Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar galima valgyti bulves, norintiems sulieknėti? Dietologės verdiktas

Lietuviui niekas neatstos bulvių, ypač jei jos šviežios. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio, rašoma pranešime žiniasklaidai. Virtos, o paskui apkeptos su kitomis daržovėmis, kiaušiniais ir gabalėliu sūrio, bulvės gali virsti sočia vakariene šeimai.
Bulvės su garstyčiomis
Keptos traiškytos bulvės / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Mityba Bulvės

Pasak Editos Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves: „Tiesa, reikalingas ir saikas: taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų. Jos gana sočios, bet ne itin kaloringos: 100 gramų virtų bulvių yra 75 kalorijos, tačiau tokiame pat kiekyje keptų – jau 213 kalorijų.“

Pasak dietologės, bulvėse yra naudingų organizmui medžiagų: fosforo, geležies, įvairių vitaminų ir skaidulų: „Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg, o bulvių lupenose yra svarbių organizmui mineralų kalio ir magnio, kurie reikalingi optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai.“

Dr. E.Gavelienė pataria vengti bulves gardinti spirgučiais ir riebiais padažais, kepti ar gruzdinti jas dideliame riebalų kiekyje, nes jose gali būti transriebalų rūgščių.

„Dalį bulvių apkepuose visada pravartu pakeisti kitomis daržovėmis – taip patiekalas bus ne tik spalvingesnis, bet gausime ir daugiau naudos iš skirtingų daržovių. Dabar kaip tik prasideda daugelio jų derliaus metas, tad panaudokime jas savo racione“, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos ekspertė.

123RF.com nuotr./Folijoje keptos bulvės
123RF.com nuotr./Folijoje keptos bulvės

Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria rinktis krakmolingas bulves, o salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas