Riešutai – ypač daug maistingųjų medžiagų turintis užkandis, kuriame gausu baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų. Pasak mitybos specialistės Eglės Mockienės, užkandžiaudami riešutais žmonės gali palaikyti tinkamai subalansuotą mitybą net ir tada, kai šaltuoju metų laiku pritrūkstame šviežių vaisių ir daržovių.
Specialistė pasidalijo 5 dalykais, kaip riešutai gali padėti išgyventi šaltąjį metų laikotarpį.
Ilgalaikei energijai
Riešutai yra neišsemiamas energijos šaltinis dėl juose esančių baltymų ir sveikųjų riebalų. Trumpėjant dienoms ir atšalus orams kiekvienam iš mūsų prireikia šiek tiek daugiau energijos, kad išliktume aktyvūs. Riešutuose gausu B vitamino, kuris labai reikalingas energijai palaikyti, taip pat magnio bei folio rūgšties.
Imuniteto stiprinimui
Daugelyje riešutų, pavyzdžiui, migdoluose ir žemės riešutuose, yra vitaminų ir mineralų, kurie palaiko sveiką imuninę sistemą. Tai gali padėti žmonėms geriau apsisaugoti nuo įprastų žiemos ligų. Remiantis JAV Nacionaline medicinos biblioteka (NLM), migdolai, žemės ir lazdyno riešutai yra puikus vitamino E – antioksidanto šaltinis, svarbus infekcijų prevencijai bei stipriam imunitetui.
Širdies sveikatai
„Šaltuoju metų laiku, ypač žiemą, šaltas oras gali kelti papildomą krūvį širdies ir kraujagyslių sistemai, todėl rūpintis savo širdies sveikata būtina labiau nei bet kada. Riešutai turi didelį kiekį antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių. Ypač vertingi, šiuo atveju, migdolai“, – dalijasi E.Mockienė.
Svorio reguliavimui
JAV universiteto mokslininkai savo tyrimuose įrodė, kad migdolai padeda reguliuoti svorį. Tiriamieji dešimt savaičių kasdien valgė po 24 šiuos riešutus (56 g.) ir nepriaugo svorio.
Migdolai yra labai sotūs, jų sukrimtus nebesinori valgyti daugiau.
Migdolai yra labai sotūs, jų sukrimtus nebesinori valgyti daugiau, todėl neužkandžiaujame kaloringais produktais. Tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku, kai gyvenimo būdas tampa sėslesnis, o pagundų netinkamam užkandžiavimui tik daugėja.
Geresnei nuotaikai
Tamsiaisiais rudens ir žiemos mėnesiais, trumpėjant dienoms, daugelis žmonių patiria vadinamąjį sezoninį afektinį sutrikimą, arba sezoninę depresiją. Riešutuose yra maistinių medžiagų, kurios gali teigiamai paveikti nuotaiką ir padėti sumažinti šiuos simptomus.
„Riešutuose yra triptofano – aminorūgšties, atsakingos už nuotaiką gerinančio serotonino gamybą. Migdolai, anakardžiai, žemės riešutai ir graikiniai riešutai yra puikūs šių medžiagų šaltiniai. Braziliški riešutai, migdolai ir kedro riešutai yra puikus cinko ir seleno šaltinis, o šių smegenų veiklai svarbių mineralų trūkumas siejamas su didesniu depresijos paplitimu“, – pasakoja mitybos specialistė.
Pasak E.Mockienės, saujelė riešutų per dieną sudaro 30–40 g riešutų. Tiek gali pakakti, norint stipriai pagerinti savijautą šaltuoju metų laiku. Pasirinkimas itin platus – pakanka išsiugdyti įprotį per dieną sukrimsti 30 migdolų ar bent vieną iš šių pasirinkimų: 10 braziliškų riešutų, 15 anakardžių, 20 lazdyno riešutų, 30 pistacijų, apie 20 graikinių riešutų puselių, 15 makadamijų, saujelę žemės riešutų ar 15 pekano riešutų per parą.