JAV dirbanti dietologė ir mitybos ekspertė Julie Upton portalui huffingtonpost.com vardija 7 maisto produktus, kurie ne tik yra nepaprastai sveiki organizmui, bet ir padeda kovoti su įvairiomis ligomis.
Rapsų aliejus ir nerafinuotas alyvuogių aliejus
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad saikingas sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas mažina širdies ligų, antrojo tipo diabeto ir netgi kai kurių vėžio formų susidarymo riziką.
Negana to, tyrimai taip pat atskleidė, kad rapsų aliejus itin naudingas norint kraujyje sureguliuoti cukraus lygį, o alyvuogių aliejus atlieka svarbų vaidmenį mažinant krūties vėžio riziką.
Taip pat skaitykite: Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai
Mėgaukitės: rapsų aliejus puikiai tinka gardinant salotas, taip pat skrudinimui bei kepimui, o alyvuogių aliejų puikiai panaudosite ruošdami įvairius padažus salotoms.
Džiovintos slyvos
Jau nuo seno žinoma, kad džiovintose slyvose esančios skaidulos gerina virškinimą, tačiau naudingos jos ne tik dėl to. San Diego valstijos universitete atlikti tyrimai rodo, kad per dieną suvalgant bent 5–6 džiovintas slyvas, ilgainiui pagerėja ir kaulų sveikata.
„Džiovintose slyvose yra daug naudingųjų medžiagų, kurios itin svarbios kaulų sveikatai, tai: vitaminas K, boras, magnis ir kalis“, – tikina atlikto tyrimo autorius Shirinas Hooshmandas.
Mėgaukitės: džiovintos slyvos puikiai tinka kaip užkandis, kai itin norisi ko nors saldaus, o jei norite kad užkandis būtų dar sveikesnis, valgykite jas su graikišku jogurtu. Trintomis džiovintomis slyvomis įvairiuose kepiniuose netgi galite pakeisti cukrų.
- Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
- Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
- Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
- Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
- Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
Šventinis kepsnys
- Kiaulienos nugarinėje padarykite „kišenę“, įpilkite šaukštą sojos padažo.
- Supjaustykite šiaudeliais saulėje džiovintus pomidorus ir slyvas.
- Slyvas ir pomidorus įdėkite į „kišenę“.
- Smeigtukais ją „užsiūkite“. 2 šaukštais sojos padažu suvilgykite visą mėsą.
- Į kepimo indą įdėkite folijos lakštą, į jį įpilkite šaukštą aliejaus, įdėkite kepsnį ir užlankstykite kraštus.
- Kepkite 1 val. įkaitintoje orkaitėje iki 200 C. Tada praverkite folgą ir kepkite apie 10 min., kol apskrus.
- Orkaitėje įkaitintoje iki 180C kepkite obuolius.
- Kepsnį tiekite su bulvėmis, keptais obuoliais ir spanguolių padažu.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
- Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Slyvas nuplaukite ir supjaustykite.
- Nuluptus svogūnus ir česnako skilteles susmulkinkite. Į puodą įpilkite kelis šaukštus vandens, sudėkite kriaušes, svogūnus, slyvas, česnakus, supilkite actą ir citrinų sultis, įberkite druskos, pipirų, imbiero.
- Išmaišykite ir maišydami virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Suberkite cukrų, išmaišykite ir kaitinkite dar penkias minutes. Košę sukrėskite į stiklainius ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Avižos
Keletą dešimtmečių atliekami tyrimai įrodė, kad jos padeda organizme mažinti cholesterolio kiekį, taip pat mažina kraujo spaudimą bei antrojo tipo diabeto riziką.
Tik neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad pavalgius avižų už ilgai išliekantį sotumo jausmą derėtų dėkoti jose aptinkamam už šias naudingąsias avižų savybes atsakingas jose aptinkamas beta-gliukanas.
Mėgaukitės: avižas galite pagardinti bet kuriais mėgstamais šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis.
1. Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10 minučių.
2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir kepkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite į dribsnius. Suberkite traiškytą česnaką, smulkintus krapus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, įberkite kelis šaukštus miltų.
3. Paruoštą masę šaukštu dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Dribsnius paskrudinkite sausoje keptuvėje.
2. Pakepinkite kapotus riešutus.
3. Džiovintus vaisius sukapokite arba sumalkite mėsmale.
4. Giliame dubenyje sumaišykite dribsnius, kokosų drožles.
5. Puode pakaitinkite sviestą, medų, vanilinį cukrų ir romo esenciją.
6. Sirupą pilkite ant dribsnių ir vaisių mišinio. Viską labai gerai išmaišykite.
7. Formą, kurioje šaldysite juosteles, išklokite sviestiniu popieriumi.
8. Paruoštą masę sukrėskite į formą, drėgnomis rankomis prispauskite, išlyginkite, uždenkite kitu popieriaus lakštu ir per naktį laikykite šaldytuve.
9. Sustingusią masę supjaustykite pailgomis juostelėmis arba kvadratėliais.
Kulinaro patarimas. Jeigu esate alergiška medui, šias juosteles galite gaminti su sutirštintu saldintu pienu.
- Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
- Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
- Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
- Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
- Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
- Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
Pistacijos
Jei norite pagerinti savo širdies ir akių sveikatą, taip pat susimažinti diabeto riziką, tuomet valgykite pistacijas. Nors visuose riešutuose gausu širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių, pistacijose be šio komponento taip pat apstu baltymų, skaidulų, vitamino K, kalio ir karotinoidų.
Taip pat skaitykite: Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą
Negana to, pistacijos yra vieninteliai riešutai, kuriuose būtų liuteino ir zeaksantino – dviejų karotinoidų, reikalingų norint palaikyti akių sveikatą.
Mėgaukitės: valgykite jas kaip užkandį, gardinkite jomis mėgstamą jogurtą, salotas ar maišykite jų į įvairius kepinius.
- Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
- Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
- Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
- Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
- Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
- Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
- Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
- 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
- Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
- Gerai išmaišykite.
- Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
- Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).
Avinžirniai, pupelės ir lęšiai
Atliktas tyrimas įrodė, kad baltymų gausūs avinžirniai, pupelės ir lęšiai padės atsikratyti nereikalingų kilogramų net ir neįdedant daug pastangų. Tyrimo metu antsvorio turinčių žmonių buvo paprašyta per savaitę suvalgyti 5 puodelius avinžirnių, pupelių ar lęšių. Lyginant rezultatus pastebėta, kad ši grupelė atsikratė tiek pat kilogramų, kaip ir tie, kurių buvo paprašyta per savaitę suvartoti 500 kilokalorijų mažiau.
Mėgaukitės: visi jie gardūs vieni, taip pat puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų.
- Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
- Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
- Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
- Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
- Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
- Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
- Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
- Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
- Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
- Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pupeles išvirkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir sutrinkite ar sumalkite.
- Į puodą storu dugnu supilkite aliejų, gerai įkaitinkite ir apkepkite nuluptus bei smulkiai supjaustytus svogūnus.
- Sudėkite pomidorus, įmeskite visą aitriąją papriką, supilkite garstyčias, actą, pagardinkite druska ir cukrumi.
- Kaitinkite ant mažos ugnies 30–40 minučių. Išgriebkite aitriąją papriką, suberkite pupeles, grūstą česnaką, čiobrelius ir dar apie dešimt minučių pakaitinkite.
- Karštas salotas sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
- Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
- Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
- Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
- Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
- Puode užvirkite apie 1 l vandens. Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius.
- Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
- Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.