Šiame straipsnyje patarsime, kaip geriausia valgyti šias salotas, kad jose liktų kuo daugiau naudingų medžiagų.
Špinatai
Špinatų lengva gauti visus metus, o jų nauda seniai žinoma ir vertinama. Špinatuose gausu geležies, kalcio, kalio ir vitaminų B6, C ir K. Jie taip pat yra geras antioksidantų šaltinis, galintis sumažinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas ir kai kuriuos vėžinius susirgimus, riziką.
Geriausia jį valgyti nevirtą, kaip salotų dalį, nes verdant sunaikinami natūraliai lapuose esantys polifenoliai ir flavanoliai. Tam tikri polifenoliai ir flavonoidai gali sumažinti galimybę susirgti kai kuriomis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ir neurodegeneracinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.
Lapinis kopūstas „Kale“
Lapiniai kopūstai pasižymi unikaliu skoniu, kuris gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jų veislės ir paruošimo būdo. Juos tikrai mėgsta ne visi. Tačiau, jei galite ištverti karstelėjusį skonį, ir bet retkarčiais valgote juos, galite sau padėkoti, nes šiuose kopūstuose gausu svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis, fosforas, kalis, cinkas, varis, manganas ir selenas. Tai taip pat geras vitaminų, įskaitant A, B, E, C ir K vitaminus, šaltinis.
Jei norite išsaugoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, venkite blanširuoti ir virti lapinius kopūstus, nes dėl to lapuose gali sumažėti vandenyje tirpių mineralinių medžiagų, vitaminų ir fitocheminių medžiagų kiekis. Lapinius kopūstus galima valgyti nevirtus salotose. Nemaža dalis juos mėgsta vartoti džiovintus.
Lapinius kopūstus ypač vertina žmonės, besirūpinantys savo svoriu, nes puodelyje nevirtų lapinių kopūstų (21 g) yra tik devynios kalorijos!
Lapiniai burokėliai (mangoldai)
Lapiniai burokėliai yra šiek tiek saldaus skonio ir turi daug vitaminų A ir C. Net nedidelis kiekis jų (apie 175 g) gali patenkinti vitamino K, kuris svarbus kraujo krešėjimui ir sveikiems kaulams, dienos poreikį.
Įvairių spalvų mangoldai taip pat turi svarbių mineralų, pavyzdžiui, geležies, vario, kalio ir kalcio.
Lapinis kopūstas „Collard“
Šie kopūstai yra geras liuteino, kuris svarbus akių sveikatai, šaltinis. Juose gausu ir vitaminų A ir C bei mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, cinkas, varis ir selenas, taip pat jie yra geras skaidulų šaltinis. Šių daržovių, kaip ir špinatų, galite gauti ištisus metus.
Gražgarstės (Rukola)
Jei norisi šviežių, aštrių, šiek tiek karčių ir pipirų skonio žalių lapų, į savo lėkštę įtraukite rukolą.
Dar nuo romėnų laikų žinomas žalumynas yra mėgstamas picų priedas, tačiau ją verta vartoti ne tik kaip šio patiekalo prieskonį.
Rukoloje gausu nitratų, kurie, kaip rodo tyrimai, gali padidinti fizinį aktyvumą. Žalėsyje taip pat gausu vitaminų K ir C, kalcio ir polifenolių.
Romaninės salotos
Traškios ir švelnaus skonio romaninės salotos yra pilnos maistingųjų medžiagų. Tai geras vitaminų ir mineralų šaltinis, įskaitant vitaminus A, K, C ir folio rūgštį. Šios maistingosios medžiagos būtinos bendrai sveikatai ir sveikai imuninei sistemai palaikyti.
Romaninės salotos taip pat yra skaidulinių medžiagų šaltinis, kurios mažina širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir žarnyno vėžio riziką.
Krienai
Esame įpratę vartoti tarkuotas krienų šaknis, tačiau nemažiau naudingų medžiagų slepiasi ir šios daržovės lapuose. Jie ne tik suteikia, pvz., salotoms išskirtinio skonio, bet ir yra gausus vitaminų A ir C bei antioksidantų šaltinis.
Tyrimai rodo, kad krienai gali būti gydomoji priemonė sergant burnos vėžiu.
Kininis bastutis
Jei ieškote švelnaus skonio ir malonios tekstūros žalių lapų, kininis bastutis yra puikus pasirinkimas. Šią kiniškų baltųjų kopūstų rūšį galima naudoti ruošiant salotas, sriubas arba tiesiog troškinti kaip garnyrą.
Jame gausu skaidulinių medžiagų, įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Šis žalias lapinis kopūstas gali padėti palaikyti kaulų sveikatą, imunitetą, regėjimą, širdies sveikatą, kraujospūdį ir galbūt užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui.