Iš vienos pusės, šie būdai nėra tokie sudėtingi, kad jais būtų sunku pasinaudoti. Iš kitos – jie, kad veiktų, turi būti praktikuojami kantriai ir reguliariai. Dar pridursime, jog daugelį jų paversti kasdieniu savo įpročiu lengviau šiltuoju laiku, tad metas pradėti!
1. Draugaukite su vitaminu C
Apie jo gerą poveikį imuninei sistemai žinoma seniai, tačiau šis priklauso nuo gaunamo vitamino kiekio. Naujausios studijos rodo, kad efektas pasiekiamas su 500 miligramais per dieną. Tai reiškia, kad kasdien reikia valgyti nemažai vaisių ir daržovių, gerti sulčių arba vartoti dar ir papildų. Natūraliam šaltiniui, t. y. daržovėms ir vaisiams, žinoma, vertėtų teikti pirmenybę – dar ir dėl to, kad juose pilna kitų mums reikalingų, organizmo jėgas didinančių medžiagų.
2. Valgykite česnako
Jo, galingo virusų naikintojo, vertėtų valgyti kuo dažniau (patarimas netinka, jei sergate opalige). Jei negalite pakęsti nei šios daržovės skonio, nei kvapo, yra alternatyva – vaistinėse parduodamos česnakų kapsulės. Beje, rekomenduojama jį vartoti taip: sutraiškyti nenuvalytą skiltelę peiliu, palikti 10–15 minučių – per tą laiką joje įvyksta veikliųjų medžiagų reakcijų, kurios padidina česnako efektyvumą.
3. Duokite organizmui vitamino D
Mūsų platumose daugeliui stinga vitamino D, ypač šaltuoju metų laiku, o kai kuriems jo net labai trūksta, bet žmonės apie tai nė nenutuokia. Šis vitaminas – itin svarbus imuninės sistemos ramstis ir daro didelį poveikį hormonų pusiausvyrai. Geriausi jo šaltiniai, kai nedaug saulės, – riebios žuvys, menkių kepenėlės, žuvų taukai, kiaušinių tryniai. Jei pasikliaujate papildais, turėkite galvoje, kad, pasak gydytojo fitoterapeuto Juozo Ruolios, organizmas juos gali naudoti tik perdirbtus kepenų, o natūralūs vitaminai veikia ląsteles tiesiogiai. Pastarieji – veiksmingesni ir organizmui nepalyginti mielesni.
4. Rūpinkitės, kad žarnyne netrūktų gerųjų bakterijų
Gebėjimas apsisaugoti nuo ligų labai, net 70–80 procentų, priklauso nuo jūsų žarnyno būklės – tai reiškia, kad nepaprastai svarbu, kokių ir kiek bakterijų ten gyvena.
Gebėjimas apsisaugoti nuo ligų labai, net 70–80 procentų, priklauso nuo jūsų žarnyno būklės – tai reiškia, kad nepaprastai svarbu, kokių ir kiek bakterijų ten gyvena. Atliekami įvairūs tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti, ar gerųjų bakterijų, arba probiotikų, vartojimas aktyvina žarnyno mikroflorą ir prisideda prie imuniteto stiprinimo. Yra duomenų, kad taip. Mokslininkai tikisi, kad ateityje bus sukurti jų preparatai, kurie atliks antibiotikų vaidmenį. Kaip padidinti probiotikų kiekį organizme be farmacinių gaminių? Pasirūpinti visaverčiu maistu, nealinti savęs dietomis, netapti nuolatinio streso vergėmis, vartoti daugiau kefyro, jogurto ir skaidulų turinčių produktų...
5. Venkite rafinuoto maisto ir saldžių gaivinamųjų gėrimų
Ir toks maistas, ir tokie gėrimai ne tik neduoda organizmui to, ko reikia (vitaminų, mikroelementų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir kitų naudingų medžiagų), bet ir teršia jį, atima iš jo energiją, nes visą tą šlamštą reikia perdirbti ir pašalinti. Be to, skatina ir palaiko uždegiminius procesus.
6. Mėgaukitės grynu oru
Jame būdamos daugiau judate, geriau aprūpinate ląsteles deguonimi ir šitaip stimuliuojate savo imuninę sistemą. Ir judėjimas, ir deguonis padeda šalinti iš organizmo kenksmingus svetimkūnius ir prisideda prie aibės kitų naudingų procesų, o jų visuma ir kuria gynybinės sistemos atsparumą.
7. Sekite, ką galvojate ir jaučiate
Mūsų valioje pakeisti neigiamas mintis teigiamomis ir šitaip paleisti sveikatinančią ir imunitetą stiprinančią srovę.
Mokslininkai tvirtina, kad fizinė sveikata atspindi mūsų mintis ir jausmus. Nereikia ir mokslininkų – pačios tai žinome, tik gal sunkoka užčiuopti tiesioginį ryšį tarp nesveikatos ir to, ką galvojome, kaip reagavome į žmones, įvykius, kaip vertinome save, kol ligos dar nekibo. Mūsų valioje pakeisti neigiamas mintis teigiamomis ir šitaip paleisti sveikatinančią ir imunitetą stiprinančią srovę, kuri pateks į kiekvieną ląstelę ir padės jai jaustis gerai.