Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ant palangės – sezoninių daržovių džiazas

Siekiant džiaugsmingos kasdienybės didelė reikšmė tenka sveikai ir subalansuotai mitybai.
Prancūziškas daugiaryžis
Prancūziškas daugiaryžis / Partnerio nuotr.

O kad ši dar ir gardi būtų, palepintų skonio ir uoslės receptorius, kas vėstant orams labai svarbu, būtina pirkinius planuoti iš anksto.

Savaitinio apsipirkimo šalininkai tikina, kad toks apsipirkinėjimo būdas ne tik laiko ir pinigų sutaupys, bet ir atsakingiau ir tvariau esamus maisto produktus suvartoti padės: lengviau planuositės pietus ir vakarienes.

Iš anksto suplanuotas valgiaraštis bent šiek tiek prilėtins jūsų gyvenimo tėkmę, juk dažnai apie tai pagalvojate (viena kita laisva valanda filmui ar knygai dar niekam gyvenimo nepagadino)?

Išankstinis savaitės meniu namuose geras dar ir todėl, kad galima vakarienes paversti kitos dienos pietų meniu.

Tam idealiai tiks patiekalai, kuriuos pašildžius galima valgyti ir dar kartą: daugiaryžiai, troškiniai, sriubos ir kt.

Į ką atkreipti dėmesį apsipirkinėjant?

Racionaliausia šaldytuvo ir maisto spintelių „apskaitą“ atlikti savaitei baigiantis.

Atidžiai apžūrėjus, kokių produktų namuose nebėra, o kokių jau reikėtų užsipirkti, galima sukurti ne vieną gardų receptą.

Planuojant meniu savaitei pirmiausia verta pagalvoti, kokius patiekalus norėtumėte šį mėnesį pagaminti. Antru svarbiu žingsniu turėtų tapti receptai iš greičiau gendančių produktų.

Savaitinį apsipirkinėjimą išmėginusieji pataria įtraukti į pirkinių krepšelį sezoninių daržovių ar kruopų, kurias pasitelkiate gamindami, šiek tiek mėsos (paskirstę ją reikiamais kiekiais turėsite net keliems gaminimams, atsargos gali pabūti ir šaldiklyje).

Taip pat svarbu nepamiršti namuose budinčių produktų: sultinio kubelių, padažų, ryžių, perlinių kruopų, aliejaus ir pan. Šie produktai ilgai neges, ir atsargos tikrai pravers.

Partnerio nuotr./Perlinių kruopų troškinys
Partnerio nuotr./Perlinių kruopų troškinys

Rudeniškų dienų bliuzui perlinių kruopų, pievagrybių ir špinatų troškinys

Ingredientai (4 porcijos):

500 g pievagrybių (nuvalytų)

400 g perlinių kruopų

300 g špinatų (nuplautų)

3 šaukštų sviesto

3 šaukštų aliejaus (kepti)

3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio

2–2,5 l vandens

2 kubelius „MAGGI ekologiško daržovių sultinio“

3 česnako skiltelių (nuluptų, sutrintų)

1 šaukštelio šviežio čiobrelio lapelių

trupučio šviežiai maltų juodųjų pipirų

druskos pagal skonį

Gamyba:

Į puode verdantį vandenį suberkite „MAGGI ekologišką daržovių sultinį“ ir vandeniu perlietas kruopas. Virkite ant vidutinės kaitros 30–40 min.

Į keptuvėje įkaitintą aliejų bei sviestą sudėkite česnaką ir pievagrybius (jei dideli – susmulkinkite juos), pagardinkite druska, pipirais, puse čiobrelių ir kepkite ant smarkios ugnies, kol ims skrusti. Tada išgriebkite į lėkštę, padėkite šiltai.

Į keptuvėje likusį aliejų ir sviestą sudėkite špinatus pakaitinkite, kol šie sukris. Tada suberkite nusunktas kruopas, grąžinkite pievagrybius, įmaišykite sūrį, likusius čiobrelius, dar pipirų. Dabar ragaukite! Ar suskambo rudens džiazas?

Partnerio nuotr./Šparaginių pupelių ir morkų troškinys
Partnerio nuotr./Šparaginių pupelių ir morkų troškinys

Sukurkite sezoninio derliaus fiestą

Kol ant palangės karaliauja spalis, morkų ir pupelių sutiksi kone kiekvienuose namuose.

Kas iš turgaus su daržovių kraitele grįžo, kam sodyboje jos gerai užderėjo, o kam anyta ar uošvienė turtingą kraitelę iš kaimo sudėjo.

Taigi, kad daržovės neliūdėtų, pakvieskite jas į šparaginių pupelių ir morkų troškinio fiestą. Neabejokite, tai puikios kandidatės išankstiniam savaitiniam meniu.

Ingredientai (4 porcijos):

0,8 kg šparaginių pupelių (nuplautų)

0,4 kg jaunų morkų (nuskustų, nuplautų)

2–3 šaukštų aliejaus (kepti)

2 šaukštų sviesto

1 pakelio „MAGGI Idea... Vištienai grietinėlės ir žolelių padaže“

300 ml grietinėlės

druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Gamyba:

Šparaginių pupelių „uodegėles“ nuskabykite. Pačias pupeles susmulkinkite 4–5 cm ilgio gabaliukais ir sudėkite į puode verdantį pasūdytą vandenį. Po 3 min. išgriebkite į kiaurasamtį ir palikite apdžiūti.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas ir pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros. Tada sudėkite prie morkų pupeles ir pagardinę druska bei pipirais pamaišydami kepkite ant smarkios ugnies (maždaug 10 min.).

Prikaistuvyje grietinėlę išmaišykite ir „MAGGI Idea“ pakelio ruošiniu ir maišydami mentele kaitinkite ant nesmarkios ugnies, kol padažas sutirštės ir ims burbuliuoti. Patiekite jį su iškeptomis daržovėmis. Viską pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir ragaukite. Ne receptas, o pati tikriausia rudens daržovių daina.

Savaitinis apsipirkimas atlaisvina rankas

Savaitei apsipirkus ir kiek atlaisvinus savo rankas nuo kasvakarinio lakstymo po parduotuves galima ir apie keliones pasvajoti.

Ne tik pasvajoti, bet ir paplanuoti (prancūziško įkvėpimo iš mados sostinės pasisemti). Patikėkite, niekas kitas jūsų nepriartins prie Prancūzijos taip arti, kaip prancūziškasis daugiaryžis.

Jei tik įsimetėte pirkinių krepšelin švelnaus skonio ekologišką „Maggi“ vištienos sultinį, tai esate arti tikslo: šie sultiniai niekada neužgoš jūsų patiekalo skonio (dar padės ir kitiems skoniams išsiskleisti), jie geros sudėties, švelnios tekstūros, todėl jau esate šalia prancūziškos virtuvės.

O joje, kaip žinia, gaminti gali visi. Tai pasiraitokite rankoves, rezultatas to vertas!

Partnerio nuotr./Prancūziškas rizotas
Partnerio nuotr./Prancūziškas rizotas

Prancūziškas daugiaryžis

Ingredientai (46 porcijos):

250 g pievagrybių (nuvalytų)

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

800 ml karšto vandens

2 kubeliai „MAGGI ekologiško vištienos sultinio“

300 g apvaliagrūdžių ryžių

120 g sviesto

3 svogūnų (nuluptų)

3 česnako skiltelių (nuluptų)

4 pomidorų (nuplautų)

1 žalios saldžiosios paprikos (nuplautos)

½ cukinijos (nuplautos)

150 ml baltojo vyno

100 g tarkuoto parmezano

poros šakelių šviežio čiobrelio

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gamyba:

Keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus bei sviesto ir suberkite vieną susmulkintą svogūną, pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies maždaug 8 min. Tada suberkite ryžius ir pamaišydami toliau kepkite, kol šie sugers visą keptuvėje esantį skystį – maždaug 5 min. Tada užpilkite trečdalį „MAGGI ekologiško vištienos sultinio“ ir pamaišydami kaitinkite ryžius, kol sugers sultinį.

Vėl užpilkite sultinio, maišydami toliau kaitinkite ant nesmarkios ugnies. Pabaigoje, kai ryžiai bus suminkštėję, bet neištižę – įmaišykite likusį sviestą, užberkite druskos, pipirų, pusę parmezano ir išmaišykite. Nukelkite keptuvę nuo kaitros.

Tuo pat metu kitoje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite susmulkintus česnaką ir likusį svogūną. Pamaišydami kepkite 10 min. Tada užpilkite vyną ir pamaišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies, kol alkoholis nugaruos – 3 min.

Sudėkite į keptuvę susmulkintus pievagrybius, kepkite ant smarkios ugnies 10 min. Paskui prie pievagrybių sudėkite sukapotus pomidorus, karštį sumažinkite iki vidutinio ir kepkite 5 min.

Galiausiai suberkite kubeliais supjaustytą papriką ir cukiniją viską troškinkite maždaug 15 min., kol padažas sutirštės. Paragaukite ir, jeigu reikia, pagardinkite druska, pipirais.

Išdalinkite daugiaryžį į lėkštes ir pagardinkite likusiu parmezanu, šviežiu čiobreliu.

Taip gardžiai elegantiška! Paryžius jau jūsų lėkštėje. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos