Alternatyvių maisto produktų veganams sąraše – ir pienas, ir dešra

Pasaulyje sparčiai populiarėja alternatyvios mitybos būdas – veganizmas. Tam, kad veganinė mityba išties būtų sveika ir visavertė, ją būtina planuoti atsakingai – rinktis skirtingomis būtinosiomis maistinėmis medžiagomis ir mikroelementais žmogaus organizmą aprūpinančius produktus.
Vilniaus paukštynas
Dešra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Būti veganu reiškia laikytis alternatyvaus mitybos būdo, kai iš mitybos raciono išbraukiami visi gyvūninės kilmės maisto produktai – mėsa, žuvis, jūros gėrybės, kiaušiniai, pienas ir kiti, taip pat visi produktai ar gaminiai, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės medžiagų. Taigi net jei maisto produktas iš pažiūros „nekaltas“, veganai visada atkreips dėmesį į etiketėje užrašytus ingredientus“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Uolūs veganai tokio gyvūnų apsaugos principo laikosi ir kitose srityse – šalinasi gaminių iš odos ar kailių, kovoja už geresnes gyvūnų gyvenimo sąlygas.

123RF.com nuotr./Pietų stalas
123RF.com nuotr./Pietų stalas

Nors dažnam susidaro įspūdis, kad veganizmas – šiuolaikinėje visuomenėje gimusi idėja, iš tiesų pirmosios mintys apie tokį sveiko gyvenimo principą užrašytos dar Antikos laikais, kai apie veganizmo privalumus svarstė filosofai Pitagoras ir Hipokratas. Vis dėlto terminas „veganas“ pirmąkart pavartotas kur kas vėliau – 1944-aisiais, britui Donaldui Watsonui įkūrus Veganų draugiją.

Veganai yra priversti galvoti, iš kur pasisemti baltymų, geležies, cinko, kalcio, vitaminų B12 ir D.

„Puikiu baltymų, taip pat ir geležies šaltiniu veganams gali tapti ankštinės daržovės, lęšiai, skirtingi riešutai, sėklos ir grūdinės kultūros, sojų produktai. Apsirūpinti kalciu padės tamsiai žalios spalvos daržovės – brokoliai, kopūstai bei jų sultys, cinku ir vitaminais – sojų ir viso grūdo produktai“, – pranešime cituojamas „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Tačiau tai nereiškia, kad panorus tapti veganu teks valgyti vien vaisius, daržoves, grūdus ir soją. A.Polenino teigimu, sparčiai augantis veganų skaičius diktuoja ir prekybos centruose esančią maisto produktų pasiūlą: čia vis dažniau galima rasti atskirus veganams skirtus skyrius.

„Gamintojai gerai suvokia, kad veganai – besiplečianti auditorija, turinti specifinius poreikius, todėl skuba juos patenkinti. Šiandien prekybos centruose vyrauja platus maisto produktų, tarp kurių – ir įprastų produktų veganinių pakaitalų pasirinkimas. Pavyzdžiui, skirtingų skonių dešros ir dešrelės, kurių pagrindas – soja, įvairūs sūrio gaminiai, užtepėlės, net pieno gaminiai, kurių pagrindas – kokosai, soja ar grūdinės kultūros“, – vardija jis.

Tarp veganams skirtų produktų prekybos tinkluose galima rasti ir skirtingų užkandžių ar desertų, nepamiršti lieka ir veganų augintiniai – siūloma įsigyti ir veganiško maisto gyvūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis