Kaip rašoma care2.com, žalios daržovės yra ne tik naudingos sveikatai. „Frontiers of Psychology“ teigiama, kad tokia mityba sumažina depresijos ir psichinių problemų riziką. Tačiau verta žinoti ir dar vieną dalyką – kai kurios daržovės yra sveikesnės virtos. Kokios?
Morkos
Morkose po apdorojimo yra daugiau betakaroteno, kurį mūsų organizmas paverčia į vitaminą A. Pastarasis naudingas mūsų regėjimui, imunitetui bei sveikai odai.
Tamsiai žalios lapinės daržovės
Pavyzdžiui, visiems žinomi lapiniai kopūstai (kale) yra rekomenduojami valgyti apdoroti, nes taip lengviau virškinami. Žaliuose lapiniuose kopūstuose yra oksalinės rūgšties, todėl jeigu juos vartosime dideliais kiekiais, galime pasijausti nekaip – kenčia inkstai ir skrandis. Tad sveikiausias būdas, kurį siūlo ir kai kurie specialistai – apdoroti šiuos kopūstus.
Šparagai (smidrai)
Nors visiškai saugu šparagus valgyti žalius, virti ar apdoroti garuose jie yra dar skanesni. Juose daugiau antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A, C, E ir kitų, kuriuos lengviau įsisaviname iš virtų smidrų.
Pomidorai
Pomidorai išties reikalingi ir naudingi. Juose gausu antioksidanto likopeno, kovojančio su stresu, vėžiu, gerinančio širdies sveikatą. Apdorotuose pomidoruose likopeno yra daugiau ir mūsų organizmui jį lengviau įsisavinti.
Patariama pomidorus visada laikyti kambario temperatūroje, kad jie išsaugotų naudingas medžiagas ir antioksidantus, kuriuos praranda šaldytuve.
Špinatai
Špinatuose gausu geležies, B grupės vitaminų, reikalingų ląstelėms ir reprodukcinei sistemai. Apdoroti garuose jie ir lengviau virškinami, ir aprūpina mus reikiamu vitaminų kiekiu, pavyzdžiui, folio rūgštimi.
Vegetarian Times taip pat aiškina, kad gausime daugiau kalcio, geležies, cinko, ląstelienos, baltymų, vitamino A, E, jeigu špinatus pašildysime. Tai padės išvengti ir jau minėtos oksalinės rūgšties.
Moliūgai
Ruduo – šių gražuolių oranžinių daržovių metas. Kaip rašoma prevention.com, moliūgai daug skanesni apdoroti, taip pat juose yra daug antioksidantų ir betakaroteno, kurį lengviau įsisavinti, jeigu moliūgai yra pašildyti.
Baklažanai
Tikinama, kad apdoroti baklažanai yra sveikesni ir naudingesni dėl to, kad juose daugiau antioksidantų. Prieš kepdami ar kitaip apdorodami baklažanus nepamirškite jų pabarstyti druska, kad pašalintumėte skysčių perteklių ir kartumą.
Kaip tinkamai ruošti?
- Patariama naudoti labai mažai vandens, pavyzdžiui, į puodą (keptuvę) įpilti vos kelis šaukštus ir pašildyti norimas daržoves.
- Daržovių stenkitės nepjaustyti, jeigu tai įmanoma, kad išsaugotumėte kuo daugiau maistinių medžiagų.
- Pridėkite šiek tiek gerųjų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių, avokadų ar linų sėmenų aliejaus, kad lengviau įsisavintumėte naudingąsias medžiagas.