Jas patariama valgyti dėl daugelio priežasčių, o viena svarbiausių – imuniteto stiprinimas. Spanguolėse galima rasti vitaminų A, C, E; B grupės vitaminų, tokių medžiagų kaip geležis, magnis, cinkas, jodas, kalis.
Pasidomėkime, kuo dar ypatingos šios raudonskruostės.
Uždegimą malšinantis ir antibakterinis poveikis
Jeigu kamuoja uždegiminiai procesai, galima valgyti spanguoles, nes jose gausu aktyvių biologinių junginių – bioflavonoidų, katechinų, polifenolių. Ne veltui spanguolės rekomenduojamos, kai kamuoja šlapimo takų uždegimas. Galite skanauti ne tik pačias uogas, bet ir jų sultis ar patiekalus su jomis.
Spanguolėse gausu antioksidantų
Kaip ir kitose uogose, taip ir spanguolėse yra gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir padeda išsaugoti jaunystę. Spanguolėse yra jau minėtų medžiagų, kurios kovoja su uždegimu, be to, tyrimai atskleidžia, kad valgantiems spanguoles, CRB (C-reaktyvinis baltymas) gali būti mažesnis. Pastarasis žymuo organizme atskleidžia uždegimą ir yra susijęs su priešlaikiniu senėjimu, lėtinėmis ligomis.
Spanguolės teigiamai veikia kraujotaką
Įrodyta, kad spanguolės turi teigiamą įtaką kraujagyslių elastingumui. Visa tai bendrąja prasme gerina kraujotaką bei gali padėti reguliuoti padidėjusį kraujo spaudimą. Geresnė kraujo cirkuliacija suteikia ir daugiau energijos, daro teigiamą įtaką kognityvinėms funkcijoms.
Spanguolės saugo nuo įvairių ligų
Kaip rašoma health.com, yra įrodymų, kad spanguolių sultys saugo širdį nuo ligų ir palaiko jos sveikatą. Taip yra dėl to, kad dėl spanguolių gali sumažėti blogojo cholesterolio, trigliceridų, kurie neigiamai veikia širdies būklę. Be to, įrodyta, kad tam tikri junginiai, randami spanguolėse, gali sulėtinti navikų augimą, įskaitant ir krūtų, plaučių, storosios žarnos, prostatos vėžines ląsteles.
Spanguolės palaiko žarnyno sveikatą
Tyrimai atskleidžia, kad spanguolių vartojimas sukuria tinkamą terpę žarnyne ir teigiamai veikia imunitetą, nuotaiką, virškinimo sistemą. Skaidulos, esančios džiovintose ar šviežiose spanguolėse, padeda išvengti ir dar vienos delikačios bėdos – vidurių užkietėjimo.
Spanguolės stiprina imunitetą
Šiose uogose gausu vitamino C, kuris stiprina imunitetą, reikalingas kolageno gamybai, o pastarasis būtinas ir odos, sąnarių sveikatai bei bendrai organizmo ir sveikatos būklei. Šios uogos padeda ir sergant šlapimo takų infekcija, kovoti su opomis burnoje bei dantenų ligomis.
Svarbu rinktis nesaldintas spanguoles, kad ir kokiu pavidalu jas vartotumėte. Sultys gali būti kartokos, todėl į jas dažnai dedama cukraus ar kitų saldiklių, tad verčiau rinkitės grynas ir maišykite jas su įvairiu maistu, glotnučiais ir pan.
Jeigu turite šaldytų spanguolių, galite jas sutrinti ir pridėti į kokteilius, taip pat šiek tiek pašildyti puode, įpilti natūralių apelsinų sulčių, paskaninti klevų sirupu, šviežiai tarkuota imbiero šaknimi, cinamonu ir gvazdikėliais. Toks užpilas tik su daržovėmis, saldžiosiomis bulvėmis, žalumynais, salotomis.