6 maisto produktai, kurie kelia nerimą

Šiuolaikiniame pasaulyje išlikti nesusierzinusiam ir neapimtam žudančio streso gana sudėtinga. Tačiau tam įtakos turi mūsų gyvenimo būdas. Bandymas atsipalaiduoti mėgaujantis ne itin sveiku maistu, ironiška, iš tikrųjų kelia dar didesnį erzulį ir nerimą.
Greitasis maistas
Greitasis maistas / Shutterstock nuotr.

Beje, dauguma psichologų teigia, kad XXI a. bėda – tai nenusakomas nerimas, kamuojantis kone kas antrą… Nors tas nesveikas maistas atrodo dieviškai gardus ir gundantis skrandį, vertėtų jam atsispirti.

Kofeinas.  Vieną dieną mokslininkai sako, kad kava – didžiulis blogis. Kitas tyrimas atskleidžia, kad keli puodeliai šio gėrimo – nieko bloga. Na, o trečias pateikia dar vieną netikėtą išvadą. Kad ir kaip žiūrėtume, kofeino perteklius ne stimuliuoja, bet veikiau sukelia viso kūno drebulį, todėl jaučiamės išsunktos ir pavargusios. Taigi juodosios arbatos, kavos „kibiras“ turėtų būti tabu, o energinių gėrimų visai nederėtų gerti. Antraip gresia ne tik nerimas, bet ir širdies ritmo bei saldaus miego sutrikimai. Ką daryti? Gerkite daugiau vandens, įprastą juodą kavą keiskite, tarkime, gilių ar kiaulpienių šaknų kava, žolelių arbata.

Druska. Šis maisto priedas vertinamas prieštaringai. Tačiau aišku viena, kad druskos perteklius labai greitai sukelia nemalonių pojūčių: jaučiamės ištroškusios, ilgainiui gali sutrikti kraujospūdis, gresia širdies ir kraujagyslių ligos. Be to, gaminasi streso hormonas. Taigi išvada viena – sudirgimas ir nepasitenkinimas. Druską keiskite žolelėmis ir prieskoniais, pavyzdžiui, džiovintais svogūnais, česnakais, morkomis...

Greitasis maistas. Pica, kebabai, dešrainiai, mėsainiai... Sąrašą tęskite pačios. Daugumai toks maistas patinka, bet juo mėgaujasi tik išskirtiniais atvejais, kitos juo piktnaudžiauja gana dažnai. Ne vienas specialistas patvirtins, kad jame nėra mūsų organizmui naudingų medžiagų, tačiau atsisakyti jo... sunku. „Greitasis maistas, kuriame gausu perdirbtų riebalų, cukraus ir druskos, sukelia psichinių sveikatos problemų“, – teigia medicinos profesorė Felice Jacka. Kuo keisti? Viso grūdo produktais, vaisiais, daržovėmis, namie gamintu maistu, riešutais, ankštinėmis kultūromis.

Gruzdintos bulvytės. Akį vilioja aukso spalva? Stop! Verčiau per daug nesižavėkite. Ispanų tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 12 000 studentų, per šešerius metus atskleista, kad riebaluose kepamos bulvytės sukelia nerimą ir depersiją. Verčiau keisti namie gamintomis bulvytėmis ir kepti orkaitėje su šlakeliu aukščiausios kokybės gryno alyvuogių aliejaus.

Cukrus.  Staigūs cukraus kiekio svyravimai kraujyje nuteikia labai nemaloniai – vieną akimirką jautiesi kupina energijos, o kitą – mieguista pelėda. Tyrimai netgi įrodė, kad žmonės lengvai įninka į saldėsius ir tampa priklausomi, tad organizme  didėja hormono kortizolio kiekis, kuris dar vadinamas streso hormonu.

Alkoholis. Jis tikrai neištirpdys jūsų problemų ir nepadės atsipalaiduoti, veikiau atvirkščiai – vartojant sutrinka širdies ritmas, svyruoja cukraus kiekis kraujyje ir gresia dehidratacija. Ką daryti? Verčiau visai atsisakyti alkoholio arba, blogiausiu atveju, maišyti su vandeniu ir  vengti stipriųjų gėrimų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų