Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

6 produktai, kurie patiks jūsų kepenims

Daugelis mūsų žinome, kokie produktai kepenims kenkia, pavyzdžiui, alkoholis, riebus maistas, cukrus ar tam tikri medikamentai. O kokie padeda? Ką turėtume įtraukti į valgiaraštį?
Kepenys
Kepenys / 123RF.com nuotr.

Apie tai rašoma Men's Health portale. Kaip teigia profesorė, medicinos mokslų daktarė Meena B. Bansal, kai valgote maistą ar vartojate vaistus, visas iš skrandžio ir žarnyno plūstantis kraujas pirmiausia filtruojamas per kepenis, kurios detoksikuoja vaistus, metabolizuoja angliavandenius, lipidus ir šalina bakterijų produktus, kurie galėjo patekti iš žarnyno.

Specialistė priduria, kad kepenims naudingi priešuždegiminiai arba antioksidacinių savybių turintys maisto produktai, kuriuose yra daug skaidulų.

Yra žinoma, kad Viduržemio jūros regiono dieta padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, taip ji padeda ir kepenims. Šiame mitybos plane nėra vieno maisto produkto, kuris lemtų teigiamą poveikį, o veikiau tai yra kelių sudedamųjų dalių derinys, sako M.B.Bansal.

„Geriausia mityba laikoma tokia, kurią sudaro 50 proc. vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, lęšių, ankštinių daržovių; 30 proc. sveikų riebalų (prisiminkite avokadus, ypač tyrą alyvuogių aliejų); 20 proc. liesų baltymų iš vištienos ir žuvies, turinčios omega-3 riebalų rūgščių“, – sako ji.

Nors nėra vieno maisto produkto, kuris stebuklingai pagerintų kepenų sveikatą, tačiau daug skaidulinių medžiagų, sveikų riebalų ir tam tikrų antioksidantų turintis maistas palaiko optimalią kepenų funkciją.

Apskritai, sveikas gyvenimo būdas – tai sveikos kepenys. „Geriausi būdai apsaugoti kepenis – tai gerai subalansuota mityba, fiziniai pratimai ir sveikas kūno svoris“, – sako Kim Yawitz, gydytoja terapeutė, sporto salės savininkė iš Sent Luiso. Tad kokie tie produktai?

Kava

Kaip sako M.B.Bansal, kavos vartojimas siejamas su kepenų fermentų pagerėjimu, ypač asmenims, turintiems kepenų ligų riziką.

123RF.com nuotr./Moteris geria kavą
123RF.com nuotr./Moteris geria kavą

Geriausia būtų gerti juodą kavą su kofeinu, kad išvengtumėte kalorijų pertekliaus, kurį sudaro grietinėlė ir cukrus, sako M.B.Bansal. Verta paminėti, kad kava be kofeino nesuteikia tokios pat naudos kaip įprasta kava, tačiau nėra aiškių įrodymų, kad kofeinas lemia naudą. Vis dėlto neapsigaukite – kofeino papildai nesuteiks tokio paties poveikio.

Nesate kavos mėgėjas? Juodoji arbata taip pat gali būti naudinga kepenų sveikatai, nors jos poveikis gali būti ne toks pat, sako M.B.Bansal.

Riešutai

Štai dar vienas produktas, kuris jums gali asocijuotis su širdies sveikata, tačiau riešutai naudingi ne tik dėl to. Riešutuose yra sveikųjų riebalų ir antioksidantų, be to, jie siejami su mažesniu suriebėjusių kepenų ligos paplitimu tarp vyrų.

Alyvuogių aliejus

Kaip sako K.Yawitz, alyvuogių aliejuje yra antioksidantų, kurie, kaip nustatyta, apsaugo nuo kepenų uždegimo. Be to, dėl savo universalumo jį galima greitai ir lengvai įtraukti į bet kokią mitybą.

K.Yawitz rekomenduoja alyvuogių aliejų naudoti kaip pagrindą namie gaminamiems salotų padažams, juo apšlakstyti daržoves prieš kepant arba po kepimo arba pakeisti juo augalinį aliejų kepiniuose.

123RF.com nuotr./Aliejus
123RF.com nuotr./Aliejus

Ciberžolė

„Tyrimų su gyvūnais duomenimis, kurkuminas, ciberžolėje esantis polifenolis, teigiamai veikia kepenis, tačiau duomenų, įrodančių teigiamą poveikį žmonėms, nėra daug“, – sako M.B.Bansal. Vis dėlto, ji sako, kad natūralios ciberžolės dėjimas į maistą, gali būti skanus būdas padėti kepenims.

Jogurtas

Ne visi jogurtai yra vienodi – kai kurie jų visiškos cukraus bombos. Tačiau jei skirsite šiek tiek laiko patikrinti etiketes, jūsų kepenys gali jums padėkoti. Geriausia rinktis tokį, kuriame nėra pridėtinio cukraus, sako K.Yawitz.

„Įrodyta, kad didelis cholesterolio kiekis didina kepenų uždegimą. Jogurtas gali padėti apsisaugoti nuo kepenų pažeidimų dėl probiotikų, kurie padeda skaidyti blogąjį cholesterolį“, – sako K.Yawitz. 2019 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad jogurtas su probiotikais reikšmingai sumažino bendrąjį ir MTL cholesterolio kiekį suaugusiems žmonėms, turintiems lengvai ar vidutiniškai padidėjusį cholesterolį.

Vanduo

„Vanduo nėra pats įdomiausias gėrimas kepenų sveikatai, tačiau jis padeda palaikyti sklandžią organizmo filtravimo sistemos veiklą“, – sako K.Yawitz. Atlikus didelį tyrimą 2021 m. paaiškėjo, kad vyrams, kurie kasdien išgerdavo bent aštuonias stiklines vandens, tikimybė susirgti nealkoholine suriebėjusių kepenų liga buvo mažesnė nei vyrams, kurie negėrė tiek daug vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas