8 prieskoniai, kurie padės gerinti sveikatą

Kartais girdime mitą, kad prieskonių vartojimas kenkia sveikatai, tačiau mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė pabrėžia, kad sveikatai ir kūno linijoms kenkia druska prisotinti prieskoniai.
Prieskoniai
Prieskoniai / Vida Press nuotr.

Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė pateikia sąrašą prieskonių, padėsiančių gerinti sveikatą.

Kario milteliai

Kario prieskonių sudėtyje yra kurkumino, kuris priklauso priešuždegiminių medžiagų grupei. Atlikti tyrimai rodo, jog kurkuminas slopina tam tikrų krūties vėžio ląstelių augimą, o taip pat gali apsaugoti nuo skrandžio ir storosios žarnos vėžio.

Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Rozmarinas

Ne paslaptis, kad kai kuriuos aliejus kaitinant per ilgai ar per aukštoje temperatūroje, išsiskiria kancerogeninės medžiagos, kurios sukelia vėžinius susirgimus.

O jei įkaitintame aliejuje kepame, tarkim, mėsą, kuri marinuota su rozmarinu, kancerogeninių medžiagų susidarymo galimybė mažėja net iki 84 procentų, rodo tyrimai atlikti Kanzaso valstijos universitete.

TAIP PAT SKAITYKITE: Save išgydžiusios kūno psichoterapeutės Rasos Mažionienės patarimai: kokios emocijos sukelia kokias ligas

Raudonėlis

Viename arbatiniame šaukštelyje raudonėlio yra ne tik šeši mikrogramai vitamino K, bet ir antioksidantų. Preliminarūs tyrimai rodo, kad raudonėlis gali padėti išvengti žarnyno infekcijų. Su maistu suvalgome gausybę mikroorganizmų, o raudonėlis gali padėti juos izoliuoti ir pašalinti iš organizmo.

Cinamonas

Tyrimai rodo, kad per dieną suvalgius pusę šaukštelio cinamono, galima sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu bei sumažinti nutukimo riziką.

Imbieras

Fotolia nuotr./Imbieras
Fotolia nuotr./Imbieras

Nors imbieras yra aštrus prieskonis, jis malšina skrandžio skausmus. Be to, imbieras mažina ir raumenų skausmą, padeda juos greičiau atpalaiduoti. Taip pat imbieras susijęs su nervinės įtampos mažinimu.

Muskatas

Kaip žinoma, burna yra bakterijų židinys, o muskatas turi antibakterinių savybių. Naudojant muskatą galima sumažinti mikrobų kiekį burnos ertmėje. Be to, muskate gausu apsauginių priešuždegiminių junginių, kurie gali sumažinti infekcijų patekimo į organizmą riziką.

Kajeno pipirai

Šie pipirai padeda sutvarkyti termoreguliacinius procesus, taip pat yra susiję su medžiagų apykaitos greitinimu. Kajeno pipirai ypač mėgstami tų, kurie itin puoselėja kūno formas, kadangi jie susiję su riebalų deginimu. Taip pat yra pastebėta, kad naudojant šiuos pipirus, sumažėja potraukis sūriam maistui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ar turėtume valgyti daugiau, kad numestume svorio? Keli klausimai padės sužinoti

Kmynai

Viename valgomajame šaukšte šių aromatinių sėklų yra apie 22 proc. paros geležies normos. Geležis padeda išlaikyti energijos lygį, gerina imuninę sistemą, taip pat yra neatsiejamas kokybiško kraujo elementas. O pagal atliktus tyrimus pastebėta, kad žmonėms, naudojantiems kmynus maisto ruošime, kur kas lengviau sukoncentruoti dėmesį bei susikaupti.

Taigi, galima drąsiai naudoti prieskonius gaminant maistą. Taip ne tik maistas mažiau atsibos, bet jis dar ir vertingesnis bus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis