8 priežastys, kodėl pavalgę vis tiek jaučiate alkį

Nors ką tik suvalgėte pietus, tačiau iki sotumo dar šiek tiek trūksta? Visa ši savijauta yra kompleksinė ir susijusi su daugybe veiksnių – nuo virškinamojo trakto ir hormonų iki nervų sistemos.
Pastovus persivalgymas
Nuolatinis persivalgymas / „Fotolia“ nuotr.

Kaip rašoma portale care2.com, štai 8 priežastys, kodėl jaučiate alkį net tada, kai pavalgote.

Jūsų pusryčiai buvo pernelyg menki

Kembridžo universiteto tyrime dalyvavo 6764 žmonės, kurie buvo stebimi ketverius metus. Paaiškėjo, kad tie, kurių pusryčiai sudarydavo 300 kcal ir mažiau, priaugo du kartus daugiau svorio, palyginti su tais, kurių pusryčius sudarydavo 500 kcal.

Tikinama, kad gausesni pusryčiai padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl mažėja alkio priepuoliai ir noras užkandžiauti.

Esate ištroškę

Išties atrodo netikėta, tačiau troškulį nesunku supainioti su alkiu. Be to, troškulį signalizuoti gali ir nuovargis, galvos skausmas, sunkumas susikoncentruoti. Tokiu atveju patariama išgerti stiklinę vandens ir stebėti savo savijautą. Gali būti, kad tai yra viskas, ko jums trūksta.

Jūs valgote konservuotus maisto produktus

Bisfenolis A (BPA) yra aptinkamas konservuotų produktų pakuotėse ir gali patekti į maistą. Bisfenolis A sukelia begalę sveikatos problemų, taip pat – nutukimą. Patariama vengti šaltinių, kuriuose gali būti šios cheminės medžiagos – nuo įvairiausių plastikinių buteliukų ir maisto pakuočių, skardinių iki vienkartinių indų ir pan.

Jūs geriate per daug saldžių limonadų

Ne tik bisfenolis A, bet ir cukrus, esantis limonade, gali pakenkti, pavyzdžiui, plačiai naudojamas kukurūzų sirupas, gausus fruktozės. Buvo nustatyta, kad fruktozė sumažina kraujo pritekėjimą ir smegenų aktyvumą tose srityse, kurios reguliuoja alkio jausmą, taip pat stabdo hormonus, atsakingus už sotumą. Patariama atidžiai pažvelgti į savo vartojamo maisto sudėtį ir vengti daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo, kurio aptinkama ne tik limonade, bet ir užkandžiuose, dribsniuose, batonėliuose ir pan.

Vida Press nuotr./Saldus gėrimas
Vida Press nuotr./Saldus gėrimas

Jūs valgote per greitai

Mūsų skrandis siunčia signalus smegenims, kad esame sotūs, tačiau tam reikia laiko – bent jau 20 minučių. Todėl jeigu valgote rekordiniu greičiu, ne tik jausitės alkani, bet ir rizikuosite persivalgyti. Štai kodėl verta skirti 20–30 minučių savo maistui, kadangi taip ne tik mažiau suvalgysite ir suvartosite mažiau kilokalorijų, bet ir pasimėgausite tuo, ką valgote.

Nevalgote skaidulų turinčio maisto

Nuo to, kaip greitai jūsų maistas suvirškinamas, priklauso sotumo/alkio jausmas. Skaidulų turintis maistas užtikrina, kad sotūs būsite kur kas ilgiau, kadangi cukrus ir angliavandeniai suvirškinami itin greitai. Taigi, tarkite „taip“ daržovėms, vaisiams, viso grūdo produktams, ankštiniams ir pamirškite perdirbtą maistą. Dar gerkite kuo daugiau vandens – taip pagerinsite visus virškinimo procesus.

Jūs iš tikrųjų nesate alkani

Kartais mes valgome dėl socialinių ir psichologinių priežasčių. Taip gali nutikti dėl streso, emocijų, nemalonių patirčių ir panašiai. Kartais valgome norėdami pritapti, įtikti ar esame spaudžiami ir negalime atsisakyti. Nuobodulys, nesąmoningas valgymas taip pat gali privesti prie valgymo sutrikimų. Tad jeigu matote, jog jūsų mityba yra priklausoma nuo išorinių veiksnių, nepalikite to likimo valiai. Jeigu nesate alkani, tačiau valgote, paklauskite savęs, kodėl? Jeigu matote, jog nesusidorojate su tuo, kreipkitės į specialistą.

Medicininės priežastys

Kai kurios ligos – diabetas, parazitai organizme, skydliaukės problemos, nėštumas, kai kurie vartojami medikamentai – gali būti susiję su apetito padidėjimu. Todėl jeigu alkis vis didėja, kreipkitės į gydytoją, kad išsiaiškintumėte priežastį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis