Ankštinės daržovės padės numesti svorio nekeičiant mitybos. Receptai

Naujas tyrimas atskleidžia, kad vos viena ankštinių daržovių porcija per dieną gali padėti numesti svorio ir šį pokytį išlaikyti, skelbia medicalnewstoday.com.
Žirniai
Žirniai / „Fotolia“ nuotr.

„The American Journal of Clinical Nutrition“ publikuojamame straipsnyje skelbiama, kad vartojantys vidutiniškai 130 g ankštinių daržovių per dieną 6 savaites gali sumažinti savo svorį, kitaip nekeisdami mitybos įpročių.

Ankštinės kultūros apima patiekalus su pupelėmis, žirneliais, avinžirniais, lęšiais.

Ankštinės daržovės turi mažai riebalų ir daug baltymų bei skaidulų, todėl puikiai tinka tiems, kurie negauna pakankamai baltymų iš mėsos, žuvies ar pieno produktų. Taip pat jose gausu geležies, cinko, fosforo, folio rūgšties ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Ne vienas tyrimas jau įrodė ankštinių daržovių naudą sveikatai. Pavyzdžiui, 2014 m. publikuotas tyrimas, kurio išvados skelbia, kad kasdien vartojamos ankštinės daržovės sumažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) koncentraciją 5 proc.

TAIP PAT SKAITYKITE: Medikai įspėja: cholesterolis užkemša kraujagysles. Kaip mažinti jo kiekį?

Dabar naujas tyrimas siūlo įtraukti ankštines daržoves į kasdienį racioną siekiant užkirsti kelią antsvoriui ir nutukimui.

Tyrėjai iš St. Michael‘s ligoninės atliko 21 klinikinio bandymo metaanalizę, apimančią 940 dalyvių.

Svorio sumažėjimas mažiausiai tris savaites vartojus ankštines daržoves palygintas su tokios pat trukmės dietomis, į kurias šios daržovės neįtrauktos.

Per maždaug 6 savaites pastebėta, kad asmenys, kasdien suvartoję 130 g ankštinių daržovių, vidutiniškai numetė 0,34 kg – beveik pusę kilogramo, o tų, kurių dietoje nebuvo ankštinių daržovių, svoris nekito.

Svarbiausia, kad toks rezultatas pasiektas neatlikus jokių kitų mitybos pokyčių.

Ankstesni tos pačios komandos tyrimai atskleidė, kad ankštinės daržovės padidina sotumo jausmą apie 31 proc., o tai paaiškina ir dabartinio tyrimo rezultatus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?

Ankštinės daržovės turi žemą glikemijos indeksą (GI) – organizme skaidomos lėtai, nesukeliant gliukozės koncentracijos šuolių kraujyje, todėl suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir lemia mažesnio maisto kiekio suvartojimą — svorio kritimą.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad apie 90 proc. svorio mažinimo priemonių nesuveikia, nes nesusitvarkoma su alkio ir sotumo jausmu.

Siūlome patiekalų su lęšiais, pupelėmis, avinžirniais ir žirneliais receptų:

Lęšių sriuba su voveraitėmis
Receptas: Lęšių sriuba su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Grietinėlė: 20.00 ml
Grybai: 1.00 st. (virtos voveraitės)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (švieži pagal skonį)
Grietinė: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.

2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.

3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Žirnelių pyragas
Receptas: Žirnelių pyragas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Sviestas: 130.00 g (šaltas sviestas - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 įdarui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (tešlai)
Actas: 1.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Šoninė (įdarui) 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Šaldyti žirneliai: 350.00 g (įdarui (tinka ir švieži, ir šaldyti))
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis malto - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, acto, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Jos rutulį suvyniokite į foliją ir dėkite į šaldytuvą. Už 1 val. iškočiokite iš tešlos skritulį, aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar pusvalandį laikykite šaldytuve.

2. Šoninę su pjaustytu svogūnu pakepinkite, kol parus, tuomet įdėkite pjaustytą česnaką. Ant tešlos dėkite įdarą ir suberkite žirnelius.

3. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir užpilkite ant žirnelių. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 30 minučių. Skanaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Daržovių troškinys su lęšiais
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 102
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lęšių ir daržovių pyragas
Receptas: Lęšių ir daržovių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Morkos: 250.00 g (šviežių tarkuotų)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Grietinėlė: 200.00 g (neriebios)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Vanduo: 2.00 st. (negazuotas mineralinis)
Kaip gaminti

1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.

2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.

3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.

4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.         

Suskleisti
Žirnelių sriuba su krevetėmis
Receptas: Žirnelių sriuba su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai svogūnėliai)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė ir lapelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šaldyti žirneliai: 800.00 g (arba žali)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Grietinė: 3.00 valg. š. (riebi)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krevetės: 12.00 vnt. (didelės)
Kaip gaminti

1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.

2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.

3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.

4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žirnelių sriuba
Receptas: Žirnelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (1/2 poro)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės)
Duona: 4.00 vnt. (4 riekutės skrudinamosios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Vištiena: 200.00 g (rūkytos filė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (ryšulėlis šviežių žalumynų)
Kaip gaminti

1. Žirnelius atšildykite ir nuvarvinkite.

2. Bulves ir morkas nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Porą supjaustykite griežinėliais.

3. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir, iki pagels, pakepinkite šaukšte sviesto. Tada suberkite juostelėmis pjaustytą rūkytą vištieną, verskite smulkintas daržoves, žirnelius ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite, tada sriubą supilkite į puodą ir iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.

4. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.

5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, berkite duonos skrebučių ir kapotų žalumynų.

Suskleisti
Avinžirnių kukuliai
Receptas: Avinžirnių kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 45
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st. (1.5)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Mėtos: 1.00 arbat. š.
Sezamų aliejus: 400.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį, kad išmirktų.
  2. Nuvarvinkite, perplaukite po tekančiu vandeniu ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  3. Nukoškite ir suberkite į virtuvinį kombainą. Svogūną ir česnako skilteles sukapokite, paskrudinkite šaukšte aliejaus ir taip pat sumeskite į kombainą.
  4. Suberkite visus prieskonius, nutarkuotas citrinos žieveles ir viską sumalkite, kad gautumėte vientisą košę.
  5. Iš avinžirnių masės drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant plastikinės lentelės ir palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų.
  6. Atvėsintus avinžirnių rutuliukus kepkite karštame aliejuje, kol iš visų pusių dailiai apskrus. Išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
  7. Tiekite su sezamų pasta arba kitokiu mėgstamu padažu.
Suskleisti
Sveikuoliški lęšiu „mėsainiai”
Receptas: Sveikuoliški lęšių „mėsainiai”
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Lęšiai: 1.00 st. (0,5)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti
  1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
  2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
  3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
  5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai. 
Suskleisti
Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
Receptas: Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 102
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (maltos)
Lęšiai: 200.00 g (virtų raudonųjų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kokosų - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Svogūną susmulkinkite ir kartu su visais nurodytais produktais gerai sumaišykite.
  2. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio maltinukus ir kepkite keptuvėje, įkaitintame kokosų aliejuje.
  3. Patiekite su šviežiomis žaliomis salotomis, galite apšlakstyti mėgstamu padažu.

 

Suskleisti
Senovinė pupelių mišrainė
Receptas: Senovinė pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1.00 st.
Duona: 250.00 g (pusė kepaliuko)
Sūris: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.

3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Pikantiška lęšių sriuba
Receptas: Pikantiška lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 170
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (1,5 st. raudonųjų lęšių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 4.00 g (džiovintų mairūnų arba raudonėlių)
Daržovių sultinys: 2.00 st. (arba vištienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.

2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.

4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.

5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.

Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.  

Suskleisti
 Paprastosios pupelių   ir pomidorų salotos
Receptas: Paprastosios pupelių ir pomidorų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 360.00 g (2 skardinės konservuotų baltųjų pupelių)
Pomidorai: 450.00 g (vyšniniai)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.

2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.

3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Aštri pupelių sriuba
Receptas: Aštri pupelių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Bulvės: 2.00 vnt. (didesnės)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (1 indelis konservuotų (be odelių))
Pupelės: 250.00 g (1 indelis konservuotų kelių rūšių)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Pipirai: 2.00 vnt. (1-2 aitrieji ir juodieji pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (čiobreliai, mairūnai ar petražolės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.

2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.

3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.

4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pupelių salotos su grybais
Receptas: Pupelių salotos su grybais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 69
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotos)
Grybai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapoti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (arba graikiški riešutai, saulėgrąžų branduoliai)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.

2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.

3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

Suskleisti
Pupelių sriuba
Receptas: Pupelių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 82
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 300.00 g
Pupelės: 1.00 kg (išlukštentų, šviežių)
Pomidorai: 1500.00 g
Aliejus: 300.00 ml
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
  2. Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.

Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Avinžirnių maltinukai
Receptas: Avinžirnių maltinukai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 39
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (aliejuje)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Mėtos: 1.00 valg. š. (kapotos)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios žievelė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Labai gerai nuplautus ir per naktį mirkytus avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kol dailiai pagels.
  3. Virtus avinžirnius suverskite į gilų indą, ten pat krėskite atvėsintus svogūnus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, visus prieskonius ir nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite aliejų. Visą masę išplakite elektriniu plakikliu, drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir pusvalandį palaikykite juos šaldytuve, kad sustingtų.
  4. Rutuliukus išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepkite apie 20 min. Tiekite su šviežių daržovių salotomis ir porų padažu.
  5. Padažui griežinėliais supjaustykite 2 vidutinio dydžio porus, juos paskleiskite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite su šaukšteliu garstyčių sumaišytais 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir kepkite, kol porai suminkštės, bet nepakeis spalvos. Prieš tiekdami padažą suplakite elektriniu plakikliu.
Suskleisti
Avinžirnių miltų ir žalumynų lietiniai
Receptas: Avinžirnių miltų ir žalumynų lietiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g (10 valg. š. - miltų)
Pienas: 10.00 valg. š. (10 - 12 - lieso)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (nerafinuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 10.00 vnt. (po kelias šakeles - šviežių čiobrelių, krapų, petražolių ar kitokių šviežių prieskoninių žolelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, susmulkinkite ir sumaišykite.
  2. Į plakimo indą suberkite miltus, supilkite pieną, aliejų, viską suplakite (jei tešla pernelyg skysta, įberkite dar miltų, jei per tiršta – įpilkite kelis šaukštus pieno).
  3. Įmaišykite smulkintas žoleles, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
  4. Į keptuvę įlašinkite kelis lašus aliejaus. Kai įkais, įpilkite porą nedidelių samtelių tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Kepkite kelias minutes. Medine mentele lietinį atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Taip iškepkite lietinius iš likusios tešlos.
  5. Tiekite sulankstytus skarelėmis su šviežiomis salotomis, agurkais ar pomidorais.

 

Suskleisti
Rizotas su žirneliais
Receptas: Rizotas su žirneliais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. („risotto“ - (puiku, jei 1 būtų „arborio“, kita - „carnaroli“))
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Vynas: 70.00 ml (balto, sauso)
Bazilikai: 1.00 vnt. (ryšulėlis šviežių)
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite (tik kol suminkštės), į keptuvę suberkite ryžius ir pakepinkite, kol taps skaidrūs (ne daugiau minutės).
  3. Į ryžius supilkite vyną ir palikite išgaruoti, tada įpilkite porą šaukštų sultinio ir palaukite, kol jis išgaruos.
  4. Tada pilkite po maždaug samtį sultinio ir vis maišykite, sultiniui išgaravus pilkite dar ir taip, kol ryžiai bus beveik išvirę (jie turi būti šiek tiek kietoki viduje).
  5. Žirnelius porą minučių pašildykite gerai įkaitintoje keptuvėje su šaukštu sviesto, pasūdykite, pagardinami pipirais.
  6. Žirnelius įmaišykite į rizotą, suberkite parmezaną ir sukapotą baziliką, įdėkite šaukštą sviesto, viską dar minutę pašildykite, kol parmezanas išsilydys, uždenkite dangčiu ir palikite porai minučių pastovėti.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Pomidorinis avinžirnių troškinys
Receptas: Pomidorinis avinžirnių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Pomidorai: 250.00 g (konservuotų savo sultyse - geriausia smulkintų)
Rūkytos dešrelės:(mėgstamų) 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kalendros: 10.00 g (ryšulėlis lapelių (nebūtina))
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite. 
  2. Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
  3. Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
  4. Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
  5. Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
Suskleisti
Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
Receptas: Trinta lęšių sriuba su traškiom bolivinėm balandom
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (raudonųjų)
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
  3. Puode užvirkite apie 1 l vandens.  Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius. 
  4. Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
  5. Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.

 

Suskleisti
Žuvų suktinukai su avinžirnių ir avokadų salotomis
Receptas: Žuvų suktinukai su avinžirnių ir avokadų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 25
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 8.00 vnt. (šviežia filė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Petražolės: 4.00 valg. š. (2 - žuviai ir 2 - salotoms smulkintų lapelių)
Česnakai: 4.00 skiltelės (3 - žuviai ir 1 - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Avinžirniai: 400.00 g (skardinė - salotoms)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs - salotoms)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 raudono - salotoms)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kietai virto trynys - salotoms)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (salotoms)
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (salotoms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Kaip gaminti

1. Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir avokadą (jį reikia nulupti, o minkštimą supjaustyti kubeliais). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnėlius. Trumpai pakepinkite, tada suberkite petražoles, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar truputį pakepinkite.

3. Kiekvieną žuvų filė pusę aptepkite aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir česnakų mišiniu, susukite į ritinėlį ir susmeikite mediniu iešmeliu.

4. Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje 5–8 min. (nelygu žuvų dydis).

5. Iškepusias žuvis išimkite į lėkštę ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis.

6. Patiekite taip: į atskiras lėkštes išdėliokite salotas, ant kauburio viršaus uždėkite po du suktinukus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Receptas: Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Žirniai: 200.00 g (žalieji žirneliai)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.

3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.

4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Tiršta avinžirnių sriuba
Receptas: Tiršta avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 118
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Jautiena: 500.00 g (nugarinės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės saldžiosios)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.

2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.

3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.

4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Lęšių mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 99
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Avinžirniai su špinatais
Receptas: Avinžirniai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 40
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Špinatai: 600.00 g (lapai be kotų)
Džiūvėsiai: 75.00 g (malti)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (aštrių raudonųjų ir 1 žiupsnelis juodųjų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 2.00 l (virintas)
Kaip gaminti

1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.

4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.

5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Karštosios avinžirnių salotos
Receptas: Karštosios avinžirnių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 400.00 g
Avinžirniai: 200.00 g
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Fetos sūris: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (susmulkintų petražolių, mėtų, svogūnų laiškų,krapų ir pan.)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.  Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.

2 Paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas – griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, – dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau. Daržoves sudėkite į negilią skardą, apibarstykite pipirais, apšlakstykite dviem šaukštais aliejaus ir atsargiai pamaišykite. Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. (po 15 min. pamaišyti).

3. Likusį aliejų išplakite su citrinų sultimis ir prieskoniniais žalumynais.

4. Iš orkaitės išimtas daržoves 5 min. aušinkite, paskui sudėkite į dubenį, sumaišykite su išvirusiais avinžirniais ir fetos kubeliais. Apipilkite paruoštu padažu ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis