ar tam tikrų vitaminų trūkumas.

Mažėja kūno svoris

Nepaaiškinamas svorio kritimas paprastai yra rimtesnės būklės ženklas, o ne tik vieno ar dviejų valgymų praleidimas.

Pasak Klivlando klinikos, tai gali būti skrandžio vėžio, skydliaukės problemų, Krono ligos, širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, Adisono ligos, Parkinsono ligos, AIDS, virškinamojo trakto problemų, dantų problemų, depresijos ar nerimo, šalutinio receptinių vaistų poveikio, celiakijos, diabeto, parazitinės infekcijos, piktnaudžiavimo narkotikais, nediagnozuotų valgymo sutrikimų, kasos ligų, piktnaudžiavimo alkoholiu, rijimo problemų ar demencijos simptomas.

123RF.com nuotr./Svarstyklės
123RF.com nuotr./Svarstyklės

Norėdami išsiaiškinti, ar jus kamuoja kuris nors sutrikimas, turėtumėte kreiptis į gydytoją ir atlikti tam tikrus tyrimus.

Dėmės ant jūsų odos

Neįprasti apgamai ar dėmės ant odos gali būti arba nebūti odos vėžio požymis. Jei apgamai ar strazdanos yra apvalūs, simetriški arba nekinta, tikriausiai viskas gerai. Tačiau jei dėmės yra naujos, didėjančios, asimetriškos arba neturi aiškių ribų, tai gali būti melanomos – mirtinos odos vėžio rūšies – požymis, teigia Odos vėžio fondas.

„Odos vėžys yra labiausiai paplitęs vėžys visame pasaulyje ir Jungtinėse Valstijose, – sako dermatologė ir „Resilient Health Institute“ vyriausioji sveikatingumo specialistė daktarė Keira L. Barr. – Kasmet užregistruojama daugiau naujų odos vėžio atvejų nei visų kitų vėžio rūšių kartu sudėjus.“

Net ir nevėžiniai apgamai, kurie yra netaisyklingi, gali būti ženklas, kad jums gresia didesnė odos vėžio rizika. Odos vėžio fondas pataria pažinti savo odą, stebėti apgamus ir reguliariai tikrintis, ar nėra pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas